از سال ۱۹۶۱، هر ساله روز ۲۷ مارس به عنوان روز جهانی تئاتر گرامی داشته میشود. همچنین در این روز، هر ساله در سطح سوریه و کوردستان، جشنواره شهید یکتا هرکول برگزار میشود. هفتمین جشنواره تئاتر شهید یکتا هرکول با نام باوه طیار، با شرکت گروههای سوری و کوردستانی در مرکز فرهنگ و هنر محمد شیخو در شهر قامشلو در حال برگزاری است.
نمایشنامهنویسان و کارگردانانی از شهر سلیمانیه در باشور کوردستان نیز در جشنواره شهید یکتا هرکول شرکت کردهاند. این گروه سه سال بود که میخواست با یک نمایش در جشنواره شهید یکتا هرکول شرکت کند. اما به دلیل فشار حکومت باشور کوردستان نتوانستند در آن شرکت کنند. امسال گروههای نمایشی از بسیاری از مناطق کوردستان در این جشنواره شرکت میکنند. یکی از این گروهها، گروه شهر سلیمانیه در باشور کوردستان است.
«دوستانمان در روژاوا به ما نیرو دادند»
رِزان صالح، نمایشنامهنویس و هنرمند اهل سلیمانیه، در رابطه با شرکت در این جشنواره با خبرگزاری فرات (ANF) گفتگو کرد. رزان صالح اظهار داشت که آنها از عبور از باشور کوردستان به روژاوا بسیار خوشحال هستند و گفت: «به عنوان کمیته، من، استاد سردار عبدالله و استاد گَزیزه آمدیم. تا زمانی که عبور کردیم، دیدارهای زیادی انجام دادیم. زیرا هنگام عبور به روژاوای کوردستان مشکلاتی ایجاد میشود. اما در نتیجه تلاشهای زیاد، خود را به روژاوا رساندیم. وقتی به دروازه سِمالکا رسیدیم، رفقای روژاوایی با روی گشاده و خوشحالی از ما استقبال کردند. راستش را بخواهید، وقتی خوشحالی رفقایمان را دیدیم، بسیار خوشحال شدیم. در آن زمان فهمیدیم که تنها نیستیم، زیرا رفقایمان در روژاوا به ما نیرو دادند. وقتی آمدیم نیز رفقا به ما گفتند که برای جشنواره آماده شوید، بسیار خوشحال شدیم. باور نمیکردیم که روزی بتوانیم به روژاوا برویم و در جشنواره مشهور شهید یکتا هرکول شرکت کنیم.»
«به یمن جشنواره، نمایشنامهنویسان کوردستان را شناختیم»
هنرمند رزان صالح در ادامه سخنان خود گفت که جشنواره شهید یکتا هرکول یک نیروی بینالمللی برای کل کوردستان است و افزود: «جشنواره شهید یکتا هرکول نیرویی برای نمایشنامهنویسان ایجاد میکند، ما نیز نیروی خود را از این جشنواره میگیریم. همچنین در این جشنواره، همه نمایشنامهنویسان کوردستان گرد هم میآییم و یکدیگر را شناختیم. این برای ما خوشحالی بسیار بزرگی است. وقتی نمایشنامهنویسان و کارگردانان از مناطق مختلف به شهر قامشلو میآیند، فرهنگ و هنر کوردی پیشرفت میکند. ما میخواهیم این جشنواره هر ساله برگزار شود.
میتوانم مثالهای زیادی در مورد جشنوارهها بزنم، به عنوان مثال جشنواره تئاتر کرکوک چند سال است که ادامه دارد. این نیز یک گام بسیار خوب است. از طریق این جشنوارهها، هنرمندان از چهار بخش کوردستان گرد هم میآیند.»
«آمدن ما فرصتی بود تا روژاوا را بشناسیم»
رزان صالح اظهار داشت که سه سال است که میخواهند در جشنواره شهید یکتا هرکول شرکت کنند، اما به دلیل فشارهای موجود نتوانستهاند عبور کنند و ادامه داد: «در این سال تلاشهای زیادی کردیم و پس از سه سال توانستیم خود را به روژاوای کوردستان برسانیم و در جشنواره شهید یکتا هرکول شرکت کنیم. ما از این بابت بسیار خوشحالیم. امید ما این است که راه بین هر چهار بخش کوردستان هموار شود و هنگام عبور به روژاوا با موانعی روبرو نشویم.»
رزان صالح بیان کرد که مدیریت جشنواره یک برنامه بسیار پر بار برای آنها آماده کرده است و سخنان خود را با این جملات به پایان رساند: «آمدن ما فرصتی بود تا در بسیاری از مناطق شمال و شرق سوریه بگردیم. ما در دِرک و قامشلو گشتیم. آنچه بیش از همه توجه ما را جلب کرد، موسسه عالی هنر بود. ما همچنین از کارگاه هنری ولات بازدید کردیم و از آثار آنها بسیار خوشحال شدیم.
امیدوارم این جشنواره بینالمللی شود و هر ساله فرصتی برای ما باشد تا به روژاوای کوردستان بیاییم. زیرا ما مردم کورد سختیها و شکنجههای زیادی را تحت سلطه اعراب، فارسها و ترکها تجربه کردهایم. اما اکنون به پیروزیهای خود میرسیم و زندگی آزادانهای برای خود میآفرینیم.»