باید کمیسیون چارهیابی با اوجالان و اردوغان دیدار انجام دهد
باید کمیسیون چارهیابی با اوجالان و اردوغان دیدار انجام دهد
باید کمیسیون چارهیابی با اوجالان و اردوغان دیدار انجام دهد
«سباحت تونجل» عضو غیررسمی «کمیسیون چارهیابی مجلس ترکیه» و پارلمانتار عضو حزب صلح و دموکراسی در استانبول, گفت باید کمیسیون چارهیابی با رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان و اردوغان نخستوزیر ترکیه دیدارهایی انجام دهند. تونجل در ارتباط با پیشبرد روند صلح , بر اهمیت تشکیل کمیسیون حقیقت و عدالت تأکید کرد.
کمیسیون چارهیابی «مجلس ترکیه» که در پی فراخوان رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان در ماه آوریل تشکیل شد, به فعالیتهای خود ادامه میدهد. این کمیسیون نخستین نشست خود را در 9 می برگزار کرد و از آن زمان یک ماه میگذرد.
کمیسیون مجلس طی این مدت با «پروفسور یاکن ارتورک» عضو «کمیته منع شکنجه اروپا» , «ساروخان اوروچ» عضو هیأت مجلس صلح و حزب چپگرا, «اوزگر سوگی گورال» آکادمیسین, «مراد چلیککان» مؤسس مرکز اندیشه عدالت و حقیقت, «اوزترک ترکدوغان» رئیس سازمان حقوق بشر ترکیه, «فریدون یازار» دبیرکل «ه.ا.پ» و چندین تن از شخصیتها و روشنفکران نامدار دیدارهایی انجام داد.
«حزب عدالت و توسعه حاکم بر ترکیه» هماکنون 10 عضو , حزب ب.د.پ 1 عضو در «کمیسیون چارهیابی» مجلس دارند.
کمیسیون چارهیابی مجلس ترکیه هماکنون به مرحله تهیه گزارش فعالیتهای خود رسیده. «سباحت تونجل» پارلمانتار شهر استانبول در مجلس هم در این مورد با خبرگزاری فرات مصاحبهای انجام داد.
کمیسیون تحقیق در مجلس
تونجل ضمن اشاره به اهمیت تشکیل کمیسیون چارهیابی در مجلس گفت:«هیأت عقلا و معتمدین و کمیسیون چارهیابی در مجلس دو کمیسیون اساسی میباشند. دولت آ.ک.پ کمیسیون چارهیابی را بعنوان یک کمیسیون تحقیقکننده, تشکیل داد. احزاب مخالف در آن جای نگرفتند به همین خاطر فعالیتهایش ضعیف است».
تونجل خاطرنشان ساخت که در جهان هم نمونههایی از روند چارهیابی مسایل ملتها مشاهده شده که سازمانهای سومین یا تضمینکننده تشکیل شدهاند. وی افزود:«اما در ترکیه چنین سیستمی وجود ندارد. تلاش شد که نقصان با تشکیل هیأت عقلا و معتمدین ترکیه و شمال کردستان برای چارهیابی, جبران شود. اما دولت آن را تضعیف ساخت. هیأت عقلا در وضعیتی قرار گرفته که تنها گزارشهایی تهیه و ارایه میدهد. بدونشک فوایدی دارد, من هم به آن اهمیت میدهم و میخواهم به فعالیتهایش ادامه دهد. وقتی روند چارهیابی با تنگنا روبرو شد, باید این هیأت وارد عمل شده و نواقص را برطرف کند».
به اراده دو طرف کرد ترک برای چارهیابی نیاز هست
تونجل اذعان داشت که کمیسیون چارهیابی مجلس تا به امروز به نظرات و شکایات مردم و کارشناسان گوش فراداده. وی افزود:«برای حل مسئله کرد, به اراده دو طرف کرد و ترک نیاز هست. باید نخست شناخت سپس بر اساس آن برای چارهیابی گام برداشت. مشارکت همه اقشار و بخشهای جامعه در روند گفتگوها بسیار هم است. بایستی «کمیسیون حقیقت و عدالت» برای پیشبرد روند صلح تشکیل شود. زیرا میتواند به نقطه مشترک مبدل شود».
تونجل افزود که به کمیسیون چارهیابی مجلس ترکیه 4 ماه فرصت داده شده و اگر نتواند کاری از پیش برد, باید کمیسیونی جدید تشکیل شود».
وی افزود که کمیسیون چارهیابی در حال حاضر همچو یک کمیسیون کلاسیک کار و فعالیت میکند و باید دست از این طرزکار بردارد. وی تأکید کرد:«اگر خواهان تداوم فعالیتهای روند صلح هستند, پس باید سهم مشارکت همه جریانات , اقشار و احزاب در کمیسیونها برابر باشد».
دیدار با اردوغان و اوجالان
سباحت تونجل در خاتمه افزود که باید کمیسیون چارهیابی مجلس ترکیه بتواند با رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان و «رجب طیب اردوغان» نخستوزیر ترکیه دیدارهایی بعمل آورد. وی افزود:«این کمیسیون مسئولیت دارد که با هر دو طرف مسئله دیدارهایی انجام دهد و به پیشنهادات طرفها گوش فرادهد. اما دولت تن به این امر نمیدهد که برای کمیسیون مشکلساز شده است».