تصویر

نسل‌کشی ایزدی‌ها در دستور کار پارلمان ایتالیا: دیروز داعش، امروز دولت ترکیه!

پیشنهادی برای به رسمیت شناختن قتل‌عام ایزدی‌ها به عنوان نسل‌کشی به پارلمان ایتالیا ارائه شد. در این پیشنهاد که توسط لورا بولدرینی نماینده پارلمان ارائه شد، توجه‌ها به این نکته جلب شده که ایزدی‌های آسیب‌دیده از داعش، امروز هدف دولت ترکیه قرار دارند.

لورا بولدرینی، نماینده حزب دموکراتیک، پیشنهادی را به پارلمان ارائه کرد تا قتل‌عام ایزدی‌ها توسط داعش در جریان حملات اوت ۲۰۱۴ به شنگال، توسط دولت ایتالیا به عنوان نسل‌کشی به رسمیت شناخته شود. بولدرینی نماینده پارلمان که در جلسه پارلمان ۲۱ فوریه برای دفاع از پیشنهاد خود سخنرانی کرد، تاکید کرد که جنایات علیه ایزدی‌ها باید در اسرع وقت در چارچوب حقوق بین‌الملل به عنوان نسل‌کشی به رسمیت شناخته شود.

بولدرینی با یادآوری اینکه کشورهایی مانند آلمان، هلند، بلژیک، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، کانادا، پرتغال، ایرلند، ارمنستان، فرانسه، استرالیا، جنایات داعش علیه ایزدی‌ها را به عنوان نسل‌کشی به رسمیت شناخته‌اند، اظهار داشت که ایتالیا نیز باید موضعی قاطع در این زمینه اتخاذ کند.

نسل‌کشی طبق حقوق بین‌الملل

بولدرینی با اشاره به ماده ۲ کنوانسیون ۱۹۴۸ سازمان ملل متحد در مورد پیشگیری و مجازات جنایت نسل‌کشی، اظهار داشت که نسل‌کشی شامل اقدامات زیر است: «نسل‌کشی به معنای هر یک از اقدامات زیر است که با قصد نابودی تمام یا بخشی از یک گروه ملی، اتنیکی، نژادی یا باورداشتی انجام می‌شود: قتل افراد گروه، وارد کردن آسیب‌های جدی جسمی یا روحی به افراد گروه، تحمیل عمدی شرایط زندگی به گروه برای ایجاد نابودی فیزیکی آن به طور کلی یا جزئی، تحمیل اقداماتی با هدف جلوگیری از تولد در داخل گروه، انتقال اجباری کودکان گروه به گروه دیگر.»

بولدرینی اظهار داشت که ایزدی‌ها در معرض تمام جنایات تعریف شده در این مواد قرار گرفته‌اند.

دیروز داعش، امروز دولت ترکیه

بولدرینی نماینده پارلمان با اشاره به تاریخ ایزدی‌ها و اهمیت سیستم ایجاد شده در شنگال، اظهار داشت: «ایزدی‌ها جامعه‌ای با پیشینه‌ای عمیق و اعتقادی منحصر به فرد هستند. با این حال، این اعتقاد توسط افراط‌گرایان اسلام‌گرا مورد هدف قرار گرفت. ایزدی‌ها در منطقه شنگال در شمال عراق، در مرز سوریه زندگی می‌کنند و جامعه‌ای را تشکیل می‌دهند که در آن مشارکت دموکراتیک و برابری بین شهروندان اساس است. زنان نقش مهمی نه تنها در نیروهای خوددفاعی، بلکه در زندگی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نیز ایفا می‌کنند.»

بولدرینی با یادآوری اینکه داعش در سال ۲۰۱۴ با اشغال شنگال، بیش از ۵۰۰۰ نفر را قتل‌عام کرد و بیش از ۶۰۰۰ زن و کودک را ربود، اظهار داشت که حتی امروز ده‌ها هزار ایزدی آواره هستند و اغلب هدف حملات هوایی دولت ترکیه قرار می‌گیرند.

بی‌دفاع رها شدند

بولدرینی با یادآوری اینکه ایزدی‌ها در برابر داعش بی‌دفاع رها شدند، افزود: «در حالی که نسل‌کشی رخ می‌داد، ایزدی‌ها توسط ارتش عراق و نیروهای پیشمرگه مستقر در منطقه بی‌دفاع رها شدند. این نیروها علی‌رغم برتری عددی نسبت به مهاجمان، عقب‌نشینی کردند. مردم ایزدی مجبور شدند در برابر خشونت کور داعش مقاومتی ناامیدانه اما مصمم از خود نشان دهند.»

به رسمیت شناختن نسل‌کشی، اقتضای عدالت است

بولدرینی با بیان اینکه جامعه بین‌المللی در سال ۲۰۱۴ در قبال نسل‌کشی ایزدی‌ها سکوت کرد، تاکید کرد که به همین دلیل، به رسمیت شناختن رسمی این جنایت، اقتضای عدالت است. بولدرینی گفت: «در ۲۶ مارس ۲۰۱۹، کمیسیون روابط خارجی مجلس، مصوبه‌ای را تصویب کرد که دولت را تشویق می‌کرد تا جامعه بین‌المللی را آگاه کند و راه‌های مناسب برای به رسمیت شناختن نسل‌کشی ایزدی‌ها را ارزیابی کند. با این حال، هیچ یک از دولت‌هایی که از آن زمان تاکنون تغییر کرده‌اند، این مصوبه را اجرا نکرده‌اند. بنابراین، امروز لازم است که مجلس در این زمینه موضعی قاطع اتخاذ کند.»

وی با بیان اینکه افکار عمومی جهان بر درگیری‌های غزه و اوکراین متمرکز است، اما بسیاری از جنگ‌های فراموش شده ادامه دارند، اظهار داشت: «ایزدی‌ها، مردمی که علیه داعش، تهدیدی جهانی، مبارزه کرده‌اند و مورد نسل‌کشی قرار گرفته‌اند، نیز شایسته تمام توجه و حمایت ما هستند.»

در نهایت، بولدرینی با نقل قولی از ایمانوئل کانت، «نقض قانون در هر نقطه از جهان، در سراسر جهان احساس می‌شود»، از پارلمان خواست تا نسل‌کشی ایزدی‌ها را به رسمیت بشناسد.