شمار قربانیان انفجار بندر رجایی به ۷۰ نفر رسید؛ گمانه‌زنی‌ها درباره علت حادثه و نقش «پرکلرات سدیم»

با گذشت چند روز از انفجار مهیب در بندر رجایی، آمار جان‌باختگان به ۷۰ نفر افزایش یافت و ۲۲ نفر همچنان مفقود هستند. همزمان، ابهامات درباره علت انفجار، به ویژه نقش احتمالی محموله«پرکلرات سدیم» و«اهمال و قصور جدی» در نگهداری آن، در حال افزایش است.

در پی انفجار گسترده در منطقه ویژه اقتصادی اسکله رجایی بندرعباس در روز شنبه ۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، آخرین آمارها حاکی از جان باختن ۷۰ نفر و مصدومیت بیش از ۱۲۴۲ نفر است. به گفته مقامات حکومتی، ۲۲ نفر نیز همچنان مفقود هستند و تلاش برای شناسایی ۲۲ جسد غیرقابل شناسایی ادامه دارد.

در حالی که وزارت کشور از مهار آتش‌سوزی خبر داده، استاندار هرمزگان تاکید کرده که عملیات امداد و نجات و پاکسازی منطقه همچنان در جریان است و ممکن است تا دو هفته به طول انجامد.

در همین حال، بحث و جدل درباره علت انفجار و مسئولیت‌های ناشی از آن بالا گرفته است. منابع خبری و نمایندگان مجلس از «اهمال و قصور جدی» در نگهداری محموله منفجر شده خبر داده‌اند و تاکید کرده‌اند که این محموله فاقد شماره اظهارنامه بوده است. ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با اشاره به سابقه کاری خود در بندر رجایی، اظهار داشته که اظهارات واردکننده کالا با محل نگهداری محموله مطابقت ندارد.

نام شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، که محوطه اختصاصی آن محل وقوع انفجار بوده است، به عنوان زیرمجموعه بنیاد مستضعفان و تحت ریاست سرتیپ پاسدار حسین دهقان، وزیر دفاع پیشین، مطرح شده است.

سخنگوی وزارت دفاع تاکید کرده که نیروهای مسلح محموله نظامی در بندر نداشته‌اند، اما کارشناسان معتقدند این اظهارات ممکن است نوعی «بازی با کلمات» باشد، زیرا برخی مواد اولیه مانند «پرکلرات سدیم» ، که به عنوان منشاء احتمالی آتش‌سوزی مطرح شده، پیش از تبدیل شدن به سوخت موشک، در طبقه‌بندی رسمی«محموله نظامی» قرار نمی‌گیرند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که دو کشتی ایرانی با نام‌های «جیران» و«گلبن» در ماه‌های گذشته حدود دو هزار تُن پرکلرات سدیم وارد بندرعباس کرده‌اند، که این موضوع گمانه‌زنی‌ها درباره نقش این ماده در انفجار را افزایش داده است.