اتخاذ قرارهای مهم توسط شورای عالی کرد در نشست هولیر

اتخاذ قرارهای مهم توسط شورای عالی کرد در نشست هولیر

«شورای عالی کرد» غرب کردستان بصورت گسترده مسایل مورد اختلاف خود را در نشست هولیر مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند و قرارهایی مهم اتخاذ کردند. «آلدار خلیل» عضو شورای عالی کرد اعلام کرد که در خصوص مسایل دیپلماتیک, اتفاق‌نظر سیاسی احزاب کردی, مسئله دفاع, اقتصاد و دروازه‌های مرزی قرارات بسیار مهمی اتخاذ کرده‌اند.

خلیل آلدار در مصاحبه با خبرگزاری فرات , خاطرنشان ساخت که پس از گذشت 4 ماه از اعلام موجودیت «شورای عالی کرد» بازهم به هولیر رفته و جهت استوار ساختن اتحاد کردها و شورای عالی مباحثی صورت داده‌اند. خلیل در مورد دلایل سفرشان به هولیر گفت:

«بخاطر اینکه شورای عالی کرد در شهر هولیر اعلام موجودیت کرد, ما هم خواستیم برخی مسایل را همانجا روشن سازیم. طی چهار ماه از اعلام موجودیت, این شورا در عمل با مشکلات بسیاری مواجه شد و فعالیت‌هایی ضد و نقیض پیشبرد داده می‌شد. این امر اجازه نمی‌داد که این اتحاد نیرومندتر شود. تا اینکه به جایی رسید که دیگر حزب «الپارتی» و نمایندگان آن دیگر در نشست‌های شورای عالی شرکت نمی‌کردند. نماینده حزب «اتحاد» هم حضور نداشت و شورای آنها هم شخصی دیگر بجای وی انتخاب نمی‌کرد. ما در مورد برخی فعالیت‌های قرارهایی صادر می‌کردیم, اما شورا با آن موافقت نمی‌کرد. حال یا باید مشترکا کارها را به پیش بریم یااینکه همدیگر را فریب ندهیم. به همین خاطر بود که به هولیر رفتیم. قبل از رفتن ما «مدیریت شورا» به هولیر رفته بود و نشستی برگزار کرده بودند».

بارزانی با نظریات ما موافق بود

خلیل, عضو شورای عالی کرد اذعان داشت که نخست با مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان دیداری انجام دادند. وی در مورد موضوعات مورد بحث این دیدار گفت:«ما نظرات خود در مورد تقویت اتحاد را برزبان راندیم. اما بر سر راه ما موانعی وجود دارد و ما هم مسایلی را به تثبیت رساندیم. هرچند ما برخی فعالیت‌ها انجام داده‌ایم, اما «شورای میهنی کرد سوریه, ا.ن.س.ک» فعالیتی انجام نداده بود و ما یکایک این مسایل را مورد تحلیل و بررسی قرار دادیم. ما به این نتیجه رسیدیم که شورای عالی مکانیسمی ندارد که پاسخگوی اتحاد موجود و نیرومندی آن باشد. یااینکه مکانیسم موجود غیرکاراست و نمی‌تواند به موقع و سریع تصمیماتی اتخاذ کند. همچنین یادآورشدیم که برخی از اعضای شورای میهنی کرد سوریه با پیشرفت شورای عالی ما مخالف هستند. این تصمیم خود آنهاست ولی مانعی بر سر راه شورای عالی است. قرار ما بر این بود که وقتی در مورد مسئله‌ای شورای عالی قراری اتخاذ کرد, نباید از جانب طرف ها مورد بحث قرار گیرد, اما این درحالی بود که «شورای میهنی کرد سوریه» در مورد آن مباحثی داخلی ترتیب می‌داد و با تصمیمات «شورای عالی کرد» مخالفت می‌کرد. آنها اگر قبول می‌کردند, به آن عمل می‌کردند, اما اگر رد می‌کردند به آن عمل نمی‌کردند. ما این مسئله را با آقای بارزانی مورد بحث قرار دادیم و او هم با نظر ما موافق بود و گفت: اگر شورای «ا.ن.س.ک» تصمیمات شورا را میان خود مورد بحث قرار دهند, آنگاه شورایی در میان نمی‌ماند.

در حین انقلاب‌ها باید در عرض مدتی کوتاه تصمیمی سریع گرفته و عملی شود. مثلا ما می‌خواهیم یک راهپیمایی برگزار کنیم, شورای «ا.ن.س.ک» می‌گویند ما باید در مورد آن نشست تشکیل دهیم بعد به شما پاسخ بدهیم» و این مسئله یک هفته به طول می‌انجامد. ما همه این مسایل را با بارزانی گفتگو کردیم. او هم در بسیاری مسایل با نظرات ما موافق بود. همچنین ما به خاطر عملی نکردن برخی قرارها آنها را مورد انتقاد قرار دادیم. مثلا ما پیشتر گفته بودیم که کمیته‌های عدالت, همکاری‌های بشردوستانه, کمیته نظامی و کمیته ویژه امور دروازه‌های مرزی باید تشکیل شوند, اما اعضای شورای «ا.ن.س.ک سوریه» حاضر نمی‌شدند. آخر سر اثبات شد که عامل اصلی عملی‌نشدن قرارهای شورا, «شورای کردهای سوریه» است».

