بایک: شکست مرحله صلح خطرات بسیار بزرگی بدنبال خواهدداشت

بایک: شکست مرحله صلح خطرات بسیار بزرگی بدنبال خواهدداشت

«جمیل بایک» عضو شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» از همگان خواست که برای به پیروزی رسیدن مرحله چاره‌یابی دموکراتیک, تلاش کنند و افزود:«اگر ما این مرحله را به پیروزی واصل نکنیم, خطرات بسیار بزرگی بدنبال خواهد داشت. برای روی‌ندادن چنین چیزی باید همگان هوشیار باشند». بایک اذعان داشت که گفتگوی صرف بر سر مرحله صلح با محدودساختن آن به عقب‌نشینی گریلاها امری اشتباه است و گفت:«آتش‌بس و عقب‌نشینی گریلاها جزیی از مراحل چاره‌یابی سیاسی است. چنانچه این امر خدمتی به مرحله کند, بسیار پرمعنا خواهد بود».
«جمیل بایک» عضو شورای رهبری ک.ج.ک روز گذشته در برنامه تلویزیون «نوچه تی‌وی» به پرسش‌های روزنامه‌نگار «اردال ار» پاسخ داد.
بایک خاطرنشان ساخت که گفتگوها بر سر مرحله صلح ادامه دارد, اما محدود ساختن آن به مسئله صرف عقب‌نشینی گریلاها , امری اشتباه است. وی افزود:«آتش بس و عقب‌نشینی گریلاها جزیی از مرحله چاره‌یابی سیاسی است. اگر به این مرحله کمک کند, پرمعنا خواهد بود». بایک باردیگر ضمن اشاره به اهمیت تصمیم‌گیری مجلس ترکیه در این مورد, گفت نباید کمیسیون «عقلا و معتمدین» از سوی دولت تعیین شوند, باید این کمیسیون بی‌طرف و مستقل باشد.
بایک اذعان داشت که مذاکرات فقط می‌تواند در شرایط برابر صورت گیرد. وی خاطرنشان ساخت که رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان در گفتگو با طرف ترکیه دارای شرایطی برابر نیست و افزود:«برای پیشبرد چاره‌یابی دموکراتیک باید رهبر آپو بتواند با هر کس دیدار انجام دهد».
بایک به مباحث صورت گرفته از سوی برخی جناح‌ها اشاره کرد. آنها می‌گویند پس از پیام اوجالان, پ.ک.ک با آ.ک.پ به سازش رسید و علوی‌ها را فراموش کرد». بایک در پاسخ به این ادعا گفت:«چنین ادعاهایی بیشتر از سوی مرکز جنگ ویژه و برخی مقامات حکومت که از ملت‌ها و اعتقادات مختلف هستند, برزبان رانده می‌شود. زیرا خط‌مشی رهبر آپو توده‌های جامعه را اساس کار قرار می‌دهد». بایک ضمن اشاره به مقاومت پ.ک.ک علیه استراتژی نابودی کردها, گفت پس از این مقاومت دیدگاه طرف‌های دموکرات, سوسیالیست و فرودستان در قبال پ.ک.ک و خلق‌کرد تغییر کرد و از پ.ک.ک و کردها حمایت گسترده‌ای شد. بایک همچنین اذعان داشت که رژیم بخاطر چنین چیزی ترسیده, لذا برخی گفته‌ای اوجالان را تحریف می‌کند.
جمیل بایک همچنین به مسئله عقب‌نشینی نیروهای گریلا و آتش بس, پس از فراخوان اوجالان, پرداخت و گفت:«ما خطاب به افکار عمومی اعلام کردیم که از مرحله صلح حمایت می‌کنیم و ما هم گفتیم که در مرحله صلحی که رهبرمان آغاز کرده, جای می‌گیریم. اگر پارلمان تدابیر قانونی اخذ کند, قوانین را تغییر دهد, عقب‌نشینی هم بر اساس آن صورت خواهد گرفت».
بایک در مورد اسلوب و ادبیات دولت ترکیه هم تحلیلاتی بر زبان راند و گفت که دولت ترکیه «بربنیان رژیم جنگ تأسیس شده. به همین خاطر مدام بر دشمنی دامن می‌زند. دولتی است که مدام در جنگ بسر می‌برد. اگر چنین نباشد, این دولت هم دوام نمی‌آورد و فرومی‌پاشد». بایک به کاربرد اسلوب‌ نامناسب از سوی دولت اشاره کرد و افزود:«ببینید, هنوز هم اصطلاحاتی از قبیل «تروریست, تروریسم و رهبر تروریست»را بکار می‌برند. موج شوونیستی جامعه را تحریک می‌کنند».
