«باید از مبارزه قسد علیه داعش حمایت شود»
عضو فرماندهی کل قسد، چیا فرات بیان داشت که حملات دولت ترکیه و گشودن منطقهای وسیع برای داعش در مناطق اشغال شده، تاثیری منفی به جنگ آنان علیه داعش میگذارد و فراخوان حمایت را داد.
عضو فرماندهی کل قسد، چیا فرات بیان داشت که حملات دولت ترکیه و گشودن منطقهای وسیع برای داعش در مناطق اشغال شده، تاثیری منفی به جنگ آنان علیه داعش میگذارد و فراخوان حمایت را داد.
فرات گفت: «اگر دوئل خاورمیانه از جمله حکومت سوریه مثل قسد به شیوهای جدی علیه داعش میجنگیدند، داعش نمیتوانست خود را دوباره سرپا کند. نیرومند بودن داعش با خود یک وضعیت خطرناک را بدنبال دارد. لازم است در اینباره مانعی ایجاد نکرد و از جنگ قسد علیه داعش حمایت کرد.» فرات همچنین اعلام کرد که در موضوع محاکمه تبهکاران داعش که جنایت علیه بشریت انجم دادهاند هیچ پیشرفت جدیدی وجود ندارد.
عضو فرماندهی کل نیروهای سوریه دمکراتیک (قسد) چیا فرات درباره تلاشهای داعش برای اینکه خود را در منطقه سازماندهی کند، حملات دولت ترکیه علیه شمال و شرق سوریه چه تاثیری بروی داعش گذاشت و مبارزه قسد، به سوالات خبرگزاری فرات (ANF) پاسخ داد.
شما سالهاست که علیه داعش میجنگید. از سوی دیگر حملات دولت ترکیه علیه شمال و شرق سوریه ادامه دارند. این حملات چگونه بروی جنگ علیه داعش تاثیر میگذارد؟
حملات دولت ترکیه نه تنها به دلیلی برای اینکه داعش خود را از نو بنیان کند مبدل میشود بلکه تاثیری منفی بروی تمام خلق سوریه نیز ایجاد میکند. سوریه تکه تکه شده و از این نظر اقتصادش شکست خورده است. اما دولت ترکیه نمیگذارد، سوریه روی پایش بایستد. نمیگذارد اپوزوسیون سوریه گردهم آید، با حکومت سوریه دیدار کند، مشکلات سوریه را به راهحل برسانند و حکومت سوریه را ناچار کنند تا از قانون اساسی دمکراتیک پیروی کند. دولت ترکیه از سویی در ادلب از النصره دفاع میکند، از سوی دیگر تلاش میکند تا اشغالگری خود را وسعت دهد. از جهتی دیگر هم میخواهد با کوچ اجباری کوردها یک نسلکشی اتنیکی را عملی کند. کاری را که قبلا با ارمنیان انجام داده اکنون همان کار را با کوردها انجام میدهد. میخواهد کوردها را از خانههایشان بیرون کند و اعراب را بجای آنان اسکان دهد. تلاش میکند که روابط کوردها با یکدیگر را از میان ببرد. میخواهد کوردها با یکدیگر متحد نشوند، خود را سازماندهی نکنند و آنان را نابود کند. بنیاد حملات دولت ترکیه علیه باکور، باشور و روژاوا نابود کردن جامعه کورد است.
دولت ترکیه در این حملهها به ناتو تکیه میکند. تمام تکنولوژیهایی را که استفاده میکند از آن ناتو هستند. البته حملات دولت ترکیه، تاثیری منفی بروی مبارزه قسد علیه داعش میگذارد. از سوی دیگر هم با حملات تلاش میکنند که خودمدیریتی دمکراتیک را در تنگنا قرار دهند. با هدف قرار دادن عرصههای زندگی مردم و زیرساختهای منطقه، تلاش میکند بحرانها را تعمق بخشد، خلق را بیروحیه سازد و خلق را نسبت به خودمدیریتی دمکراتیک بی اعتقاد کند.
مبارزان داعش در مناطقی که از سوی دولت ترکیه اشغال شده است به شیوهای آزدانه حرکت میکنند. داعش خود را در آن مناطق سازماندهی کرده و آموزش میبیند. از آن مناطق به دیرالزور و عراق میروند. همیشه از داعش پشتیبانی میکند تا دوباره بازگردد و نیرومند شود و مناطق بیشتری را برای داعش ایجاد کند. در همه جا هستههایی را سازماندهی میکند. میتواند از آن مناطق سلاح و تدارکات بدست بیاورد. قسد و خودمدیریتی دمکراتیک سالهاست که در جنگ علیه داعش، جنگی بزرگی انجام میدهند. اما حملات دولت ترکیه علیه دیگر مناطق تاثیری منفی بروی مبارزه ما میگذارد. نمیگذارد قسد و خودمدیریتی دمکراتیک تمام تمرکز خود را بروی داعش معطوف کنند.
