در چارچوب فعالیتهای ۲۵ نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان، در بسیاری از شهرها زنان به خیابانها آمدند.
آمَد
در راستای کنشهای ۲۵ نوامبر، روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان، با پیشاهنگی گروه دوچرخه سواری زنان آمَد، فعالیت دوچرخه سواری برگزار شد. زنان در مقابل شعبه شماره ۱ سندیکای کارگران آموزش و علوم آمد (Egitim-Sen) در ناحیه پَیاس گردهم آمده و بنری حاوی نوشته «دستهایتان را از دسترنج، هویت و بدن من بکشید» در دست گرفتند.
قدریه کایا، سخنگوی گروه دوچرخه سواری زنان آمد، تاکید کرد که به یمن تجربه مبارزات و تلاشهای زنان فلسفه «ژن ژیان آزادی» در تمامی جهان طنینانداز شده است.
پس از پایان سخنان، زنان با نصب نوشته «ما هرگز سر خم نکردیم» بر روی دوچرخههایشان، حدفاصل پَیاس تا پارک کوشویولو را رکاب زدند.
رحا
جنبش زنان آزاد (تژآ)، شورای زنان حزب برابری و دموکراسی خلقها (دم پارتی)، حزب مناطق دموکراتیک (دبپ)، و انجمن مادران صلح دیلوک، به مناسبت ۲۵ نوامبر به دیدار تحصنی رفتند که در خلفتی در اعتراض به قیم آغاز شده است.
زنان در مقابل ساختمان شعبه خلفتی دم پارتی تجمع کردند و در این محل سخنانی ایراد شد. شهرداران مشترک خلفتی، ثانیه بایرام و محمد کارایلان و شماری از شهروندان در این تجمع حضور داشتند. زوزان آیهان، رئیس مشترک شعبه دیلوک دم پارتی گفت: «ما میخواهیم زندگی کنیم، کشته نشویم. ما میخواهیم مقاومت کرده و زندگی کنیم. شما نمیتوانید با قیم، اخراج، بازداشت و زندان، ما را از مبارزه شرافتمندانه دور کنید. ما اینگونه فریاد برخواهیم آورد.»
تجمع با سردادن شعار «ژن ژیان آزادی» پایان یافت. سپس زنان به سوی ساختمان تحت محاصره شهرداری راهپیمایی کردند. در جریان این راهپیمایی زنان پیاپی شعار «ژن ژیان آزادی» و «با مقاومت پیروز خواهیم شد» را سردادند.
ثانیه بایرام، شهردار مشترک خلفتی در مقابل ساختمان تحت محاصره شهرداری سخنرانی کرد و گفت: «ما هرگز از حقوق خود دست نخواهیم کشید.»
شهردار مشترک محمد کارایلان نیز به شعار «ژن ژیان آزادی» اشاره کرد و گفت: «این نه صرفا یک شعار، بلکه راه و روش زندگی و سازمانیافتگی است.»
تجمع با تشویق و هلهله به پایان رسید.
قَرس
با پیشاهنگی شوراهای زنان دم پارتی قَرس و نواحی تابع آن، در مقابل ساختمان این حزب تجمعی انجام شد. در این تجمع بنری حاوی نوشته «ما در حال قیام علیه خشونت مرد-دولت هستیم، در کنار هم بوده و برای زندگی آزاد و برابر مصِر هستیم» به چشم میخورد. شهرداران مشترک زن دیگور، قاغزمان، پازارچغ، اعضای شورای شهر و شمار دیگری از زنان در این تجمع شرکت کردند. گونَر هاتای، رئیس مشترک شهرداری قاغزمان بیانیه را خواند و اعلام کرد که همواره با فلسفه «ژن ژیان آزادی» علیه ذهنیت مردسالار حاکم در میادین خواهند بود.
در ادامه این بیانیه بر حسابخواهی به خاطر تمامی زنان به قتل رسیده و زنانی که وادار به خودکشی شدهاند، تاکید شد. همچنین در بخشی از این بیانیه اعلام شد: «مبارزه ما علیه سیاستهای جنسیتگرایانه حکومت ادامه خواهد داشت. روز ۲۵ نوامبر، علیه خشونت، استثمار، قتل، جنگ ویژه و دولت، در میادین خواهیم بود.»
