روابط ترکیه و مصر - بخش اول
دولت حزب عدالت و توسعه روابط دیپلماتیک خود را با مصر با وجود اینکه تغییری در موضع مصر ایجاد نشده است، از سر گرفت. چرا این روابط قطع شد، و چرا دوباره احیا شد؟
دولت حزب عدالت و توسعه روابط دیپلماتیک خود را با مصر با وجود اینکه تغییری در موضع مصر ایجاد نشده است، از سر گرفت. چرا این روابط قطع شد، و چرا دوباره احیا شد؟
با «بهار عربی» پس از سرنگونی حکومت حسنی مبارک، اخوان المسلمین به قدرت رسیدند، اما حکومت آنها در مصر چندان دوام نیاورد. پس از کودتای سیسی، روابط ترکیه و مصر بدتر شد. حزب حاکم عدالت و توسعه و اردوغان رئیس جمهور ترکیه برای مدت طولانی از حمایت اخوان المسلمین در سیاست داخلی استفاده کرده و گفتهاند که هرگز با عبدالفتاح السیسی ملاقات نخواهند کرد و همچنین مخالفان را به عنوان «حامیان سیسی» متهم کردند. اما اردوغان و حزب عدالت و توسعه چند روز پیش در ترکیه از رئیس جمهور سیسی استقبال کردند. چگونه این رابطه بدتر شد، اردوغان و حزب عدالت و توسعه چگونه موضعگیری خود را نسبت به مصر نشان دادند؟ او سیاست منطقهای خود را در قبال مصر چگونه تعریف کرد؟ ابتدا به پیشینه تاریخی روابط ترکیه و مصر میپردازیم.
نابودی اقتدار مبارک: ای مصر، ای مادر جهان
بهار عربی که از سال ۲۰۱۰ در تونس آغاز شد، به تدریج به کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا نیز سرایت کرد. در فوریه ۲۰۱۱، حکومت ۲۹ ساله حسنی مبارک در مصر پایان یافت. این پایان آغاز قدرت برای اخوان المسلمین در مصر، برای حزب عدالت و آزادی آنها بود. پس از سرنگونی حکومت مبارک، محمد مرسی رهبر اخوان المسلمین در ژوئن ۲۰۱۲ به ریاست جمهوری رسید. مرسی پس از انتخاب شدن در ۳۰ سپتامبر، در کنگره حزب عدالت و توسعه در آنکارا شرکت کرد و از حمایت دولت ترکیه از آنها تشکر کرد. پس از آن رجب طیب اردوغان نخست وزیر وقت به همراه ۱۰ وزیر و ۳۵۰ تاجر از قاهره پایتخت مصر دیدن کرد. اردوغان در قاهره سخنرانی کرد و در آنجا درباره موضوع فلسطین و سوریه صحبت کرد. اردوغان حمایت خود را از اخوان المسلمین و دولت جدید مصر اعلام کرد:' ای مصر، ای مادر جهان، سرت را بلند کن. تو مصری هستی'. اردوغان همچنین به مأموریت رهبری جغرافیای اسلام که در آرزوی آن بود اشاره کرد و گفت:'فلسطینیها تسلیم نشدند، تسلیم نخواهند شد. لبنانیها تسلیم نشدند، تسلیم نخواهند شد. عراقیها، افغانها، سوریها تسلیم نشدند، تسلیم نخواهند شد. ما تسلیم نمیشویم چون ما به مردم این جغرافیا باور داریم، پس حاکمیت داریم.'
روابطی که پس از کودتا به هم خورد
اتحاد مقدس اردوغان دیری نپایید. یک سال پس از حکومت مرسی، در ۳ ژوئیه ۲۰۱۳، کودتای نظامی رخ داد و او از قدرت برکنار شد. رئیس جمهور آن زمان عبدالفتاح السیسی مدیریت دولت را به دست گرفت و اعتراض ترکیه به کودتا باعث افزایش تنش بین دو کشور شد. مدت کوتاهی پس از وخامت روابط، در نوامبر ۲۰۱۳، مصر سفیر عالی ترکیه را به عنوان «فرد ناخواسته» اعلام کرد. پس از این گام، روابط آنکارا و قاهره در سطح مشورتی ادامه یافت. روابط بین دو کشور به قدری آسیب دیده بود که تا سالها ترمیم نشد. پس از کودتای سال ۲۰۱۴، سیسی انتخابات را با مشارکت کم برگزار کرد و به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد و اقتدار خود را تقویت کرد. در مصر، فشار بر اخوان المسلمین افزایش یافت و بسیاری از رهبران آن در ترکیه مستقر شدند. این وضعیت زمینهای شد تا سیسی بیش از پیش نارضایتی خود را به ترکیه نشان دهد.
مسئله جهان عرب
انتقاد ترکیه از سیسی در این مقطع و نگرشی که نه تنها در مصر بلکه در جهان عرب از خود نشان داد، باعث شد روابط با ترکیه بدتر شود. عربستان سعودی و امارات متحده عربی که بزرگترین حامیان دولت جدید مصر بودند، از موضع آنکارا ابراز ناخرسندی کردند. این امر همچنین نتایج منفی از نظر بدتر شدن روابط منطقهای ترکیه به همراه داشت.
اگرچه مصر سفیر عالی ترکیه را فردی ناخواسته اعلام کرد، اما ترکیه در سطح بالایی به این اقدام پاسخ نداد. تجارت و سرمایهگذاری بین ترکیه و مصر در خطر قرار گرفته بود. احمد داود اوغلو، وزیر امور خارجه آن زمان، در جریان سفر خود به بحرین در نوامبر ۲۰۱۳، یک کنفرانس مطبوعاتی برگزار کرد و در مورد مصر گفت: «زمانی که ما صدای خود را در مورد کودتای نظامی در مصر بلند کردیم، هدف ما مداخله در امور داخلی مصر نبود. ما در مصر از هیچ گروه و کسی حمایت نکردیم. موضع ما در قبال مصر نشانه احترام ما به انتخاب مردم مصر است.»
نماد «رابعه» موفقیت را در سیاست داخلی به ارمغان آورد
اردوغان به دلیل از دست دادن متحد خود، اخوان المسلمین، در برنامههای خود در منطقه موفق نشد، اما در داخل کشور پیروز شد. زمانی که در مصر کودتا شد، فعالیتهای گزی در ترکیه وجود داشت. در این سالها که اردوغان تلاش میکرد مخالفان را ساکت کند، نماد «رابعه» را که نماد حزب عدالت و توسعه بود ایجاد کرد. این نماد که اخوان المسلمین در تحصن علیه کودتای سیسی از آن استفاده کرد، در زبان عربی به معنای چهار است و نمادی از آن است. نماد رابعه نماد اردوغان هم شد. اردوغان این علامت را در قالب «یک دولت، یک پرچم، یک کشور، یک ملت» فرموله کرد و مسیر حکومت یک نفره را مشخص کرد. حزب عدالت و توسعه در طول سالها راهبردی را ایجاد کرده است که سیاست خارجی را به دستور کار اصلی سیاست داخلی تبدیل کرده است. او با وجود اینکه در تغییر نیروهای اهرم ضررهایی متحمل شد، از این باخت به گونهای دیگر به عنوان منطقه حاکمیتی استفاده کرد و پیروز شد.
مطلب بعدی: حوادثی که در قطع رابطه با مصر رخ داد...