قسد بارها بیانیه داده که حملات دولت ترکیه راه را برای داعش هموار میکند تا خود را از نو سازماندهی کند، اما در عرصه بینالمللی و ائتلاف علیه داعش هیچ واکنشی ایجاد نشد، چرا؟
تمام دولتها بر اعمال و سیاستهای دولت ترکیه در خاورمیانه واقف هستند و بخوبی آن را میبینند. هم ایران و هم روسیه به همراه ائتلاف بینالمللی علیه داعش شاهد این کارها هستند. دولت ترکیه عضو ناتو میباشد، نمیخواهند از دولت ترکیه دست بکشند. در خاورمیانه به دولت ترکیه نیاز دارند. میخواهند از دولت ترکیه علیه ایران استفاده کنند، به ویژه برای امنیت اسرائیل آن را میخواهند. اردوغان هرچند که علیه آنان بیانیه بدهد اما واقعیت چیز دیگری است. زیرا عضو ناتو است چه بصورت نظامی و چه بصورت اقتصادی به آن وابسته است. برای اینکه هواپماهای اف۱۶ به آنان فروخته شده در مقابل آمریکا از هیچ کاری سر باز نزد. در مسئله سوئد و فنلاند نیز پید، قسد و یپگ را به موضوع معامله تبدیل کرد.
دولت ترکیه برای اینکه از موقعیت سیاسی کوردها جلوگیری کند، هرچه در توان دارد انجام میدهد. استراتژی را که اکنون عملی میکند نیز بینتیجه مانده است. میخواهد کوردها را محاصره کند و به تمامی پاکسازی کند. بخشهای سوریه و ایران تضعیف شدند. دولت ترکیه ادعا میکند که خودش به تنهایی مسئله کورد را از میان برمیدارد. دولت ترکیه با اعتماد به ارتشش، آمریکا و ناتو فکر میکند که به این شیوه میتواند، نسلکشی کوردها را عملی کند. جنگ اسرائیل-فلسطین بحران خاورمیانه را بیش از پیش عمیق کرد. باید سکوت ائتلاف اینگونه درک شود. بدون ائتلاف، دولت ترکیه نمیتواند در سوریه حضور داشته باشد. ترس دولت ترکیه از این است که میداند اگر ائتلاف از سوریه بیرون رود و حکومت سوریه و خودمدیریتی دمکراتیک با یکدیگر تواقف کنند، او تنها میماند. برای همین هم برای دیدار با اسد و عادی سازی روابط خیلی اصرار میکند. به سوریه میگوید ما علیه کوردها سازش کنیم و مسئله را میان خودمان به رهیافت برسانیم. آمریکا و روسیه هم در مقابل حملات دولت ترکیه علیه شمال و شرق سوریه سکوت کردند. این نشان میدهد که در میان آنان سازشی وجود دارد. در واقع دولت ترکیه بدون اجازه آنان نمیتواند هیچ حملهای را عملی کند. زیرا عرصه هوایی تحت کنترل آنان است. دولت ترکیه بدون اجازه نمیتواند در این آسمان پرواز کند و وارد خاک سوریه شود. آمریکا و روسیه اگر برخلاف ادعاهایشان موضعی جدی میگرفتند، دولت ترکیه هرگز نمیتوانست چنین حملاتی را انجام دهد. در اینجا چیزی که مشخص است اینست که هرکسی طبق منافع خود حرکت میکند. موضع آمریکا همیشه معلوم است. روابط آنان با قسد موقتی است و در چارچوب جنگ با داعش میباشد. هیچ روابطی میان آمریکا و خودمدیریتی دمکراتیک وجود ندارد.
پس از اینکه داعش در باخوز شکست خورد، چگونه خود را در منطقه سازماندهی میکند؟ در کدام مناطق تحرکاتی بیشتر را دارد؟
داعش پس از باخوز نیرویی عظیمی را از دست داد. نیرویی که داعش را سرپا نگه داشته بود شکسته شد. اما سوریه و عراق در جغرافیاهایشان حاکمیت لازمه را ندارند. نمیتوانند جامعه خود را سازماندهی کنند. جامعه سوریه پراکنده شده است. حکومت سوریه با پشتیبانی ایران و روسیه پابرجا مانده است. از لحاظ اقتصادی به تمام متلاشی شده است. حکومت سوریه نمیتواند به تکوین ارتش خود بپردازد برای همین هم داعش در مرزهای عراق و سوریه خود را سازماندهی میکند. با حملات دولت ترکیه علیه شمال و شرق سوریه و کمک به داعش، داعش یکبار دیگر قادر به نفسگیری شده است. زمانیکه تبهکاران داعش به مناطق خودمدیریتی شمال و شرق سوریه حمله میکنند، حکومت سوریه سکوت کرده و از آن حملات چشمپوشی میکند.
