ماموستا شمال چگونه از زندگی و آثارش میگوید؟-۱
شهید سهیل خورشید معروف به ماموستا شمال؛ عضو شورای رهبری جنبش آزادی جامعه کوردستان، چند سال پیش هنگام حضور در یک برنامه شبکه استرک، از زندگی و مبارزات و آثار خودش میگوید.
شهید سهیل خورشید معروف به ماموستا شمال؛ عضو شورای رهبری جنبش آزادی جامعه کوردستان، چند سال پیش هنگام حضور در یک برنامه شبکه استرک، از زندگی و مبارزات و آثار خودش میگوید.
شهید ماموستا شمال، مؤرخ و آرشیوساز و عضو شورای رهبری جنبش آزادی جامعه کوردستان بود که روز ۲۸ اوت ۲۰۲۲ جلوی درب منزلش در شهر کفری از توابع باشور کوردستان، توسط میت ترکیه ترور شده بهشهادت رسید. پیکر وی در یک مراسم باشکوه در کفری بهخاک سپرده شد.
ماموستا شما چندسال پیش در برنامه "رابوری" در شبکه استرک حضور یافته بود که درباره زندگی شخصیتهای مبارز است و در آن بحث کوتاهی درباره زندگی سیاسی و فرهنگی خود کرده بود و آژانس خبری روژ نیوز هم بخشی از آن را بازنشر نموده است.
سهیل خورشید عزیز معروف به ماموستا شمال اینگونه خود را معرفی کرده بود: متولد شهر کفری هستم، اجدادم از آژداغ به کفری آمدهاند و سپس به طرف روستای کانیگومه در حاشیه شهر سلیمانیه رفتهاند. در اواخر دوره عثمانی اجدادم به شهر کفری رفتهاند. من در سال ۱۹۶۰ بهدنیا آمدهام. آموزش ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان را در کفری تمام کردم و سال ۱۹۷۸ به دانشکده کشاورزی دانشگاه بغداد رفتم و سال ۱۹۸۲ فارغالتحصیل شدم. در سال ۱۹۸۷ ازدواج کرده و دارای ۴ فرزند هستم که یکی از آنان دختر و بقیه پسرند.
ماموستا شمال درباره روابط اجتماعی در کفری میگوید: روابط اجتماعی در میان ادیان و مذاهب در گذشته قویتر بود و حتی مابین ملیتهای کفری روابط فامیلی هم زیاد بود اما اکنون روز به روز کمرنگتر میشود که دلیل آن نیز مداخلات قدرتهای جهانی در این منطقه و ایجاد آشوب توسط آنان بوده است.
پس از قیام سال ۱۹۹۱ که از ایران بازگشتم، به کار کشاورزی پرداختم و تا سال ۲۰۰۸ آن را ادامه دادم. اولین باری که استخدام شدم سال ۱۹۸۲ بود در باغات بیجی. اما زیاد طول نکشید و ما را به خدمت سربازی اعزام نمودند. بار دوم سال ۲۰۰۴ توسط حکومت فدرال عراق استخدام شدم.
درباره آشناشدن با افکار رهبر اوجالان و جنبش آزادیخواهی کورد نیز میگوید: "در سالیان ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ فکر اپویی به باشور کوردستان و شهر کفری رسید و من نیز از آن هنگام با فکر آپویی آشنا شدم. از طریق چند دوست رفقای پکک را شناختم و میتوانم بگویم از سال ۱۹۹۶ ارتباطی تنگاتنگ با جنبش آپویی دارم. از سال ۱۹۹۷ به عضویت اتحادیه ملی دموکراتیک کوردستان-یندک درآمدم، سپس با حزب چارهگر دموکراتیک کورد-پچدک ادامه دادم تا سال ۲۰۱۴ که جنبش آزادی جامعه کوردستان تاسیس شد و حالا عضو آنم.
در دوره کار و تلاشم باوجود همه مشکلات و فشارهای موجود بر جنبش آپویی، فشارها بر ما نیز تشدید گردید و فشارهای وارده بر باکور و روژآوای کوردستان، شامل باشور کوردستان نیز شده، بهویژه در شهرهای کفری و کلار زیاد شده است.
ماموستا شمال بنابر اظهارات خودش از سالهای دهه ۱۹۸۰ دست به نوشتن کرده و میگوید: ابتدا نوشتههایم برای انتشار مناسب نبود، تنها برای خودم بود. در سالهای ۱۹۹۷ تا ۱۹۹۸ نوشتههای سیاسیام را در روزنامه "ولات" منتشر میکردم. سال ۱۹۹۸ اقدام به نگارش یک کتاب کردم و سال ۲۰۰۲ آن را بهاتمام رساندم. این کتاب به زبان عربی و با نام "صفحات تاریخ منطقه گرمیان" و جوابی به ادعاهای جبهه ترکمانی بود که بسیار مورد توجه قرار گرفت. زیرا جبهه ترکمانی درتلاش بودند تا از کفری تا خانقین را به منطقه اصالتا ترکمانی قلمداد نمایند. من کتاب را با هدف خصومت با هیچ ملیتی ننوشتم، زیرا ما سالهاست در این شهر با هم زیستهایم و خونمان باهم درآمیخته است.
وی میافزاید: اما بعدا اطلاعات بیشتری بهدست آوردم و ۳ جلد کتاب دیگر را با اسامی "تاریخ کهن منطقه کفری، پروسههای نسلکشی جنسیتی، تاریخ منطقه گرمیان از لحاظ اقشار و طبقات اجتماعی" به چاپ رساندم. آخرین کتابم که درصدد چاپ آنم؛ درباره اقتصاد شهر کفری است.