دوازدهمین کنگره حزب کارگران کوردستان (پکک)، که پس از «فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک» رهبر آپو در ۲۷ فوریه برگزار شد، تصمیمات تاریخی اتخاذ کرد. این تصمیمات نه تنها بحثهای مربوط به حل دموکراتیک مسئله کورد را وارد مرحلهای جدید کرد، بلکه بازتاب گستردهای در عرصه بینالمللی نیز یافت. به نظر میرسد تصمیمات کنگره راه را برای روند حل و فصل هموار میکند و به ویژه از بسیاری از محافل بینالمللی، از جمله اروپا، بیانیههای حمایتی صادر شده است.
این گامها که راهحل مسئله کورد را با روشهای صلحآمیز و دموکراتیک تقویت کردهاند، در عین حال، راه را برای فراخوانهایی باز کردند که دولت نیز باید در راستای حل و فصل گامهای لازم و گستردهای بردارد. حمایت فزاینده بینالمللی و انتظارات جامعه نشان میدهد که این فرصت تاریخی باید به خوبی مورد استفاده قرار گیرد و از دست نرود.
رِمی پاگانی، سیاستمدار برجسته سوئیسی و از حامیان کارزار جهانی «آزادی برای عبدالله اوجالان، راهحل سیاسی برای مسئله کورد»، در مورد این موضوع با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد.
«پکک گامی تاریخی برداشت، دولت باید به مسئولیتهای خود عمل کند»
رِمی پاگانی در ابتدای سخنان خود اظهار داشت که تصمیمات دوازدهمین کنگره پکک گامهای تاریخی به سوی صلح است و افزود که برای موفقیت این روند، دولت باید به مسئولیتهای خود عمل کند و به این شکل رفتار نماید: «به نظر من تصمیمات کنگره، گامی به سوی صلح و پلی بین مردم کورد و دولت ترکیه است. هنوز مشخص نیست که اردوغان در مورد به رسمیت شناختن مردم کورد گامهایی برخواهد داشت یا خیر. امروز نیز بسیاری از سیاستمداران منتخب و شهرداران تنها به دلیل کورد بودنشان، بدون هیچ مدرکی، در زندانها به گروگان گرفته میشوند.
این روند از سوی اوجالان و پکک آغاز شده است، اما مخاطبان اصلی، اردوغان و مجلس ترکیه نیز باید وارد این روند شوند. آنچه بر عهده پارلمان ترکیه و اردوغان است، این است که باید دست صلح پکک را بگیرند و بدون اعمال فشار بر مردم کورد، آنها را به عنوان یک ملت به رسمیت بشناسند و برای حل و فصل و صلح تلاش کنند.»
«دموکراتیزه شدن شرط اساسی است»
پاگانی تاکید کرد که برای موفقیت این روند، دولت ترکیه باید دموکراتیک شود و ادامه داد: «مهمترین نکته این روند باید دموکراتیزه شدن باشد. آیا واقعا ترکیه به یک دولت دموکراتیک تبدیل خواهد شد، آیا اردوغان و دولت ترکیه تغییر خواهند کرد؟ باید منتظر بمانیم. در کشوری که سیاستمداران هنوز به گروگان گرفته میشوند، نمیتوان به دموکراسی واقعی فکر کرد. بازداشت افراد منتخب یک مسئله بسیار جدی است. این یک حمله اصلی علیه دموکراسی است. غیرقابل قبول است که شهرداران و شهروندانی که به طور مشروع و قانونی انتخاب شدهاند، بازداشت شوند یا به جای آنها قیم منصوب شود. من در بسیاری از پروندههای دادگاه سیاستمداران کورد شرکت کردهام. اتهامات علیه آنها غیرقابل قبول است. سالها بدون هیچ اتهامی در زندان به گروگان گرفته میشوند. این وضعیت هیچ ربطی به دموکراسی ندارد. در واقع این یک دیکتاتوری است.
برای موفقیت این روند، آقای اردوغان باید به دنبال دموکراسی باشد. بازداشت نمایندگان منتخب با آرای مردم، واقعا به معنای یک دیکتاتوری بزرگ است. اگر واقعا میخواهند یک چارچوب قانونی ایجاد کنند، ابتدا باید تمام کسانی که به طور ناعادلانه و غیرقانونی به گروگان گرفته شدهاند، آزاد شوند.»