درواقع اگر دولتهای خاورمیانه، حکومت سوریه، ایران، عراق و ائتلاف مانند قسد به شیوهای جدی علیه داعش میجنگیدند، داعش نمیتوانست دوباره سر پا شود. در واقع دولت ترکیه همکار و همدست داعش است. تمام درهای خود را بروی داعش گشوده است. درمناطق اشغال شده توسط ترکیه به راحتی در حرکت هستند. داعش بیش از هرجای دیگر در مناطقی که دولت ترکیه اشغال کرده است حرکت میکند. در مرزهای عراق و سوریه در پایانه مرزی ابوکمال خود را سازماندهی میکند. داعش تلاش دارد تا در شمال و شرق سوریه هم به صورت هستههایی کوچک درمناطق دیرالزور، رقا و منبج خود را سازماندهی کند، گاهی عملیاتهای کوچکی هم در این مناطق انجام میدهند و تلاش میکنند تا این عملیاتهای خود را در اینترنت نیز پخش کرده و سازماندهی خود را قوی کنند. برای همین هم از سوی برخی نیروها، سلاح، تدارکات و استخبارات میگیرند.
تاکنون بیشترین عملیاتها در دیرالزور انجام شده است. مدتی قبل بسیاری از تبهکاران داعش در آنجا بودند. چرا داعش منطقه دیرالزور را انتخاب میکند؟
دیرالزور هم از لحاظ جغرافیایی و هم از لحاظ تشکل اجتماعیاش منطقهای بسیار بزرگ میباشد. اکثرا بصورت دشت میباشد. روستاها و شهرکهای بسیاری در آن وجود دارد. مرکز و اراضی شهر دیرالزور هر دو طرف رودخانه فرات میباشد. همچنین بدلیل اینکه در مرز عراق واقع شده است امکان عبور به وسیله آن به راحتی وجود دارد. دوباره بخشی دیگر از منطقه دیرالزور تحت کنترل قسد میباشد و به عنوان شهر تحت کنترل حکومت دمشق است. در منطقه تحت حاکمیت قسد، کنترل انجام میشود اما آن سوی آب نه. این وضعیت هم برای تحرکات آنان مناسب میباشد و همچنین این منطقه مشارکت قوی با داعش انجام داد. هنوز هم چنین تاثیراتی وجود دارد. داعش سالهاست که در این منطقه حضور دارد. هم از جهات جغرافیایی و هم از نظر تشکل اجتماعی این منطقه را بخوبی میشناسد.
در زندانهای شمال و شرق سوریه زندانیان داعشی بسیاری وجود دارد. بارها از سوی قسد و از سوی خودمدیریتی دمکراتیک برای محاکمه این زندانیان فراخوان داده شده، اما تاکنون هیچ جوابی داده نشده است. درباره محاکمه اعضای داعش، تغییراتی وجود دارد یا نه؟
اکثر اعضای زندانی داعش جرمهایی بسیار سنگین انجام دادهاند. جنایت علیه بشریت و قتلعام انجام دادند. و برای جامعه تهدیدات بزرگی محسوب میشوند. اکثرا از دولتهای خارجی آمده و دولتها نیز نمیخواهند شهروندان خود را قبول کنند و محاکمه کنند. این وضعیتی معمولی نیست. چنین نمونههایی درباره جنگ جهانی دوم وجود دارد. داعش غیرقانونی عمل کرده است برای همین دادگاهی اینچنین از لحاظ اقتصادی برای آن دولتها سنگین میباشد. از سوی دیگر دوئل بسیاری به آنان اطلاعات استخباراتی داده و نمیخواهند موارد بسیاری شفاف شوند. قصد پنهانسازی دارند. خودمدیریتی دمکراتیک میخواست آنان را محاکمه کند اما ائتلاف مخالفت کرد. میخواهند هر کشوری بیاید و شهروندان خود را تحویل بگیرد. با این وضعیت اگر از روژاوا عقب نشینی کنند، نمیخواهند این امر به عهدهی آنها گذاشته شوند و چنین مسئولیتی را برعهده بگیرند. زیرا پرونده آنان وجود ندارد این امر از نظر حقوقی یک مشکل است.
