تصویر

بیست و سومین کنگره عادی ک‌ن‌ک آغاز شد

بیست و سومین کنگره عادی کنگره ملی کوردستان (ک‌ن‌ک) آغاز شد. در این کنگره که دو روز به طول خواهد انجامید، ۳۰۰ نماینده، ده‌ها حزب سیاسی، نماینده نهادها، روشنفکران، هنرمندان، نویسندگان و خردمندان شرکت کردند.

کنگره ک‌ن‌ک

بیست و سومین کنگره عادی کنگره ملی کوردستان (ک‌ن‌ک) آغاز شد. در این کنگره که به مدت دو روز ادامه خواهد داشت، ۳۰۰ نماینده از چهار بخش کوردستان، آمریکا، ژاپن، کانادا، استرالیا و کشورهای اروپایی، به همراه ده‌ها نماینده از احزاب سیاسی، نهادها، روشنفکران، هنرمندان، نویسندگان و خردمندان شرکت کردند.

ک‌ن‌ک که در سال ۱۹۹۹ اعلام موجودیت کرد، به مدت ۲۶ سال است که فعالیت‌های خود را برای وحدت و همکاری ملی میان کوردها ادامه می‌دهد. در بیست و سومین کنگره عادی، هدف این است که مسائل ملی به طور جامع مورد بررسی قرار گیرد، پیشنهادهای راه حل مشترک توسعه یابد و تصمیمات استراتژیک برای آینده اتخاذ شود. کنگره با ادای احترام و پخش سرود ملی «ای رقیب» (Ey Reqîp) آغاز شد.

سپس، سخنرانی‌های افتتاحیه توسط رفیق غفور و دلشاه عثمان، اعضای ک‌ن‌ک ادامه یافت. رفیق غفور در سخنرانی خود، یاد رضا آلتون و علی حیدر کایتان، کادرهای پیشاهنگ حزب کارگران کوردستان (پ‌ک‌ک)، و حاجی احمدی، بنیان‌گذار حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک) و عضو ک‌ن‌ک را گرامی داشت. غفور گفت: «فعالیت‌های ۲۶ ساله ک‌ن‌ک بسیار ارزشمند است. فرایند جدیدی که با فراخوان رهبر خلق کورد، عبدالله اوجالان آغاز شده است، برای ماندگاری و اتحاد دستاوردهای خلق کورد اهمیت دارد. ما از خلق کورد انتظار داریم که در هر بخش از کوردستان از این فرایند حمایت کنند. ک‌ن‌ک به مدت ۲۶ سال با برگزاری جلساتی بین احزاب و نیروهای کوردی به اتحاد ملی کمک کرده است. فعالیت‌های انجام شده در اروپا و سراسر جهان، نقش حیاتی در حفاظت از دستاوردهایی ایفا کرده است که خلق کورد با فداکاری شهدای خود به دست آورده است.»

دلشاه عثمان نیز به فعالیت‌هایی که بین نهادهای کوردی در زمینه‌های زنان، جوانان، دیپلماسی و سیاست انجام شده است، اشاره کرد و گفت: «امروز ما به عنوان یک خلق در حال گذراندن یک فرایند بسیار حساس هستیم و مدیریت صحیح این فرایند بسیار مهم است. خلق کورد باید در چهار بخش یک صدا باشد. تفاوت‌ها طبیعی است، احزاب و افراد تنوع دارند، اما آرمان و مسئله کوردستان باید بالاتر از منافع همه و هر حزب باشد. اکنون، در دوره‌ای امیدوارکننده از نظر اتحاد هستیم. باید این را بیشتر تقویت کنیم. اگر از جلسه‌ای که در هر بخش از کوردستان برگزار می‌شود، ایده‌های مشابهی بیرون می‌آید، این نتیجه فعالیت‌های ۲۶ ساله ک‌ن‌ک است.»

سپس، احمد کاراموس و زینب مراد، رؤسای مشترک ک‌ن‌ک به نوبت سخنرانی کردند.