آلدار خلیل یادآور شد که با دیوان ریاست اقلیم کردستان, اعضای مکتب سیاسی حزب دموکرات و اتحادیه میهنی و همچنین با برهم صالح دیدارهایی انجام داده‌اند. خلیل خاطرنشان ساخت که در آخر با «اعضای مجلس خلق غرب کردستان» و 16 حزب عضو شورای میهنی کرد در سوریه دیدارهایی انجام داده‌اند. وی افزود که ما صریحا از همگان خواستیم که اگر برخی از احزاب با اتحاد موجود شورای عالی مخالف هستند, باید به آن اقرار کنند, اما اگر با آن موافق هستند و تصمیمات آن را مثبت می‌دانند, بازهم باید به آن اقرار نمایند».

شورای عالی فعالیت‌های دیپلماتیک را برعهده دارد

آلدار خلیل در ادامه سخنان خود گفت که در نشست‌های اخیر خود را اعضای شورا به توافقاتی مشترک در بسیاری موارد رسیده‌اند و افزود که یکی از این موارد هم «امور دیپلماسی» است. وی گفت:«کمیته امور خارجه در همه کارها نماینده کردهای غرب کردستان است و نظریات سیاسی مشترک را اساس کار قرار می‌دهد نه نظرات یک حزب صرف. تنها نظرات شورای عالی را اساس کار خود قرار می‌دهد. بنا به این قرار, دیگر نباید تصمیمات شورای عالی توسط احزاب عضو مورد مناقشه قرار گیرد. اما البته همچنان در میان شورا هنوز اختلافاتی وجود دارد. در آینده آنها کنگره‌ای تشکیل می‌دهند. در این کنگره باید مواضعشان را یکسان سازند. حتی با پیشنهادهایی برای گسترش شورای عالی کرد, ارایه دادیم اما آنها بازهم گفتند بعد از کنگره تصمیم نهایی خود را اعلام خواهند کرد».

خلیل اذعان داشت که اگر یک حزب مخالف قرارات «شورای عالی کرد» به فعالیت‌های دیپلماتیک دست زند, آنگاه شورای عالی هم طی بیانیه‌ای اعلام خواهد کرد که آن حزب نماینده غرب کردستان نیست.

دیدگاه‌های مشترک سیاسی

خلیل در ادامه گفت که مسئله دیگر یکی ساختن دیدگاه‌های سیاسی بود و افزود:«وقتی که شورای عالی کرد تأسیس شد, ما گفته بودیم باید دیدگاه‌های سیاسی خود را یکی سازیم. ممکن از هر حزبی دیدگاهی متفاوت داشته باشد, این یک امر دموکراتیک است, اما در امور بین‌المللی و دیدار با یک دولت و نیروی دیگر باید دیدگاه‌ها مشترک باشد. لذا ما در این باره بر پایه سوریه‌ای دموکراتیک, تنوع‌پذیر و متحد که موجودیت ملت‌های مختلف را بپذیرد, به توافق رسیدیم. همچنین باید این امر پذیرفته شود که کردها در چارچوب سوریه‌ای دموکراتیک از یک سرزمین و نیروی سیاسی برخوردار هستند تا کردها هم مطابق آن بتوانند در مناطق خود سیستم خاص خود که فدرال و دموکراتیک است, تأسیس کنند. نباید موجب تجزیه سوریه شوند. اما باید موجودیت کردها هم بنا به معیارهای بین‌المللی مورد پذیرش قرار گیرد».

مسئله دفاع

آلدار خلیل, عضو شورای عالی کرد همچنین گفت که در مورد مسئله «دفاع» به قرارهایی اتخاذ کرده‌اند. وی افزود:«احزاب دیگر پیشتر این موضوع را اصلا مطرح نمی‌کردند و می‌گفتند که زمان طرح آن نیست و نیازی بدان نداریم», اما پس از مقاومت سریکانی همه آنها بصورت ویژه در مورد آن موضوع نظرات خود را بیان داشتند. برخی از آنها گفتند که باید نیروهای از هم جدا باشند, اما فرماندهی‌ای کوردینه یا هماهنگ‌کننده داشته باشند». ما این را نپذیرفتیم و گفتم: باید کمیته‌ای ایجاد شود و آن کمیته هر تصمیمی گرفت, باید عملی شود». لذا تصمیم گرفتیم که کمیته‌ای مشترک که پیشتر هم مطرح ساخته بودیم, تشکیل شود. این کمیته مشترک در غرب کردستان همه گروه‌های و اشخاص را کنار هم می‌آورد و متحد می‌سازد. همچنین برای مکانیسم‌های داخلی خود هرچه لازم باشد, انجام دهد. باید جوانان را برای ملحق شدن به نیروهای دفاعی تشویم کرد».

