خبر فوری: پ‌ک‌ک کنگره دوازدهم خود را با موفقیت برگزار کرد
تصویر

دومین روز از کنفرانس بین‌المللی «آزادی برای رهبر آپو، راه حل برای مسئله کورد»

کنفرانس بین‌المللی «آزادی برای عبدالله اوجالان، راه حل برای مسئله کورد» در دومین روز خود در رم، پایتخت ایتالیا، ادامه یافت. در سخنرانی‌های امروز، بر اهمیت آزادی جسمانی رهبر آپو تاکید شد.

کنفرانس بین‌المللی

این کنفرانس که به میزبانی بزرگترین کنفدراسیون کارگری ایتالیا (CGIL) برگزار می‌شود، با عنوان «۲۶ سال انزوای امرالی» و با مدیریت وکلا جَرَن اویسال و اوگموندور یوناسون ادامه یافت.

«رژیم بنا شده در امرالی به تمام ترکیه گسترش یافته است»

\

اولین سخنران این پنل، وکیل رنگین اَرگول، در مورد حق امید صحبت کرد. رنگین ارگول با اشاره به پیشینه تاریخی وقایع امروز، اظهار داشت که آنچه در امرالی رخ می‌دهد، بازتابی از حقیقت مردم کورد و رویکرد دولت ترکیه به مسئله کورد است. رنگین ارگول با یادآوری اینکه در گذشته در مورد مسئله کورد، تشخیص «حقوق کیفری دشمن» و «محاکمه کیفری دشمن» داده شده بود، گفت: «وضعیت از حقوق کیفری و محاکمه دشمن گذشته است. حتی این رژیم استثنایی اکنون به تمام ترکیه گسترش یافته است و نمونه‌ای از آن را در استانبول دیده‌ایم. هنگام صحبت در مورد این رژیم استثنایی در ترکیه، باید پیشینه تاریخی آن را نیز در نظر بگیریم. رژیم فعلی با اعمال این اقدامات بر کوردها، رضایت ایجاد کرده و آن را پذیرفته است.»

«حقوق اساسی نباید موضوع چانه‌زنی قرار گیرد»

رنگین ارگول با تاکید بر نحوه شکل‌گیری رژیم فعلی، روند دستگیری و محاکمه رهبر آپو را شرح داد. رنگین ارگول با یادآوری هم روند محاکمه و هم حکم اعدام صادر شده برای رهبر آپو، به نحوه لغو حکم اعدام و سپس ظهور مجازات حبس ابد سنگین که به طور خاص برای رهبر آپو اعمال شد، اشاره کرد. رنگین ارگول با بیان اینکه مجازات حبس ابد سنگین توسط وکلا به دادگاه حقوق بشر اروپا ارجاع شده است، گفت: «دادگاه حقوق بشر اروپا در سال ۲۰۱۴ با صدور رای در مورد مجازات حبس ابد سنگین، آن را شکنجه و بدرفتاری تشخیص داد. این دادگاه حکم داد که یک زندانی حق امید به تاریخ آزادی خود را دارد.»

رنگین ارگول با شرح روند کمیته وزیران شورای اروپا در مورد مسئله حق امید، گفت که دولت ترکیه رای دادگاه حقوق بشر اروپا را اجرا نکرده است. رنگین ارگول با بیان اینکه هزاران نفر با رژیم حبس ابد سنگین که از طریق رهبر آپو بنا شده است، قربانی شده‌اند، خواستار اجرای رای دادگاه حقوق بشر اروپا شد.

رنگین ارگول با بیان اینکه «اگر قرار است روند صلح در ترکیه پیش برود، ترکیه باید در این زمینه گام بردارد»، خاطرنشان کرد که حقوق اساسی رهبر آپو نیز نباید موضوع چانه‌زنی قرار گیرد.

این اقدام تأثیر بسزایی داشت

وکیل فایق اوزگور ارول از دفتر حقوقی سده و عضو هیئت اخیر امرالی، یادآوری کرد که در ماه‌های اخیر ۲ دیدار خانوادگی و ۳ دیدار هیئتی صورت گرفته است. وی گفت که کنش‌ها و فعالیت‌های انجام شده در چارچوب این اقدام، تاثیر بسزایی در انجام این دیدارها داشته است. ارول با بیان اینکه کنش‌های انجام شده در چارچوب این اقدام در جزیره امرالی مورد بحث قرار گرفته است، سلام رهبر آپو را به همه رساند. ارول با اشاره به ایجاد یک رژیم فوق‌العاده در امرالی، گفت که تحولات ۶-۷ ماه اخیر با مقاومت رهبر آپو آشکار شده است.