زینب مراد، ضمن خوشامدگویی به نمایندگان، گفت: «حضور نمایندگان خلق کورد از هر بخش و از احزاب مختلف در کنگره بسیار ارزشمند است. این تنوع، کنگره را با پیشنهادها و بحث‌ها قوی‌تر خواهد کرد. ما وارد یک فرایند جدید شده‌ایم. این فرایند در ۲۷ فوریه با فراخوان 'جامعه دموکراتیک و صلح' رهبر خلق کورد، عبدالله اوجالان آغاز شد. خلق کورد باید از این فرایند حمایت کند. زیرا این یک دوره جدید و بسیار مهم است. ما باید از دستاوردهای‌مان در باشور و روژاوا محافظت کنیم. در مواجهه با تغییرات در خاورمیانه، خلق کورد نیز باید خود را دگرگون کند و از فرصت‌های جدید بهره ببرد. ما به عنوان خلق کورد، باید برای این فرایند جدید آماده باشیم. تمام احزاب و نیروها باید متحد شوند. در برابر این تحولات، باید در اتحاد عمل کنیم و از حقوق مردم‌مان محافظت کنیم. وحدت، وحدت را به وجود می‌آورد؛ این فرایند باید بیشتر تقویت شود.»

احمد کاراموس نیز با اشاره به اینکه در هر چهار بخش کوردستان، هم یک همگرایی جدید برای حفاظت از دستاوردها شکل گرفته و هم خطرات جدیدی وجود دارد، وضعیت‌های جاری در جهان، خاورمیانه و به ویژه کوردستان را ارزیابی کرد. احمد کاراموس به نکات زیر اشاره کرد: «جنگ‌ها و درگیری‌ها از جمله روسیه-اوکراین، اسرائیل-حماس و ایران، نویدبخش تحولات جدیدی بوده‌اند. اخیرا، تغییرات در سوریه فرایندی غیرمنتظره را آغاز کرده است. همه اینها ابعاد پیچیده تحولات در خاورمیانه را نشان می‌دهد. این تحولات ما را به دوره جدیدی وادار می‌کنند. ما به عنوان خلق کورد نیز باید برای این دوره آماده باشیم. در ارزیابی‌های قبلی خود، در صدمین سالگرد پیمان لوزان، انتظار تغییر و خوانشی سیاسی داشتیم. با نگاه به تحولات امروز، این تغییر دیگر فقط ممکن (احتمال) نیست، بلکه در دستور کار است. اما، این یک احتمال دوطرفه است؛ همانطور که می‌تواند یک نوسازی مثبت باشد، می‌تواند نتایج منفی نیز به همراه داشته باشد.

فرایندی که با فراخوان آقای عبدالله اوجالان آغاز شده است، بسیار مهم است. سیاستی که بر اساس این فراخوان بنا خواهد شد، یک پیش‌بینی مهم و آینده‌نگرانه است. این فراخوان نه تنها به مسائل جاری، بلکه به جستجوی راه‌حل‌ها برای آینده نیز پاسخ می‌دهد. در این راستا، ما این فراخوان را از اهمیت تاریخی برخوردار می‌دانیم. بیایید در چهار بخش از این فراخوان حمایت کنیم و به وظایف خود عمل کنیم. هدف فراخوان آقای اوجالان، با در نظر گرفتن مرحله‌ای که جنبش آزادی‌بخش کورد در چهار بخش به آن رسیده است، یافتن راه‌حل برای مشکلات و متحد کردن مردم‌مان حول یک هدف مشترک است. به ویژه برای باکور کوردستان، فرایند جدیدی آغاز شده است. هر نامی که داشته باشد، این فرایند یک دوره جدید را آغاز کرده است. در این فرایند، تمام احزاب و تمام بخش‌ها وظیفه و مسئولیتی خواهند داشت. اگر الزامات این فرایند را برآورده نکنیم، کاستی بزرگی خواهد بود.»

پس از سخنرانی کاراموس، انتخاب هیئت رئیسه (دیوان) کنگره انجام شد. رِبوار رشید، مدیا عبده، روژین موکریان، شیخ شمال و یعقوب میرزا به عنوان اعضای هیئت رئیسه انتخاب شدند.

سپس، مستندی درباره تاریخچه تاسیس و هدف ک‌ن‌ک ارائه شد.

کنگره با سخنرانی شرکت‌کنندگان ادامه دارد.