نامه‌ی ١٢ تن از زندانیان زندان اردبیل به جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل

​​​​​​​این زندانیان در نامه‌ی خود به نقض حقوق زندانیان و شکنجه های اعمال شده بر زندانیان این زندان اشاره کرده و از جاوید رحمان درخواست رسیدگی و پیگیری نمودند

جمعی از زندانیان محبوس در زندان اردبیل روز ۲۹ آبان نامه‌ای سرگشاده به جاوید رحمان گزارشگر ویژه ی حقوق بشر سازمان ملل در ایران نوشتند.

 

در این نامه که از سوی محبوسین در زندان اردبیل محمد صابر ملک رئیسی، مالک جرج، نوید دیداریان، کریم بابایی، فردین موسی‌پور، رضا اشکانی، قاسم علیزاده، سجاد محمد‌زاده، سهیل عزیزی، هوتن مظهری، اکبر آقازاده و مهدی محمدی امضا شده، به شکنجه‌های وحشتناک اعمال شده در زندان اردبیل اشاره شده و از نوعی شکنجه که توسط مسئولین زندان "جشن تولد"  نامیده می‌شود پرده برداشته شده است.

 

نویسندگان این نامه گفته‌اند که در زندان اردبیل قرنطینه‌ای نوساز وجود دارد که مسئولین زندان و زندانبانان در آنجا زندانیان را با دستبند و پابند غل و زنجیر کرده و بوسیله‌ی حلقه‌هایی به زمین و دیوارها زنجیر و گاهی به شکل صلیب می‌بندند و در چندین مرحله زندانی را شکنجه می‌کنند.

 

این نوع شکنجه که توسط مسئولین زندان "جشن تولد" نامیده میشود یکی از انواع شکنجه‌های رایج در این زندان میباشد.

 

متن کامل نامه به شرح زیر است:

"با عرض سلام و ادب خدمت گزارشگر ویژه حقوق بشر جناب آقای جاوید رحمان

 

ما بعنوان جمعی از زندانیان سیاسی زندان مرکزی اردبیل در بند ۸ بند قرنطینه بنا به درخواست جمعی از زندانیان برای انتقال و انعکاس اخبار مظلومیتشان به کسانی که حقوق انسان‌ها برایشان مهم و با ارزش است حتی اگر آن انسان یک زندانی باشد، اقدام می‌کنیم.

 

ما به این خاطر که شما گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران هستید و قطعاً برای عده‌ای انسان مظلوم ارزش و حقوقی قائل هستید، به نمایندگی از جمیع زندانیان بند ۸ که توسط مسئولین زندان مورد شکنجه قرار گرفته‌ و سپس به قرنطینه منتقل شده‌اند و هنوز آثار شکنجه‌ها بر روی بدنشان به خوبی قابل مشاهده است، نامه شرح و حال این زندانیان ستم دیده را به استحضار جنابعالی می‌رسانیم.

 

زندانیان آقایان مالک جرج، نوید دیداریان و کریم بابایی در تاریخ ۱۱ آبان ۹۷، از بند پنج این زندان به دلیل درگیری در بند به قرنطینه‌ای که در محوطه زندان که نوساز و مجهز به تجهیزات شکنجه است و نحوه نگهداری زندانی در آنجا با دستبند و پابند به صورت قلاب به کف زمین و دیوار یا صلیب انجام می‌گیرد منتقل شده و طبق رویه حاکم بر آنجا طی چهار مرحله مورد شکنجه به اصطلاح مأموران زندان برایشان “جشن تولد” یا پذیرایی به عمل آمده است. حتی به اصطلاح “جشن تولد” روز اول توسط شخص رئیس زندان “یعقوب سرباز جدا” به عمل آمده است.

 

این افراد به مدت یک هفته در آن قرنطینه با دستبند و پابند با قلاب به کف زمین و بدون هیچ‌گونه تجهیزات گرمایشی در این هوای سرد پاییزی اردبیل به صورت خیلی ظالمانه و حتی بدون داشتن پتوی کافی نگهداری شدند.

 

نحوه اجرای “جشن تولد” یا پذیرایی به این‌گونه است که زندانی با دستبند و پابند قلاب شده به دیوار یا کف زمین، با کیسه سرشان را می‌پوشانند و با باتوم، مشت، لگد و شوکر به جانش می‌افتند.

 

مأموران یا به اصطلاح درستش جلادان خبیث همیشگی این جشن تولدها روسای اندرزگاه فرهاد نوروزی، رحمان سهرابی و مسئول ملاقات محمد نعمت‌پور هستند و رئیس زندان یعقوب سرباز جدا و رئیس حفاظت و اطلاعات پرویز صورآذر به صورت ویژه و خاص در مواردی وارد عمل می‌شود.

 

یک زندانی به نام آقای فردین موسی‌پور مورخه ۲۱ مهر ۹۷، از بند ۳ به دلیل نوع راه رفتنش از بند خارج و به قرنطینه یا شکنجه‌گاه منتقل شد و توسط جلاد‌ فرهاد نوروزی مورد ضرب و شتم قرار گرفت. سپس به مدت ۵ روز در شرایط اسفبار نگهداری شده و نهایتاً به قرنطینه داخل بند ۸ منتقل شده است.