«عبدالله اوجالان معتقد است وضعیت سایکس-پیکو از بین رفته است»

ارول با یادآوری فراخوان ۲۷ فوریه رهبر آپو، گفت: «در این فراخوان، یک تحلیل جامعه‌شناختی و تاریخی جدید انجام داد. او از گذشته بر تاریخی بودن روابط ترک و کورد تمرکز می‌کرد، اما اکنون دیدیم که آن را به سطحی رسانده است که می‌تواند ویژگی‌های جامعه‌شناختی این جوامع را تحلیل کند. او معتقد است که روابط ترک و کورد در صد سال گذشته به انکار تبدیل شده است، اما این امر خواهری-برادری هزار ساله را از بین نخواهد برد. او همچنین تحلیل منطقه‌ای و جهانی انجام داد. تمرکز جدی بر وضعیت خاورمیانه وجود دارد. به ویژه در ارزیابی خود از حل مسئله سوریه، معتقد است که وضعیت قبلی ایجاد شده در خاورمیانه از بین رفته است. او می‌گوید وضعیت سایکس-پیکو حل شده است. این تشخیص، وضعیت و احتمالات جدیدی را به همراه دارد. تغییر این وضعیت در روند پیش رو تاثیرات چشمگیری خواهد داشت و ما آن را تجربه می‌کنیم و تجربه خواهیم کرد. او همچنین پیش‌بینی کرده بود که باید با دقت نظارت کرد که چه استراتژی‌هایی در خاورمیانه حاکم خواهد شد.

«سوسیالیسم اجتماعی، دموکراسی و آزادی زنان»

من معتقدم که عبدالله اوجالان در این دیدارها، پارادایم خود را بر سه پایه سوسیالیسم اجتماعی، دموکراسی و آزادی زنان بنا نهاده است. ذهن او در مورد اینکه بدون یکی از اینها، بقیه محقق نخواهند شد، بسیار روشن است. او معتقد است که هر نوع سیستمی که بخواهید ایجاد کنید، اگر می‌خواهید سیستمی ایجاد کنید، این سیستم باید شامل دموکراسی باشد. او به ویژه رویکرد دولت‌محور به سوسیالیسم و سوسیالیسم اجتماعی را مشکل‌ساز می‌داند. حتی می‌گوید: 'موضع من در برابر دولت‌گرایی، لازمه هویت سوسیالیستی من است. 'ما دیدیم که او تعاریف جدیدی نیز از دولت ارائه کرده است. او معتقد است که دولت مهمترین نهاد پس از جامعه است. او معتقد است که دولت خلاصه جامعه است و دولت از ویژگی‌های جوامع تاثیر می‌پذیرد. او اعتقاد دارد که سیستم‌هایی که اجتماعی نمی‌شوند، موفق نخواهند شد.»

پروین بولدان جزئیات دیدارها را شرح داد

سومین پنل با عنوان «تاثیرات محلی و جهانی دیدگاه‌های عبدالله اوجالان در مورد صلح و جامعه دموکراتیک» برگزار شد. ریاست این پنل را آمادئو جیاچری، شهردار منطقه ۸ رم، و کنسوئلو نونز از کمیته اقدام اسپانیا بر عهده داشتند. پروین بولدان، عضو هیئت امرالی و نماینده حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی) که در این پنل سخنرانی کرد، سلام رهبر آپو را به کسانی که در این کنش تلاش کرده‌اند، رساند. پروین بولدان با بیان اینکه هنگام رفتن به امرالی، این کنفرانس را به او منتقل خواهند کرد، گفت: «پس از حدود ۱۰ سال، دیدارهای امرالی دوباره آغاز شد و یک بار دیگر فرصت دیدار با عبدالله اوجالان را پیدا کردیم. ما به عنوان هیئت سیاسی ۳ دیدار انجام دادیم.»

