نشست آمریکا و ایران روز جمعه برگزار می‌شود

گزارش شده است که پنجمین نشست آمریکا و ایران درباره برنامه هسته‌ای تهران در ۲۳ می در رم برگزار خواهد شد.

مکان و تاریخ این دیدار توسط بدر السعیدی، وزیر امور خارجه عمان که میانجی این مذاکرات است، اعلام شد.

ایالات متحده آمریکا و ایران نزدیک به یک ماه و نیم است که برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید مذاکره می‌کنند. گفته می‌شود هدف از این توافقات کاهش تحریم‌های اقتصادی علیه ایران در ازای محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای این کشور است.

اسماعیل باقری، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در بیانیه‌ای اعلام کرد که در پی پیشنهاد عمان، آنها دیدار جدیدی را تایید کرده‌اند.

این دیدار، از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای پیشین در سال ۲۰۱۸، به عنوان عالی‌رتبه‌ترین دیدار بین طرفین ارزیابی می‌شود.

کشورهای غربی و اسرائیل مظنون هستند که ایران در حال دستیابی به تسلیحات هسته‌ای است. ایران این ادعاها را رد کرده و می‌گوید که از فناوری هسته‌ای تنها برای مقاصد صلح‌آمیز استفاده می‌کند. آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران به هر شکلی مخالف است و ایران نیز این درخواست را مغایر با پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای می‌داند و آن را خط قرمز خود تلقی می‌کند.

تردیدها و واکنش‌های خامنه‌ای

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر مذهبی دولت ایران، روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای اظهار داشت که آنها با تردید به مذاکرات نزدیک می‌شوند و گفت: «ما انتظار نداریم که نتیجه‌ای از این دیدارها حاصل شود.» همچنین، خامنه‌ای انکار حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم را به عنوان «اشتباهی بزرگ» توصیف کرد.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که چه توافقی حاصل شود یا نشود، آنها به غنی‌سازی اورانیوم ادامه خواهند داد.

همچنین، استیو ویتکاف نماینده خاورمیانه آمریکا، پیشتر اعلام کرده بود که آنها به هیچ وجه به ایران اجازه غنی‌سازی اورانیوم را نخواهند داد.

خامنه‌ای نیز اظهار داشته بود که مقامات آمریکایی نباید «بیهوده» صحبت کنند و نارضایتی خود را نشان داده بود.

با وجود توافق هسته‌ای چندجانبه که در سال ۲۰۱۵ امضا شد، انتظار می‌رفت که در صورت محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران، تحریم‌های اقتصادی علیه این کشور کاهش یابد. اما آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شد و این روند شکست خورد. توافق در پایان اکتبر ۲۰۲۵ به پایان می‌رسد. اگر ایران تا آن زمان به تعهدات خود عمل نکند، احتمالا تحریم‌های اقتصادی دوباره اعمال خواهند شد. ایران در حال حاضر اورانیوم را بسیار بیشتر از خلوص مجاز اولیه (که ۳.۶۷ درصد مجاز بود) غنی‌سازی می‌کند و به حدود ۶۰ درصد می‌رساند. برای استفاده نظامی، خلوص ۹۰ درصدی لازم است.