در پی فروپاشی رژیم اسد در ۸ دسامبر، توازن سیاسی و نظامی در سوریه وارد مرحله جدیدی شد. چند ماه از این واقعه میگذرد، اما وضعیت نامشخص در کشور همچنان ادامه دارد. فروپاشی رژیم به معنای پایان جنگ نبود. جامعه بینالمللی با بازیگران جدید ارتباط برقرار کرد و وارد جستجو برای یک روند دیپلماتیک به منظور ایجاد سوریه جدید شد.
جولانی، رئیس هیئت تحریر الشام (HTS) که بلافاصله خلا قدرت را پر کرد، در حالی که پیشتر به دلیل اقدامات مسلحانه رادیکالش شناخته میشد، اخیرا تلاش میکند خود را به عنوان یک چهره سیاسی نشان دهد. HTS به ریاست جولانی یک اداره موقت تشکیل داده و تلاش میکند در سطح بینالمللی مشروعیت کسب کند.
با این حال، رویدادهای اولیه در روند انتقال قدرت اداره HTS امیدوارکننده نیستند. به ویژه، گزارشهای مربوط به کشتارهای غیرنظامیان علوی در مناطق ساحلی، هم در داخل سوریه و هم در سطح بینالمللی، باعث نارضایتی جدی شده است. سکوت حکومت جدید در قبال این حملات، نگرانیها را در مورد انتظارات برای آیندهای صلحآمیز افزایش داده است.
از سوی دیگر، ترکیه که بزرگترین حامی HTS و گروههای مسلح آن است، همچنان برخی مناطق شمال و شرق سوریه را اشغال کرده است. حضور اشغالگرانه ترکیه در این مناطق تهدیدی برای ثبات اداره خودمدیریتی است و آینده سوریه را بیش از پیش پیچیده میکند.
«باید به اشغالگری ترکیه در سوریه پایان داده شود»
آدریا گوارا، دبیر روابط بینالملل حزب چپ جمهوریخواه کاتالونیا (Esquerra Republicana de Catalunya /ERC) تهدیدات علیه روژاوا و اهمیت نظام روژاوا برای سوریه را برای خبرگزاری فرات (ANF) ارزیابی کرد.
آدریا گوارا با اشاره به اینکه حضور اشغالگرانه دولت ترکیه در خاک سوریه همچنان تهدیدی برای آینده روژاوا است، گفت: «ما به عنوان یک حزب بر این باوریم که حملات ترکیه به شمال و شرق سوریه در زمره جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی قرار میگیرند. ترکیه همچنان به استراتژی خود برای اشغال منطقه کوردها ادامه میدهد. به نظر ما این اشغالگری باید پایان یابد. جامعه بینالمللی باید وحشیگری دولت ترکیه در روژاوا را ببیند و از مردم کورد حمایت کند.»
«مدل روژاوا راه را نشان میدهد»
آدریا گوارا با بیان اینکه نظام ایجاد شده در روژاوا برای آینده راه را نشان میدهد، خاطرنشان کرد که آینده سوریه به چنین مدلی نیاز دارد. آدریا گوارا در ادامه گفت: «به نظر ما، نظام در روژاوا بسیار خوب است؛ زیرا این نظام چند فرهنگی بوده و همه اتنیکها و فرهنگها و باورداشتهای مختلف منطقه را در بر میگیرد، به ملتهای کمشمار احترام میگذارد و آنها را در خود جای میدهد. عملکرد اداره روژاوا بسیار مثبت است. بهترین وضعیت را ایجاد میکند که در آن گروههای مختلف میتوانند در صلح با یکدیگر زندگی کنند. باید با دقت پیگیری کنیم که در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. تغییر توازنها نباید به روژاوا آسیب برساند.»
«HTS جای اعتماد نیست»
آدریا گوارا با اشاره به اینکه حکومت جدید در دمشق که HTS ریاست آن را بر عهده دارد، برای آینده سوریه امیدوارکننده نیست، اظهار داشت که جامعه بینالمللی باید با احتیاط بیشتری برخورد کند. آدریا گوارا گفت: «دولت جدید سوریه برای ما همچنان مایه نگرانی است. زیرا این حکومت دارای ساختار اسلامی رادیکال است. مشخص نیست که حکومتی با چنین پایهای به کجا خواهد رفت، چگونه حقوق تنوعهای موجود در کشور را اعمال خواهد کرد، چگونه از حقوق مناطقی مانند روژاوا محافظت خواهد کرد.»
«رویکرد اتحادیه اروپا باید تغییر کند»
آدریا گوارا با بیان اینکه کشورهای اروپایی برای حفاظت از روژاوا باید مسئولانه عمل کنند، گفت: «بسیاری از کشورها در قبال حملات به روژاوا سکوت میکنند. ما سالهاست که در کاتالونیا از مسئله کوردها حمایت میکنیم. ما در پارلمان کاتالونیا قطعنامههای زیادی را در حمایت از مردم کورد و مردم روژاوا تصویب کردهایم. اما واضح است که بسیاری از کشورهای اروپایی این کار را نکردهاند. به نظر من دلیل این امر نفوذ زیاد ترکیه است. بین اتحادیه اروپا و دولت ترکیه در مورد مهاجران و بسیاری از مسائل دیگر توافقنامههایی وجود دارد. شاید به همین دلیل برخی از کشورهای بزرگ اروپایی حمایت خود را از مردم روژاوا به طور علنی نشان نمیدهند، اما این رویکرد باید تغییر کند. ما به عنوان مردم کاتالونیا با رویکرد خود راه را به این کشورها نشان دادیم. آنها باید راه ما را دنبال کنند و تصمیمات ما در مورد روژاوا را اتخاذ کنند. برای حفاظت از حقوق بشر و حقوق مردم، باید با هم عمل کنیم.»
«ما با هم قویتر هستیم»
آدریا گوارا، سخنگوی روابط بینالملل ERC در پایان یادآور شد که درد و رنج مردم کاتالونیا و کورد از نظر تاریخی مشابه است و مبارزه آنها نیز مشابه است و گفت: «مردم کاتالونیا و مردم کورد دوست و خواهر-برادر هستند. ما برای یک چیز مبارزه میکنیم؛ آزادی، حق خودمختاری بدون مداخله خارجی، حفاظت از زبان و فرهنگ خود. ما باید با هم عمل کنیم، زیرا با هم قویتر هستیم و این راه رسیدن به حقوقمان است.»