«همه حقوق باید تضمین شوند»
پاگانی سپس به اهمیت تضمین حقوق اساسی مردم کورد برای موفقیت این روند پرداخت و گفت: «به رسمیت شناختن حقوق اساسی مردم کورد باید مهمترین موضوع این روند باشد. برای مثال، در سوئیس –ما نمیگوییم ملتهای مختلف– اما زبانها، فرهنگها و سیاستهای مختلفی وجود دارد. وابسته به یک ساختار کنفدرال، این حقوق اساسی تضمین شده و مهم تلقی میشوند. برای مثال، ما اکنون در منطقهای از سوئیس زندگی میکنیم که در آن به زبان فرانسوی صحبت میشود، اما در سوئیس منطقهای وجود دارد که تنها به زبان آلمانی صحبت میشود و غیرقابل قبول است که سوئیسیهای فرانسویزبان به دلیل وجود خود تحت فشار قرار گیرند. اما ممنوعیت علیه مردم کورد دقیقا همین است: عدم به رسمیت شناختن به دلیل تفاوت. به همین دلیل مردم کورد باید حق تعیین سرنوشت خود را داشته باشند. این شرط اصلی همه دموکراسیهاست.»
«در برابر گامهای پکک، اوجالان باید آزاد شود»
سیاستمدار سوئیسی، رِمی پاگانی در ادامه سخنان خود اظهار داشت که یکی از پیششرطهای مهم موفقیت این روند، آزادی جسمانی رهبر آپو است و این موضوع را چنین بیان کرد: «پیششرط مذاکرات باید آزادی عبدالله اوجالان باشد. به دلیل اینکه سالها هیچ اطلاعی از وضعیت عبدالله اوجالان در دست نبود، من در کارزار و کمپینهای حمایت و روشن شدن وضعیت او شرکت کردم. مطلعشدن از وضعیت کنونی او بسیار خوشحالکننده است. با توجه به تصمیمات ملموس پکک، اولین گام باید آزادی عبدالله اوجالان باشد.»
پاگانی اظهار داشت که آزادی جسمانی رهبر آپو نشانه رویکرد صادقانه دولت ترکیه خواهد بود و گفت: «آزادی جسمانی عبدالله اوجالان، نشانه یک مذاکره جدی خواهد بود که اردوغان و دولت ترکیه واقعا میخواهند صلح را برقرار کنند. پیش از این نیز بین پکک و دولت ترکیه دیدارهایی انجام شده بود، اما متاسفانه نتیجهای از آن حاصل نشد. من اکنون امیدوارم که صلح در کوردستان و ترکیه برقرار شود. دولت ترکیه باید با جدیت به این روند نزدیک شود، گامهایی بردارد و این اولین گام نیز باید آزادی عبدالله اوجالان باشد.»
«خطرات خلع سلاح وجود دارد»
رِمی پاگانی در پایان سخنان خود اظهار داشت که با خلع سلاح جنبشی که مبارزه آزادی را پیش میبرد، خطراتی نیز پدیدار میشود و ادامه داد: «من برای حمایت از روند خلع سلاح فارک (FARC) در کلمبیا نیز رفتم. دیدارهایی با دولت کلمبیا و رئیسجمهور کلمبیا داشتم. فارک به طور مثبت به این روند نزدیک شد و گفته بود که 'ما میخواهیم اسلحه را زمین بگذاریم.' بر اساس وعدههایی که داده شد، واقعا تمام گریلاهای فارک سلاحهای خود را زمین گذاشتند. اما در طول روند مشخص شد که دولت به وعدههای خود عمل نکرد. به این ترتیب، بخشی از فارک دوباره به مبارزه مسلحانه روی آورد. وضعیت امروز همین است؛ زیرا متاسفانه دولت به مسئولیتهای خود عمل نکرد. به همین دلیل من معتقدم که در چنین شرایطی، روندهای صلح بسیار پیچیدهاند. ما همیشه با خطر روبرو هستیم. برای تحقق صلح، هر دو طرف باید تلاش کنند و کار کنند.»