بایک در مورد شرایط و اوضاع اوجالان هم گفت:«مسئله اساسی این است که باید رهبرمان آزاد شود. هم‌اکنون از چاره‌یابی بحث می‌شود. چاره‌یابی باتوسل به مذاکرات در شرایطی برابر ممکن می‌گردد. هم‌اکنون دولت ترکیه با بسیاری از نهادهای حامی خود در فعالیت است و با بکارگیری آنها سیاست‌های خود را تعیین می‌کند. از طرف دیگر هم رهبر آپو در یک چهار دیواری تنها توانسته با یک هیأت حزب صلح و دموکراسی دیدار کند که این هیأت هم چند ماه یک بار به امرالی می‌رود و دیدارها هم تنها چند ساعت است». بایک اذعان داشت که باید اوجالان بتواند نه تنها با ب.د.پ بلکه با همگان دیدار انجام دهد.
بایک گفت:«باید بتواند با ما هم دیدار انجام دهد. باید بتواند با جناح‌های سوسیالیست, دموکرات, علوی, ارمنی, زنان و بخش‌های دیگر جامعه دیدار انجام دهد».
بایک در مورد مسئله عقب‌نشینی گریلاها و راضی کردن آنها گفت:«ما نه تنها با مسئله راضی‌کردن گریلاها برای عقب‌نشینی بروبروییم, بلکه باید در ترکیه هم نیروهای دموکرات و فرودست هم راضی گردانده شوند. در این مورد بسیاری از توده‌ها در نگرانی و شک‌و تردید بسر می‌برند».
جمیل بایک افزود:«اگر ما این مرحله را به پیروزی نرسانیم, خطرات بسیار بزرگی به دنبال خواهد داشت و برای اینکه چنین چیزی روی ندهد, باید همگان هوشیار و آگاه باشند». بایک تأکید کرد که محدود ساختن گفتگوها به صرف مسئله عقب‌نشینی گریلاها امری کاملا اشتباه است.
وی همچنین حمایت‌های حکومت اقلیم کردستان, اروپا, آمریکا و دیگر کشورها را امری مثبت ارزیابی کرد و گفت:«البته همگان می‌گویند که این حمایت‌ها برای چاره‌یابی مسئله کرد, مفید است, اما مهم آن است که فراتر از یک بیانیه صرف, بصورت عملی برای چاره‌یابی مسئله کرد گام بردارند».
بایک در پاسخ به این پرسش که «آیا در صورت چاره‌یابی دموکراتیک, مواضع و سیاست‌های دولت ترکیه علیه غرب کردستان تغییر می‌کند؟» گفت:«حقیقا اگر در شمال کردستان برای حل مسئله کرد گام‌هایی دموکراتیک برداشته شود, بر غرب کردستان هم تأثیر خواهد گذاشت. همچنین برخوردها و سیاست‌های ترکیه علیه غرب کردستان هم عادی خواهد شد. در غیر این صورت سیاست‌های ترکیه در قبال غرب کردستان هیچ تغییری نخواهد کرد. حزب آ.ک.پ می خواهد همه کردها را تحت حاکمیت خود درآورد. می‌خواهند از تحولات و پیشرفت‌های موجود در غرب کردستان جلوگیری کنند. سیاست «نه به پ.ی.دع بله به کردها» یک فریب است. می‌خواهند با این سیاست , کردها را دشمن حزب پ.ی.د سازند و میان کردها و اعراب هم جنگ برافروزند».
بایک به پرسشی در مورد«انتظاراتی که از جنوب کردستان دارند, چیست؟» گفت:«آنچه ما از آنها می‌خواهیم این است که از مرحله صلحی که توسط رهبر آپو آغاز شدهع حمایت کنند. حمایت‌ها نباید به صدور صرف بیانیه محدود گردد, باید همگان مسئولیت خود در قبال کسب نتیجه را بجای آورند. بیش از همه باید جنوب کردستان عملا به این وظایفش عمل کند. انتظارات ما از جنوب کردستان بیش از همه است. باید بصورت عملی تلاش کنند و راه‌های چاره‌یابی را هموار سازند. امید ما از احزاب و جامعه کرد در جنوب کردستان این است. نیروهای سیاسی بیانیه‌هایی در حمایت از مرحله صادر کردند, اما باید گام‌هایی عملی هم بردارند. باید برای برگزاری کنگره ملی کردها اقدام کنند. چنین گامی چاره‌یابی مسئله کرد را تسریع خواهد ساخت. هم‌اکنون شرایط برای این مهم هم مهیا است. کردها هم آماده هستند».