آلمان چه‌ نفعی در استقرار سیستم ضدموشکی پاتریوت در مرز ترکیه با سوریه دارد؟

آلمان چه‌ نفعی در استقرار سیستم ضدموشکی پاتریوت در مرز ترکیه با سوریه دارد؟

خبرهایی مبنی بر اینکه قرار است آلمان تجهیزات ضدموشکی را در مرز ترکیه با سوریه مستقر سازد, ادامه دارد. این امر موجب شده که دولت و مخالفان را رودرروی هم قرار دهد و اختلافاتشان بالاگیرد. هرچند ترکیه آشکارا و بطور رسمی چنان درخواستی از آلمان نداشته, اما دولت آلمان با آن موافق است. این مسئله سوالاتی را به ذهن خطور می‌دهد.

یکی از روزنامه‌های مشهور آلمان به نام Süddeutsche Zeitung روز شنبه گزارشی در مورد سیستم دفاع موشکی منتشر کرد . این روزنامه اذعان داشت که ترکیه بخاطر وقوع هرگونه حمله احتمالی از جانب سوریه, از ناتو خواهد خواست که تجهیزات ضدموشکی پاتریوت در ترکیه مستقر سازد. ارگر چنین درخواستی پذیرفته شود, آنگاه 170 سرباز آلمانی برای مستقر ساختن این سیستم به ترکیه روانه خواهند شد.

پس از انتشار این گزارش, اختلاف میان دولت و مخالفان آلمان بالاگرفت. پس از اینکه آلمان نیروهایی به افغانستان فرستاد, نوعی حساسیت علیه این گونه اقدامات در آلمان به میان آمده است. دولت آلمان به بهانه اینکه تصمیم ناتو است, راضی به فرستادن نیروی نظامی به ترکیه است. فیلیپ میفلدر, عضو حزب اتحادیه مسیحیان و سخنگوی کمیسیون روابط خارجی مجلس آلمان اذعان داشت که اگر آلمان با استقرار تجهیزات ضدموشکی پاتریوت در ترکیه مخالفت کند, موجب از دست دادن اعتماد خود در ناتو خواهد شد. میفلدر در ادامه افزود که آلمان در زمینه کسب آزادی خود مدیون ناتو است و باید آلمان هم برای محافظت از کشورهای دیگر عضو ناتو با آنها همکاری کند.

حزب دموکرات‌های آزاد که سهمی در دولت کنونی دارد طی بیانیه‌ای از این نظریات حمایت کرد. این حزب با این گفته که «استقرار سیستم ضدموشکی بحران را عمیق‌تر می‌سازد» مخالف است.

ترکیه جنگ را تشدید می‌سازد

اما هر سه حزب مخالف دولت آلمان که چپگرا هستند با استقرار سیستم ضدموشکی در ترکیه مخالفت می‌کنند. امید نوریپور از کارشناسان امنیت حزب سبز خاطرنشان ساخت که اگر آلمان سیستم ضدموشکی را مستقر سازد, آنگاه هم آلمان و هم ناتو را درگیر جنگ خواهد ساخت. نوریپور افزود که نبردها در سوریه ادامه دارد و برای اینکه با روسیه روبرو نگردند, باید مسئله از طرق صلح‌جویانه حل گردد.

«راینر آرنولد» از حزب سوسیال دموکرات و « Wolfgang Gehrcke» از حزب چپگرای آلمان هم با هرگونه استقرار سیستم ضدموشکی در خاک ترکیه مخالفت کردند.

آیا آلمان بخاطر گریزان بودن از آفریقا به جانب ترکیه گرایش دارد؟

هنوز از جانب ترکیه در خصوص این مسئله اظهار نظری جدی و آشکار نشده است. این پرسش که «چرا آلمان می‌خواهد سیستم ضدموشکی را در ترکیه مستقر سازد و بدنبال چه منافعی است؟» بسیار مهم است.

مجله اشپیگل اذعان می دارد که آلمان بخاطر اینکه میل دارد نیروهایش را از کشور مالی در آفریقا خارج سازد, مسئله همکاری با ترکیه را مطرح ساخته است. آلمان بجای اینکه نیروهایش را به شمال مالی منتقل سازدـ که این منطقه توسط اسلامیان و بربرها به تصرف درآمده ـ پیشنهاد کرده که ارتشیان مالی را آموزش دهد. اما بخاطر اینکه جواب منفی به هر خواسته ناتو ندهد, می‌خواهد با کمک به ترکیه از دست آن مسئله نجات یابد.

اقتصاد, مسایل سیاسی و مسئله بحرانی پناهندگان آلمان

بدون شک مسئله اقتصاد, پول و روابط سیاسی در امر مواضع آلمان و کمک آن به ترکیه دخیل است.

ترکیه بخاطر هجوم 100 هزار پناهنده سوریه‌ای از جوامع بین‌المللی در خواست کمک کرده بود.

اردوغان در سفر خود در ماه اکتبر به آلمان , آن کشور را بخاطر عدم همکاری با ترکیه برای جنگ با حزب کارگران کردستان, مورد انتقاد قرار داد. دلایل اردوغان بسیار واهی و پوچ بود. اردوغان پیشتر در سال 2010 دولت مرکل را بخاطر آسمیله‌کردن مهاجران ترک, مورد انتقاد قرار داده بود, اما مرکل به آن پاسخی نداد.