 

همچنین زندانیان آقایان رضا اشکانی، قاسم علیزاده، سجاد محمد‌زاده در مورخه ۵ آبان ۹۷، به دلیل بی‌نظمی در بند ۵ به قرنطینه خارج منتقل و مورد شکنجه توسط جلادان فرهاد نوروزی، رحمان سهرابی و محمد نعمت‌پور قرار گرفته و بعد از ۳ روز نگهداری در آن مکان و شرایط سخت به قرنطینه داخل بند ۸ منتقل شده‌اند.

 

یک زندانی دیگر به نام سهیل عزیزی در مورخه ۲۲ آبان ۹۷ به دلیل تردد در بند جوانان به قرنطینه خارج منتقل شده و مورد شکنجه این جلادان قرار گرفت و بعد از ۶ روز به بند قرنطینه داخل یا بند ۸ منتقل شده است.
 

زندانی هوتن مظهری در مورخه ۲۲ آبان ۹۷، به دلیل کشیدن سیگار در محل تعیین شده برای کشیدن سیگار، در همان مکان توسط فرهاد نوروزی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و به قرنطینه یا همان شکنجه‌گاه منتقل شد. در قرنطینه نیز طبق روال حاکم طی چند مرحله توسط همان بی وجدان‌های بیرحم مورد شکنجه قرار گرفته و بعد از ۳ روز به بند ۸ قرنطینه داخل منتقل شده است.

 

زندانی دیگر آقای اکبر آقازاده در مورخه ۲۳ آبان ۹۷، به دلیل بحث با زندانی دیگر در بند ۶ به قرنطینه خارج منتقل شده و مورد شکنجه قرار گرفت و بعد از ۵ روز به قرنطینه بند ۸ منتقل شد.

 

زندانی مهدی محمدی در مورخه ۲۶ آبان ۹۷، به دلیل درگیری با یک زندانی دیگر از بند ۴ به قرنطینه خارج منتقل و مورد شکنجه قرار گرفته است و بعد از یک روز به بند ۸ منتقل شده است.

 

تمام افراد نامبرده اکنون در بند قرنطینه داخل بند ۸ نگهداری می‌شوند. در آنجا نیز با مشکلاتی همچون نداشتن تلفن، ممنوع‌الملاقات، جیره غذایی کافی و کمبود ظرفیت بند به طوری که در بند ۱۸ نفر قرنطینه ۳۷ نفر نگهداری می‌شوند و با هر بهانه مورد اذیت و آزار قرار می‌گیرند.

 

زندانی سیاسی، محمد صایر ملک رئیسی، یکی دیگر از امضا کنندگان این نامه نیز به دلیل یک درگیری صوری به این قرنطینه در مورخه ۲۴ آبان ۹۷ منتقل شده است.

 

جناب آقای جاوید رحمان، تخلفاتی که زندانیان ذکر شده مرتکب شده‌اند. تخلفاتی اجتناب ناپذیر در این مکان، محیط زندان است و جزو اصول ناخواسته حاکم بر این مکان است. اما رویه‌ای که مسئولان زندان برای برخورد با این‌گونه تخلف‌ها در نظر گرفته‌اند غیر قانونی و خلاف حقوق شهروندی، کرامت انسانی و کاملاً مغایر تمدن بشری است. شکنجه‌هایی که فقط برای تحقیر زندانی طراحی و برنامه‌ریزی شده است و با افتخار با نام‌هایی مثل جشن تولد و پذیرایی نام‌گذاری شده‌اند، قطعاً جنایت غیرانسانی و غیر از اصول دین اسلام و دیگر ادیان است.

 

درواقع این نوع برخوردها در این مجموعه و سازمان دولتی در اصل نمونه‌ای روشن از عملکرد رژیم ایران در سر تا سر کشور است. با اینکه قوانین و مقررات زندان‌ها از نظر تئوری ظاهراً بدون هیچ‌گونه کمی و کاستی است اما این تنها در مرحله تئوری قوانین زندان‌ها است و در مرحله اجرا وضع کاملاً متفاوت است. سازمان زندان‌های ایران که فقط نام سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی کشور را به یدک می‌کشد، تنها در همین نام‌گذاری موفق و مثبت است و در عمل سازمانی کاملاً انتقام جو، شکنجه‌گر، استبدادگر و نقض کننده اصلی کرامت انسانی در کل کشور است.

 

تمام قوانین آیین‌نامه‌ای به‌صورت سلیقه‌ای توسط مسئولان زندان‌ها اعمال می‌شوند و زندان اردبیل نیز از آن مستثنا نیست. تمام مقررات با صلاح رئیس زندان، رئیس حفاظت اطلاعات و رئیس اندرزگاه‌ها به مرحله اجرا گذاشته می‌شود. از طرفی تغییر کردن رئیس زندان به منظره تغییر حکومت و آمدن حکومت جدید و قوانین جدید است.

 

تنها موارد که بین همه‌ی روسای تعویضی مشترک است مواردی مثل نقض کرامت انسانی، نقض حق و حقوق زندانی، قانون اینکه همیشه حق با کارمند است، تنبه زندانی، زورگویی و توهین به زندانی است. نکته جالبش اینجا است با تغییر رئیس زندان موارد نامبرده عوض نمی‌شوند. تنها مواردی که زندان‌های کل کشور اشتراک دارند در همین موارد است.

 

حال امید است که جنابعالی وضعیت زندانیان زندان مرکزی اردبیل که به عنوان نمونه آشکار و بارز ستمگری و نقض حقوق بشر است را مورد تحقیق و پیگیری قرار دهید."