ی.پ.گ یک نیروی مشروع است

خلیل در مورد مباحثی که بر سر «واحدهای مدافع خلق, ی.پ.گ» صورت گرفته گفت که آن نیرو پایبند تصمیمات شورای عالی کرد است و در مورد عملکردهای شورا در قبال آن هم گفت:«دیگر به چیزی به نام رسمیت نیازی نیست, ی.پ.گ خود یک نیروی رسمی است و هیأت هم آن را پذیرفتند و هم‌اکنون مشروعیت دارد. آنکه مقاومت می‌کند, شهدایی تقدیم می‌کند, از شهرها دفاع می‌کند و ملت از آن حمایت می‌کنند, البته که یک نیروی رسمی است و به اتخاذ تصمیمی از جانب شورای عالی در این زمینه نیازی نیست. چنان مرحله‌ای رفت و گذشت. تازه در نشست‌های ما مسئله ی.پ.گ ورد زبان همگان بود».

تشکیل سازمان‌هایی مدنی جهت پیشبرد حمایت‌های بشردوستانه

آلدار همچنین گفت که در زمینه مسئله اقتصاد هم مباحث زیادی صورت گرفت . وی افزود:«در مورد این مسلئه که دروازه‌های مرزی بروی کردهای غرب کردستان باز شود تا کمک‌های خارجی به مردم برسد و هم در مورد ایجاد سازمان‌هایی مدنی برای این کار تصمیماتی اتخاذ شد. آن هم سازمان‌هایی که بی‌طرفانه عمل کنند. در این زمینه به اتفاق نظری هم رسیدم. چراکه چنین کارهایی را احزاب نمی‌توانند انجام دهند».

مسئله مرزها

خلیل همچنین یاد آور شد که یک باردیگر در مورد مسئله مرزها با بارزانی دیداری انجام داده‌اند. خلیل در ادامه گفت:«ما پیشتر به توافق رسیده بودیم که در دو نقطه دروازه مرزی گشوده شود. بازانی گفت که در اسرع وقت آن را حل خواهد کرد و ما هم منتظر این اقدام وی هستیم».

نباید خلق‌کرد شهرها را ترک کنند

خلیل همچنین خطاب به خلق‌کرد در غرب کردستان گفت که نباید شهرها را ترک کنند. وی افزود:« توطئه ترکها و القاعده با شکست مواجه شد. اگر مقاومت ی.پ.گ در سریکانی نمی‌بود, گروه‌های مزدور تا شهرهای قامشلو و رام‌الله هم پیشروی می‌کردند, اما آنها شکست خوردند. ولی نباید خلق‌کرد شهرها را ترک گویند. باید مقاومت کنند تا توطئه‌های دشمنان کرد نقش‌برآب شود. مقاومت کردها باعث می‌شود که مخالفان هم واقعیت وجود نیروی ما کردها راهم بپذیرند. اگر به لحاظ نظامی شکست بخورند, دیگر مجبورند که بپذیرند».

نامگذاری منطقه کردها

خلیل آلدار گفت که در نشست خود در هولیر خواسته‌اند که برای منطقه کردها نامی انتخاب شود, اما توافقی در این زمینه صورت نگرف و دلایل آن را چنین بیان داشت:«احزاب دیگر می‌گویند نام آن را «کردهای سوریه» بگذاریم, اما چنین چیزی ناممکن است. ما نام «غرب کردستان» را پیشنهاد کردیم, اما آن احزاب گفتند که هم‌اکنون نمی‌توانند تصمیم نهایی خود را بیان دارند و بازهم این تصمیم خود را به بعد از کنگره‌شان موکول کردند. اما برخی از احزاب هم با نظر ما موافق بودند».

ایجاد رابطه با مخالفان سوریه

خلیل همچنین در مورد چگونگی روابط کردها با مخالفان سوریه گفت:«تاکنون ما خیلی به مجلس سوریه نزدیک نمی‌شدیم, زیرا مرکز آن در ترکیه بود و تحت تأثیر آن کشور قرار داشتند. هم‌اکنون مرکز مجلس جدید در قاهره است, اما بازهم مسئله مهم برای ما برخورد آنها با مسئله کرد است. در نشست هولیر این موضوع مطرح گردید. برخی از احزاب گفتند ما به مخالفان ملحق شویم, اما ما گفتیم باید اول از آنها بپرسیم که پاسخ‌شان به مطالبات ما از قبیل «پذیرش موجودیت 15 درصدی جمعیت کردها در سوریه , تغییر نام دولت سوریه به جمهوری سوریه» چیست. در نشست قطر مقامات مجلس مخالفان گفته‌بودند که بعدا پاسخ خود را اعلام می‌کنیم, اما این کار را نکردند. ما از مجلس سوریه مسئله را جویا شدیم که یک روز بعد از آن پاسخی برای ما فرستادند. آنها فقط این را قبول کردند که «معاون رئیس مجلس کرد باشد» و بقیه مطالبات ما را رد کرده بودند و گفته بودند که آن موارد برای مرحله بعد از فروپاشی سوریه بماند. در مورد این مسئله ما مباحث فراوانی صورت دادیم و خاطرنشان ساختیم که مسئله را برای آنها تفهیم کنیم, اما تصمیمی نهایی گرفته نشد».