دروزیها و تاریخچه آنها در سوریه
دروزیها عمدتا در منطقه سویدای سوریه زندگی میکنند. آنها از اوایل قرن یازدهم میلادی در سوریه مستقر شدهاند و در دوره عثمانی خودمدیر بودند.
دروزیها عمدتا در منطقه سویدای سوریه زندگی میکنند. آنها از اوایل قرن یازدهم میلادی در سوریه مستقر شدهاند و در دوره عثمانی خودمدیر بودند.
بحران سیاسی در سوریه که پس از فروپاشی رژیم بعث آغاز شد، هنوز به پایان نرسیده است. با فروپاشی رژیم، کلید غرب سوریه به دست نیروهای هیئت تحریر الشام (HTS) که از سنت النصره هستند، افتاد. این نیرو با نفوذ ترکیه تلاش میکند سوریه جدید را با ایدئولوژی سلفی و تکفیری بنا کند. قتلعامی که ماه گذشته در سواحل دریای مدیترانه علیه علویها انجام شد، نمونه بارز این امر بود.
دروزیها چه کسانی هستند؟
در جنوب دمشق نیز، خواست خودمدیریتی دروزیها با فشارهای تکفیری HTS مواجه شده است. این تنش با دروزیها در اواخر ماه آوریل به جنگ تبدیل شد. نام دروزیها پس از جنگ سوریه بیشتر شنیده شد. دروزیها چه کسانی هستند که از زمان حافظ اسد به دنبال زندگی خودمدیریتی بودهاند؟
تولد در مصر
دروزیگری در اواخر قرن دهم و اوایل قرن یازدهم میلادی در سرزمین مصر آغاز شد. دروزیها که در دوره خلافت فاطمی نام خود را بر سر زبانها انداختند، در آن زمان از مذهب شیعه اسلام بودند. خلیفه فاطمی، الحاکم بامرالله، از سوی دروزیها به عنوان نماینده خدا بر روی زمین پذیرفته میشود. کتاب مقدس آنها نیز «رسائل الحکمه» یعنی کتاب حکمت است. همچنین در میان دروزیها، زنان از نظر مذهبی با مردان حقوق یکسانی دارند. به همین دلیل و تفاوتهای مشابه، جهان اسلام دروزیها را به عنوان «منحرف» تعریف کرد.
عقبنشینی به مناطق کوهستانی به دلیل فشارها
یکی از مهمترین متفکران دروزیها حمزه بن علی بود. اسماعیل الدرزی نیز که یکی از رادیکالترین رهبران این اندیشه بود، اگرچه به دلیل اندیشههای رادیکالش از سوی جامعه دروزی طرد شد، اما جامعه با نام «دروزیها» شناخته شد. با این وجود، دروزیها نتوانستند از فشارهای مسلمانان رهایی یابند و مجبور شدند در مناطق کوهستانی پنهان شوند.
دروزیها به مناطق کوهستانی لبنان، سوریه و فلسطین عقبنشینی کردند. این وضعیت باعث شد که دروزیها به یک جامعه بسته تبدیل شوند. پس از آن، پیوستن به دروزیگری پایان یافت. دروزیها از این پس فقط فرزندان متولد شده از پدر و مادر دروزی را به عنوان دروزی پذیرفتند.
در دوره عثمانی نیز خودمدیر بودند
دروزیها در دوره عثمانی در داخل مرزهای امارت کوه لبنان زندگی میکردند و با ویژگی جامعه خودمدیر خود یک نیروی مهم بودند. در قرن هفدهم، دروزیها به رهبری فخرالدین دوم خودمدیریتی خود را حفظ کردند و اگرچه گهگاه با مارونیهای مسیحی درگیر میشدند، اما با هم زندگی میکردند.
دروزیها با ۸ نماینده در پارلمان لبنان نمایندگی میشوند
در قرنهای بیستم و بیست و یکم، نام دروزیها با مقاومت در برابر استعمار شنیده شد. پس از جنگ جهانی اول، دروزیها در سوریه و لبنان در برابر استعمار فرانسه مقاومت کردند. در سال ۱۹۲۵، به رهبری سلطان الاطرش، علیه استعمار فرانسه دست به قیام زدند.
در سال ۱۹۴۳، پس از استقلال لبنان، دروزیها حزب سوسیالیست ترقیخواه را تاسیس کردند. کمال جنبلاط و پسرش ولید جنبلاط شخصیتهای مهمی در سیاست لبنان بودند. با پیمان طائف که در سال ۱۹۸۹ امضا شد، دروزیها با ۸ نماینده از ۱۲۸ کرسی در پارلمان لبنان نمایندگی شدند.
دروزیها وضعیت خودمدیریتی خود در سوریه را حفظ کردند
دروزیها در سوریه عمدتا در منطقه سویدا هستند. دروزیها که از اوایل قرن یازدهم میلادی در سوریه مستقر شدهاند، در دوره عثمانی خودمدیریتی خود را حفظ کردند. همانند لبنان، در سوریه نیز دروزیها رهبری قیام علیه استعمار فرانسه را بر عهده داشتند. اگرچه این قیام سرکوب شد، اما مقاومت دروزیها در سوریه نشانهای بود.
در سوریه، بین سالهای ۱۹۶۶-۱۹۷۰، صلاح جدید حاکم بود. جدید که به سیاستهای سوسیالیستی شناخته میشد، در آن زمان اصلاحات ارضی انجام داده بود. اما پس از آن، قدرت به دست خانواده اسد افتاد. با این وجود، دروزیها در دوره رژیم اسد ساختار عملی خودمدیریتی خود را حفظ کردند.
هدف داعش و النصره قرار گرفتند
در جنگ داخلی سوریه که در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، دروزیها بیطرف ماندند و هدف سازمانهای جهادی افراطی مانند داعش و النصره قرار گرفتند. در سال ۲۰۱۸، در حمله داعش حدود ۲۱۵ دروزی کشته و حدود ۳۰ زن و کودک ربوده شدند.
یکی از دلایل اصلی عدم پذیرش حاکمیت HTS توسط دروزیها این است که این ایدئولوژی افراطی دروزیها را به عنوان «منحرف» تعریف میکند و کشتن آنها را «واجب» میداند.
جمعیت دروزیها
تخمین زده میشود که در حال حاضر حدود یک و نیم میلیون دروزی در سراسر جهان وجود داشته باشد.
از این تعداد، ۷۰۰ هزار نفر در منطقه سویدای سوریه، ۳۰۰ هزار نفر در لبنان، ۱۵۰ هزار نفر در اسرائیل، ۳۰ هزار نفر در اردن و حدود ۱۵۰ هزار نفر نیز در کشورهای مختلف دیاسپورا زندگی میکنند.