پروین بولدان در مورد اولین دیدار این اطلاعات را ارائه داد: «آقای اوجالان گفت که پنجاه سال با قیام گذشته است. او خاطرنشان کرد که انکار زبان و هویت ما، ما را مجبور به قیام مسلحانه کرده است. او گفت که ۲۵ سال گذشته را بر صلح متمرکز بوده است. او از نیاز به مبارزه جدید برای صلح و دموکراسی صحبت کرد. در حالی که این را می‌گفت، بر همکاری کوردها و ترک‌ها تاکید کرد. او نحوه برخورد آتاتورک با کوردها و نحوه انجام این کار با نگه داشتن عصمت اینونو در کنار خود را شرح داد. او گفت که وضعیت فعلی از جایی به این مسئله نگاه می‌کند که اتحاد آتاتورک و عصمت اینونو را درک نمی‌کند. برای تحقق اتحاد ترک و کورد، همه باید یک بار دیگر گذشته را مرور کنند. او گفت که برای این تصمیم گرفته است و معتقد است که راه حلی جز صلح و خداحافظی با سلاح‌ها باقی نمانده است. برای این منظور، آقای اوجالان روند صلح قبلی را نیز ارزیابی کرد. او گفت که در روند قبلی، اگرچه جامعه آماده بود، اما سیاست آماده نبود. زیرا در آن روند، جبهه ملی‌گرا مخالف این روند بود. اما در این روند، با اقدام دولت باغچلی که به عنوان رئیس جبهه ملی‌گرا دیده می‌شود، روند جدیدی آغاز شد. البته اقدام دولت باغچلی یک فراخوان خودسرانه نبود، بلکه بیانگر تصمیمی بود که دولت عمیق گرفته بود.»

پروین بولدان با بیان اینکه رهبر آپو در اولین دیدار به آنها اطلاع داده بود که در حال آماده‌سازی است، گفت: «او در حال آماده‌سازی فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک بود و به ما وظیفه‌ای داد. او با تاکید بر اهمیت پارلمان، از ما خواست که با همه احزاب سیاسی دیدار کنیم. پس از اولین دیدار، ما با بسیاری از احزاب دیدار کردیم. دیدارهای ما بسیار مثبت بود. همه مشارکت خود را در این روند ابراز کردند. در دومین دیدار، وقتی به آقای اوجالان گفتیم که همه اقشار از این روند حمایت خواهند کرد، بسیار خوشحال شد. سپس وظیفه دومی را به ما داد تا با نیروهای کورد در باشور کوردستان دیدار کنیم. دیدارهای ما با اتحادیه میهنی کوردستان (ی‌ن‌ک) و حزب دموکرات کوردستان (پ‌دک) نیز بسیار ثمربخش و مثبت بود. سپس در ۲۷ فوریه با هیئت گسترده‌تری به جزیره رفتیم و آن فراخوان تاریخی صادر شد.»

جزئیات دیدار با اردوغان

پروین بولدان با یادآوری اینکه پس از این فراخوان هنوز با رهبر آپو دیدار نکرده‌اند، گفت: «۲ روز پیش از آمدن به اینجا، با رئیس جمهور رجب طیب اردوغان دیدار کردیم. این دیدار را خود آقای اوجالان از ما خواسته بود. در ذهن همه علامت سوال‌هایی در مورد دوری اردوغان از این مسئله وجود داشت. اما با این دیداری که انجام دادیم، اکنون تمام احزاب سیاسی، در راس آنها رئیس جمهور، در مرکز این کار قرار دارند. در آن دیدار نیز خلاصه کوتاهی از دیدارهای‌مان را بیان کردیم. علاوه بر این، انتظاراتمان را نیز گفتیم. آمادگی‌های قانونی که باید انجام شود، گام‌هایی که باید برداشته شود، آنچه باید باشد، انتظارات را با رئیس جمهور در میان گذاشتیم. برای آزادی جسمانی آقای اوجالان، باید به سرعت کار برای ایجاد شرایط قانونی، به ویژه ایجاد شرایط کار آزاد، آغاز شود.»

