در پی موج گرمای شدید در سراسر اروپا از اواخر ژوئن تا اوایل ژوئیه ۲۰۲۵، که دما در برخی نقاط به بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد رسید، پژوهشی از کالج سلطنتی لندن و دانشکده بهداشت و پزشکی گرمسیری لندن نشان داد تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیتهای انسانی عامل تشدید این گرما بوده و تلفات انسانی را بهطور قابل توجهی افزایش داده است.
این مطالعه بر روی ۱۲ شهر اروپایی انجام شد که طی آن حدود ۲۳۰۰ مورد مرگ مرتبط با گرما ثبت شد، از جمله ۱۵۰۰ مورد که مستقیماً ناشی از گرمایش بیش از حد آبوهوا بودهاند. ایتالیا مجبور به محدودسازی کار در فضای باز شد، فرانسه بیش از ۱۳۰۰ مدرسه را تعطیل کرد و در یونان، اسپانیا و ترکیه آتشسوزیهای جنگلی بهدلیل خشکسالی گسترش یافتند.
محققان دریافتند دمای هوا بین ۱ تا ۴ درجه سانتیگراد گرمتر از حالت طبیعی بوده و این افزایش دما موجب مرگ صدها نفر شده است. در شهرهای میلان، بارسلونا، پاریس، لندن و رم، مجموعاً هزاران نفر بیش از حد متعارف جان خود را از دست دادند.
نویسنده اصلی این مطالعه، بن کلارک، تأکید میکند: «برخلاف طوفانها یا آتشسوزیها، امواج گرما عمدتاً نامرئی اما ویرانگر هستند. افزایش جزئی دما میتواند بین مرگ و زندگی تفاوت بزرگی ایجاد کند.»
بیشتر قربانیان این موج، افراد بالای ۶۵ سال با بیماریهای زمینهای بودند، اما دانشمندان هشدار میدهند که همه گروههای سنی در معرض تهدید هستند. همچنین گرمای زودهنگام ماه ژوئن باعث شد مردم آمادگی لازم برای مقابله با چنین شرایطی را نداشته باشند.
گرچه اروپا گامهایی در جهت تدوین برنامههای مقابله با گرما برداشته، اما برای کاهش خطرات آینده، گسترش فضاهای سبز و مراکز خنککننده بیش از پیش ضروری بهنظر میرسد.