“کرکوک در معرض تهدید محو هویت قرار دارد”
در کرکوک نشستی باعنوان “زبان و هویت، کرکوک از چند زبانی به یک زبانی” برگزار شد.
در کرکوک نشستی باعنوان “زبان و هویت، کرکوک از چند زبانی به یک زبانی” برگزار شد.
کرکوک یکی از شهرهای چندزبانهی کوردستان است، چندزبانگی کرکوک در بهبوههی تعرب سازی منطقه توسط رژیم اشغالگر بعث عراق، به طور کل مورد تهدید و خطر بود، رژیم بعث برای تک زبانه کردن کرکوک خیلی تلاش کرد، تا تنها زبان این شهر عربی باشد.
باوجود اینکه رژیم بعث بیش از ۲۰ سال از سقوط کرده است، اما تهدیدات بر چند زبانگی کرکوک ادامه دارد و رفع نشده است.
دربارهی وضعیت زبان و هویت شهر کرکوک در باشور کوردستان، عصر امروز در کتابخانهی کاریز، نشستی باعنوان “زبان و هویت، کرکوک از چند زبانگی به یک زبانی” برای طارق کاریزی نویسنده و شخصیت روشنفکری کرکوک برگزار شد.
در این نشست طارق کاریزی دربارهی این موضوع تاریخ دولت عراق به ویژه در ارتباط با کوردها از نظر فرهنگی شرحی را ارائه داد و در آن به تفصیل به بررسی وضعیت فرهنگ و زبان کوردی در باشور کوردستان پرداخت، اشاره کرد که دولت عراق بر مبنای ملت واحد تاسیس شد و همیشه در سطح رسمی برای از بین بردن خلق کورد تلاش کرده است، در رابطه با زبان و فرهنگ کوردی سعی در محدود کردن آن داشته است.
به گفتهی کاریزی، وضعیت زبان و فرهنگ کورد در باشور کوردستان و در چارچوب دولت عراق به دو دوره تقسیم میشود، دورهی اول از زمان تاسیس دولت عراق در سال ۱۹۲۱ آغاز میشود و تا سال ۲۰۰۳ ادامه مییابد. در آن زمان دولت عراق علیه زبان و فرهنگ کوردی در کرکوک، سیاست سختی را در شهر پیاده کرد، اما در نهایت ناکام ماند.
دورهی دوم از سال ۲۰۰۳ به بعد را شامل میشود، قانون اساسی عراق زبان کوردی را به عنوان دو زبان رسمی در عراق را به رسمیت شناخت، اینگونه زبان و فرهنگ کوردی در شهر کرکوک احیا شد، اما برخی از خلق کورد آمادهی دفاع از زبان و فرهنگ خود را ندارند، این نیز باعث شده است، زبان و فرهنگ کورد در کرکوک از جایگاه شایستهای برخوردار نباشد، در این شهر که اکثریت آن از کوردها تشکیل شده است اما هنوز تلاش برای مسلط کردن زبان عربی بر کوردی در آن وجود دارد.