بیانیه با سردادن شعار «ژن ژیان آزادی» خاتمه یافت.
بدلیس
در ناحیه تَتوان بدلیس نیز به مناسبت ۲۵ نوامبر نمایشگاهی توسط جمعیت هنری آریَن هنر برگزار شد. این نمایشگاه که آثار هنری زنان را به نمایش میگذاشت، اندکی بعد با محدودیتهای پلیس مواجه شد.
این نمایشگاه برای دو روز برنامهریزی شده بود اما نیروهای پلیس به بهانه عدم دریافت مجوز، دو تن از مربیان را بازداشت کردند. زوزان بور، استاد نقاشی و از کارکنان جمعیت هنری آریَن هنر، همراه با فردی که از هویت وی اطلاعی بدست نیامد، به اداره امنیت ناحیه تتوان منتقل شدند.
جولَمرگ
مرکز حقوق زنان کانون وکلای جولَمرگ نیز خط تلفنی «الو، خشونت» را راهاندازی کرد. زنانی که با خشونت مواجه میشوند در هر ساعت از شبانه روز میتوانند با کانون وکلا ارتباط گرفته، با مسئولان دیدار کرده و خدمات دریافت کنند. این مرکز به زنان خدمات حقوقی اراپه کرده و مشاوره و حمایت روانشناختی انجام خواهد داد.
اِلح
مرکز حقوق بشر کانون وکلای اِلح نیز با شعار «آیا ما برای نه گفتن به خشونت علیه زنان، دوشادوش هم راهپیمایی میکنیم؟»، در حدفاصل دادگستری تا پارک باتمان راهپیمایی برگزار کرد. قبل از شروع راهپیمایی یک بیانیه خوانده شد. در تجمع قبل از راهپیمایی پلاکاردهای «کنوانسیون استانبول زندگی میبخشد»، «زندگی عاری از خشونت را ایجاد خواهیم کرد»، «نترس، ما اینجا هستیم» و «ما خواستار برابری هستیم» به چشم میخورد. همچنین شعارهای «ژن ژیان آزادی» و «سکوت نخواهیم کرد، نمیترسیم و مطیع نخواهیم شد»، سرداده شد.
وکیل عایشهنور دَمیر آریچ در این تجمع صحبت کرد. وی ضمن اشاره به افزایش جنایات علیه زنان، گفت: «ما میدانیم که خشونت علیه زنان یک سیاست است، به همین دلیل باید آشتی اجتماعی پیشبرد داده شود. به عنوان زنان مدافع حقوق بشر، مبارزاتمان برای ایجاد زندگی عاری از خشونت ادامه خواهد داشت.»
پس از پایان سخنرانیها، زنان با سردادن شعارهای «ژن ژیان آزادی» و «سکوت نخواهیم کرد، نمیترسیم و مطیع نخواهیم شد»، راهپیمایی کردند.
استانبول
انجمن تحقیقات کوردی با شعار «پیش به سوی ۲۵ نوامبر»، در ساختمان انجمن در فاتح استانبول، سمیناری تحت عنوان «تعریف ما از خشونت چیست»، و کارگاهی تحت عنوان «دسترنج» برگزار کرد.
شمار زیادی از علاقهمندان، در این سمینار و کارگاه شرکت کردند. مجموعه فعالیتهایی توسط اَسرا قهرمان، مشاور روانشناسی، برگزار شد.
اسرا قهرمان تاکید کرد که خشونت علیه زنان در تمامی عرصههای جامعه گسترش یافته و به افزایش سیاستهای خشونت در ترکیه اشاره نمود.
بعد از سمینار، کارگاه هنرهای دستی برگزار شد. مَلَک کومورجو این کارگاه را اداره کرد. زنان قالیهایی با طرح و نقش سنتی کوردی نظیر شاماران، طاووس، زَند اَوستا و طرحهای قالیچه سنتی بافتند.