کنش‌های وان، آمد و جولَمرگ: کوردی باید به زبان رسمی تبدیل شود

به مناسبت ۱۵ می، روز زبان کوردی، در شهرهای وان، آمد و جولمرگ کنش‌هایی انجام شد. در این کنش‌ها، تبدیل زبان کوردی به زبان رسمی و زبان آموزشی مطالبه شد.

فعالیت‌ها به مناسبت ۱۵ می، روز زبان کوردی، همچنان ادامه دارد. در تجمعات و مراسم‌های شهرهای وان، آمد و جولمرگ، رسمی شدن زبان کوردی و تبدیل آن به زبان آموزش مطالبه شد. در شهر وان به پیشاهنگی جمعیت توسعه فرهنگ و زبان کوردی (KURDÎGEH)، ۲۲ نهاد فعال تجمع و راهپیمایی انجام دادند. صدها نفر با در دست گرفتن بنرهایی حاوی نوشته‌های «موقعیت کوردی، آموزش به زبان کوردی» و «جشن زبان کوردی گرامی باد»، در خیابان هنر گردهم آمدند. در جریان راهپیمایی بنرهایی با مضمون رسمی شدن زبان کوردی و تبدیل آن به زبان آموزش، به چشم می‌خورد.

علی آتامان، از مدیران KURDÎGEH، مطالباتی به شرح زیر مطرح کرد:

«*باید موقعیت کوردی در قانون اساسی و دیگر قوانین به رسمیت شناخته شود؛

*آموزش به زبان کوردی باید در تمامی مقاطع از پیش دبستانی تا دانشگاه، وجود داشته باشد؛

*باید تمامی ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های قانونی که خلق کورد با آن مواجه است، از میان برداشته شوند، باید زبان کوردی در تمامی نهادها و عرصه‌های رسمی، اجتماعی و روزمره آزاد باشد؛

*باید اسامی مکان‌هایی که به ترکی تغییر یافته است، بازگردانده شوند.»

گونول اوزونای، رئیس مشترک حزب مناطق دموکراتیک (د‌ب‌پ)، به سیاست‌های آسیمیلاسیون اعتراض کرد. هَوال دِلبهار، سخنگوی کمیسیون زبان، فرهنگ و هنر حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی) نیز مردم را فراخواند و گفت: «از زبان کوردی صیانت کنیم.»

پس از پایان سخنرانی‌ها، صدها نفر با سردادن شعارهای «زنده‌باد رهبر آپو» و «زنده‌باد زبان کوردی»، به سمت ساختمان KURDÎGEH راهپیمایی کردند.

جولمرگ

در ناحیه گَوَر شهر جولمرگ نیز تجمعی انجام شد. در این تجمع که در مقابل ساختمان شعبه دم پارتی برگزار شد، اَرجان سَوماز، رئیس مشترک شعبه گَوَر دم پارتی، اعلام کرد که میلیون‌ها کودک کورد از حق آموزش به زبان مادری محروم هستند و آموزش به زبان مادری از اساسی‌ترین حقوق است. سوماز افزود: «تا زمان تضمین قانونی تمامی حقوق و آزادی‌های فرهنگی، زبان و هویتی که مشروع‌ترین و اساسی‌ترین حقوق خلق کورد هستند، این مبارزه ادامه خواهد داشت.»

وزیر جوشکون پارلاک، نماینده پارلمانی جولمرگ از لیست دم پارتی، با اشاره به عدم موفقیت سیاست‌های آسیمیلاسیون، گفت: «پشت این زبان، تاریخی بزرگ وجود دارد. زبان ما شرافت ما است.» پارلاک در ادامه سخنانش تاکید کرد که باید در روند جدید برای رسمیت یافتن زبان کوردی گام برداشته شود.

آمد

جمعیت پژوهش‌های زبان و فرهنگ مزوپوتامیا (MED-DER) نیز به همین مناسبت در روستای جوبین از توابع ناحیه خانا آخپار شهر آمد با مشارکت زنان و کودکان مراسمی برگزار کرد. حدود ۲۵۰ کودک در این مراسم که در جریان آن الفبای زبان کوردی آموزش داده شد، شرکت کردند.

پس از پایان این مراسم نشستی با زنان برگزار شد. در این نشست به سیاست‌های آسیمیلایسون اشاره شده و تدابیر ضروری در برابر آن مطرح شد. در پایان نشست شهرداری خانا آخپار و MED-DER، کتاب‌های کوردی به کودکان اهدا کردند.