«راه صلح از گام‌های ملموس می‌گذرد»

پروین بولدان با بیان اینکه شرایط بهداشتی، امنیتی و کاری رهبر آپو باید تغییر کند، گفت که باید به سرعت گام برداشته شود و در این زمینه اقداماتی انجام داده‌اند. او در این مورد گفت: «راه دستیابی به صلحی که آقای اوجالان آغاز کرده است، از برداشتن گام‌های ملموس می‌گذرد. تحقق روند صلح، دوره‌ای که یک سازمان مبارزاتی ۵۰ ساله می‌تواند سلاح‌های خود را زمین بگذارد، نباید با چنین بن‌بست‌هایی تلف شود. این البته وضعیت قابل قبولی نیست. بهتر است قوانین به سرعت تصویب شود و شرایط آقای اوجالان بهبود یابد. پس از بازگشت از اینجا، دیداری با وزیر دادگستری خواهیم داشت و سپس دیدار دیگری در امرالی انجام خواهیم داد. پیش‌بینی می‌شود این روند ظرف چند ماه تکمیل شود. یعنی انتظار می‌رود تا پایان ماه ژوئن این روند به طور کامل به موفقیت برسد. این وضعیت هم برای آقای اوجالان و هم برای مقامات دولتی چنین است. بنابراین، کارهای انجام شده و حمایت ارائه شده از اروپا کمک بزرگی به این امر خواهد کرد. هر کشوری کارهای زیادی برای انجام دادن از طرف خود دارد. هر کاری که انجام شود، روندی را به همراه خواهد داشت که به آزادی جسمانی آقای اوجالان منجر خواهد شد. در ترکیه، زمینه مشترکی برای زندگی مشترک مردم کورد و ترک ایجاد می‌شود. همه می‌دانند که صلح بازنده‌ای نخواهد داشت.»

«مبارزه باید بیشتر گسترش یابد»

پروین بولدان با بیان اینکه «رساندن این روند به موفقیت در دستان ماست»، خاطرنشان کرد که مبارزه باید بیشتر گسترش یابد. پروین بولدان با اشاره به اینکه بزرگترین انتظار رهبر آپو از زنان و جوانان است، گفت: «آقای اوجالان ارزیابی‌های طولانی در مورد خشونت، قتل، کشتار و نسل‌کشی‌هایی که همه زنان متحمل شده‌اند، انجام می‌دهد. او رویکرد بسیار خشمگینی به مرگ کودکان دارد. قتل نارین گوران در هر دو دیدار مطرح شد. او تاکید کرد که جامعه‌گرایی دموکراتیک از قتل‌عام کودکان و زنان جلوگیری خواهد کرد. او می‌گوید که باید با ذهنیتی که قتل‌عام زنان و کودکان را انجام می‌دهد، مبارزه کرد. او می‌گوید که با جامعه دموکراتیک می‌توان جلوی این ذهنیت را گرفت. فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک نیز خلاصه‌ای از این ایده‌ها بود. خلاصه اینکه همه ما امیدواریم، همه ما به صلح نزدیکتریم. زیرا آقای اوجالان می‌گوید: 'من اراده و امید برای تحقق صلح را دارم.' ما نیز حامی آقای اوجالان هستیم.»

ادریس بالوکن روند قبلی را شرح داد

سپس ادریس بالوکن، عضو هیئت امرالی در دوره قبل، سخنرانی کرد و گفت: «در آن دوره، با برهم زدن میز توسط دولت فعلی، فرصتی تاریخی از دست رفت. آن دیدارها در دوره‌ای آغاز شد که قتل‌عام‌ها و جنگ به شدت جریان داشت. همانطور که امروز، در آن زمان نیز خیلی پیش از آغاز دیدارهای رسمی، با آقای اوجالان دیدار می‌شد. اگر به خاطر داشته باشید، پس از پذیرش روند توسط اردوغان در آن زمان، هیئت ما دیداری در امرالی انجام داد. آقای اوجالان نظرات خود در مورد این روند را برای حزب ما و افکار عمومی ارسال کرد. سپس در ۹ ژانویه ۲۰۱۳، ۳ سیاستمدار زن کورد در پاریس به قتل رسیدند. آقای اوجالان در آن روز گفته بود: 'چه سکینه را به قتل رسانده باشند چه مرا اینجا به قتل رسانده باشند، فرقی نمی‌کند.' او همچنین از طریق این قتل‌عام، روند قتل‌عام درسیم را تحلیل کرده بود. اما با این وجود گفته بود که روند دموکراتیک را ادامه خواهد داد. بنابراین، حتی در مخرب‌ترین دوره‌های جنگ نیز، آقای اوجالان و مردم کورد همواره خواست و صداقت خود را در مورد صلح نشان داده‌اند.