دولت ترکیه هم به وسیله حملات خود تلاش میکند تا این تبهکاران را در کمپهای روژ و هول فراری دهند. که از خطرناکترین کمپها هستند. برخی کشورهای اروپایی آمدند و شهروندان خود را بردند. اما دولت ترکیه در حال نیروبخشیدن به داعش است. برای همین هم باید برای حملات داعش خود و جامعه را آماده کنیم. ما نمیتوانیم بگوییم که در طول یک سال این مشکل به رهیافت خواهد رسید. زیرا هیچکس خود را به تمامی مسئول نمیبیند. این نیز نشان میدهد که مشکلات ادامه خواهند داشت.
ائتلاف بینالمللی سالهاست که در جنگ علیه داعش، خود را مانند همکار و شریک قسد نشان میدهد. عیلرغم این امر چرا درباره موضوع محاکمه اعضای داعش سکوت میکند؟
زیرا اگر ائتلاف تصمیم به محاکمه بگیرد، نمیتواند کشورهای دیگر را هم مشارکت دهد. اما ائتلاف خود هم نمیخواهد چنین مسئولیتی را برعهده بگیرد. از جنبه اقتصادی، هزینه بسیاری دارد. زمان زیادی را نیز میطلبد. هر پرونده بسیار زمان لازم دارد. در نتیجه تاکنون هیچکس از شهروندان خود حمایت نکرده است. همه سکوت میکنند. هم میخواهند داعش وجود نداشته باشد و بلای سر آنان نشود و هم میخواهند زندانیان در دست قسد بمانند. به این صورت، آنان چکار کنند، رفتارشان هم مشخص است.
شما گفتید که داعش در مناطق تحت کنترل سوریه هم فعال است. اما این وضعیت هم از سوی سوریه و از سوی روسیه مانند یک مشکل جدی دیده نمیشود. شما برخوردهای آنان را چگونه میبینید؟
دلیل اینکه داعش در مناطق تحت کنترل سوریه هم فعال میشود اینست که جنگ حکومت سوریه علیه داعش ضعیف است. هربار در حملات داعش علیه نیروهای سوریه ۱۵-۲۰ سرباز آنان کشته میشود. روسیه گاهی اوقات بصورت حمله هوایی آنان را هدف قرار میدهد، اما اگر بروی زمین حاکمیت وجود نداشته باشد، حملات هوایی هم تاثیر بسیاری نخواهند داشت. باید استخبارات، امنیت داخلی و سازماندهی خلق، قوی شود. داعش برای حکومت سوریه یک تهدید بزرگ است. اگر قسد علیه داعش نمیجنگید و داعش را در باخوز شکست نمیداد، مناطق تحت حکومت سوریه به طور کامل در تصرف داعش بود. پیروزی در باخوز، حکومت سوریه را هم نجات داد. تهدیدات علیه حکومت سوریه را هم کم کرد.
مناطق خودمدیریتی دمکراتیک از مناطق حکومت سوریه امن تر است. زیرا داعش نمیتواند آزادانه و براحتی در آن حرکت کند. باید روسیه، ایران و سوریه مبارزه خود علیه داعش را بیشتر نیرومند سازند. داعش در مناطقی دوباره زنده میشود و با خود وضعیتی خطرناک را ایجاد خواهد کرد. برای همین هم تمام کشورهای خاورمیانه باید در جنگ علیه داعش بسیار هوشیار و سازماندهی شده حرکت کنند. در این موضوع باید از جنگ قسد علیه داعش حمایت کنند و به مانع تبدیل نشوند.
از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون در مناطق شمال و شرق سوریه علیه داعش، عملیاتهای بسیاری انجام شد، تاکنون چند هسته مخفی متلاشی شدند؟
از ابتدای امسال تاکنون هم نیروهای قسد و هم نیروهای امنیت داخلی علیه عملیاتها و هستههای مخفی تبهکاران داعش همیشه در حال تحرکات میباشند. در مجموع علیه داعش ۵۲ عملیات انجام شد. از آن عملیاتها ۲۸ عملیات بصورت مستقیم علیه داعش بوده و ۲۴ عملیات نیز مظنون به عضویت در داعش انجام شده است. در این عملیاتها ۱۰ تبهکار داعش کشته شده، ۲ تبهکار داعش مجروح و ۵۰ تبهکار نیز دستگیر شدند. ۸۵ نفر به اتهام عضویت در داعش بازداشت شدند. همچنین ابزارها و وسایل بسیاری از آنان نیز مصادره شد. اما این تعداد تنها آمار نیروهای قسد میباشد. همچنین از سوی نیروهای امنیت داخلی هم عملیاتهای ویژهای انجام شده و در آن عملیاتها هم بسیاری از اعضای داعش دستگیر و خنثی شدند.