در آن دوره، ما به عنوان هیئت، بارها افکار عمومی را در مورد گام‌هایی که باید برداشته شود، آگاه کردیم. متاسفانه، همانند امروز، رویکرد مبهم و نامشخص دولت وجود داشت که این وضعیت را ایجاد کرد. با وجود تمام موانع، کمیسیون‌های خردمندان به نام اجتماعی‌سازی در روند حل مسئله تشکیل شد. این هیئت‌ها در سراسر ترکیه فعالیت کردند.»

ادریس بالوکن وقایع آن دوره را خلاصه کرد. بالوکن با یادآوری طرح قانون چارچوب در مجلس با وجود تمام کمبودهای آن دوره، خاطرنشان کرد که این گام‌ها توسط دولت فعلی برداشته نشده و این روند با طولانی شدن زمان به شکست انجامیده است.

«آزادی عبدالله اوجالان برای ارزش‌های جهانی مهم است»

ادریس بالوکن در مورد روند جاری نیز ارزیابی‌هایی انجام داد و از رویکرد دولت در قبال این روند انتقاد کرد. بالوکن با بیان اینکه «آقای اوجالان با وجود تمام کمبودها، موضع سیاسی فلسفی خود را که تاکنون نشان داده است، یک بار دیگر به گونه‌ای به مردم جهان ارائه می‌دهد که تمام بشریت از آن بهره‌مند شوند»، به سخنان رهبر آپو مبنی بر «کسانی که جنگیدن را بلدند، صلح کردن را نیز باید بلد باشند» اشاره کرد.

ادریس بالوکن با بیان اینکه رهبر آپو در جایگاه یک رهبر فرزانه و صلح‌طلب قرار دارد، گفت: «این امر به ارزش‌های آزادی و صلح‌آمیز تمام بشریت مربوط می‌شود. در دوران نزدیک، آزادی نلسون ماندلا تنها آزادی فردی او نبود. آزادی او به معنای آزادی مردم سیاهپوست بود که قرن‌ها به حاشیه رانده و به بردگی کشیده شده بودند. با آزادی ماندلا، راه برای آزادی تمام مردم سیاهپوستی که مورد تبعیض قرار گرفته بودند، باز شد. به همین دلیل، آزادی آقای اوجالان با آزادی مردم کورد و مردم خاورمیانه مرتبط است، اما فراتر از آن، پذیرش ارزش‌های آزادی تمام بشریت است.»

«ما ساختن انقلاب را از خودمان آغاز کردیم»

سپس عمر اوجالان، نماینده پارلمانی دم پارتی، با یادآوری مشکلات خاورمیانه، اظهار داشت که موزائیک خاورمیانه از سوی رهبر آپو به عنوان یک غنا تلقی می‌شود. پس از آن، فوزیه یوسف، نماینده اداره خودمدیریتی، توضیح داد که پارادایم رهبر آپو با تغییر و تحولی که در روژاوا ایجاد کرده است، در حال عملی شدن است.

فوزیه یوسف با تاکید بر روند توسعه انقلاب روژاوا گفت: «هنگامی که بحران سوریه پدیدار شد، کمبودهای زیادی وجود داشت. ما نمی‌دانستیم از کجا شروع کنیم و چگونه ادامه دهیم. تصمیم گرفتیم از خودمان شروع کنیم. سیستم موجود توسط نیروهای اشغالگر شکل گرفته بود. همانطور که رهبر آپو نیز گفت، ابتدا خواستیم تغییری در خودمان ایجاد کنیم.»

«انقلاب روژاوا با تغییر ذهنیت بنا شد»

فوزیه یوسف با یادآوری اینکه اکنون صدها آکادمی در روژاوا وجود دارد، گفت: «با این آکادمی‌ها خواستیم تاثیرات اشغالگران را از بین ببریم. ابتدا خواستیم ذهن و ساختار فکری خود را آزاد کنیم. برای ایجاد یک انقلاب اجتماعی، ابتدا باید ایده‌ها و ساختار فکری آزاد شوند. ما در این آکادمی‌ها تلاش کردیم تغییر ذهنیت ایجاد کنیم. سیستم روژاوا اینگونه بنا شد.»

این کنفرانس بعد از ظهر ادامه خواهد یافت.