تصویر

مدرسه‌ای که آرزوهای کودکان در آن نقش می‌بست، بیمارستان شد

بیمارستان شهید خالد فجر در محله‌های شیخ مقصود و اشرفیه حلب در تمام لحظات مقاومت منطقه، با وجود امکانات کم، پاسخگوی تمامی نیازهای محله‌ها بود.

در میان جنگ و مقاومت محله‌های شیخ مقصود و اشرفیه حلب، هر بخش از جامعه در هر عرصه‌ای مقاومت کرد. یکی از عرصه‌های این مقاومت، عرصه بهداشت و درمان بود. در آن لحظات جنگ، به دلیل تخریب تمام زیرساخت‌ها، هیچ نقطه یا مکانی برای درمان مجروحان یا بیماران وجود نداشت. مدرسه‌ای به نام یاسین یاسین، مکانی که روزگاری کودکان به آن روی می‌آوردند و در آن آرزوهای آینده خود را تصور می‌کردند، به مکانی تبدیل شد که روزانه مجروحان در آن درمان می‌شدند و شهدا از آن تشییع می‌شدند. از آغاز انقلاب روژاوا و در طول سال‌های آن، این مدرسه همواره با تعداد کم پزشکان و پرستارانی که تعدادشان ۲ یا ۳ نفر بود، پاسخگوی تمام حملات و اقدامات انجام شده علیه محله بود.

سال‌های طولانی این مدرسه زیر آتش توپ‌های تبهکاران دولت ترکیه بی‌وقفه به کار خود و وظیفه‌اش در قبال مردم و مبارزان خود در سنگرهای دفاع از محله ادامه داد. یکی از پزشکانی که با تلاش خود در آنجا تاریخ نوشت، دکتر خالد فجر بود. خالد فجر یکی از پزشکان بیمارستان یاسین یاسین بود که سال‌ها برای ایستادن در کنار مردم خود تلاش کرد و دانش خود را در خدمت جامعه قرار داد. دکتر خالد فجر در حین انجام وظیفه به دست تبهکاران دولت ترکیه به شهادت رسید. رفقایش قول دادند راه او را دنبال کنند و بیمارستان یاسین یاسین به بیمارستان شهید خالد فجر تغییر نام داد. تا سال ۲۰۱۸ نیز به عنوان یک مرکز آمبولانس شناخته می‌شد، اما در سال ۲۰۱۸ به طور رسمی بیمارستان شهید خالد فجر در محله‌های شیخ مقصود و اشرفیه اعلام موجودیت کرد.

رئیس مشترک شورای بهداشت حلب، دکتر عثمان شیخ عیسی، در مورد مقاومت تاریخی محله‌های شیخ مقصود و اشرفیه و آغاز تاسیس شورای بهداشت در هر دو محله صحبت کرد و گفت: «شیخ مقصود دارای تاریخچه‌ای از مقاومت است که با جنگ انقلابی خلق شناخته می‌شود. با آغاز انقلاب سوریه و در میان تمام آشفتگی‌هایی که به وجود آمد، مردم محله خود را سازماندهی کردند و به عنوان نمونه‌ای از دفاع از خود شناخته شدند. در تاریخ مقاومت این محله، بخش بهداشت و درمان جایگاه بزرگی را به خود اختصاص داد. محله‌های شیخ مقصود با کمترین امکانات، تمام بخش‌های خود را برای اداره زندگی ایجاد کردند. به همین دلیل، بخش بهداشت و درمان نیز در آن زمان با همان امکانات کم تاسیس شد. در سال ۲۰۱۲، اولین شورای مردمی در محله شیخ مقصود تاسیس شد و در همان سال، یکی از شوراهای تاسیس شده، شورای بهداشت بود. هدف از آن این بود که در میان تمام جنگ و وضعیتی که حلب و هر دو محله از آن عبور می‌کردند، شورای بهداشت باید در آن روند مسئولیت‌پذیر باشد.»

دکتر عثمان در ادامه سخنان خود اظهار داشت که در آغاز انقلاب، مدرسه‌ای که به نام یاسین یاسین شناخته می‌شد، به مکانی برای درمان و تشییع شهدا تبدیل شده بود و افزود: «در آن روزهای نخست، بیمارستان یا مرکز بهداشتی برای تامین نیازهای محله وجود نداشت، زیرا مکان آن بین دو محله شیخ مقصود و اشرفیه قرار داشت، مدرسه یاسین یاسین به مرکز درمان و تشییع شهدا تبدیل شده بود. تا سال ۲۰۱۸، در تمام شرایط جنگ و در سخت‌ترین شرایط و با کادر کم و امکاناتی که از نیستی ساخته شده بود، این مرکز پاسخگوی تمام نیازهای محله بود. این کار با همین امکانات تا سال ۲۰۱۸ ادامه یافت.»

دکتر شیخ عیسی با بیان اینکه حملات تبهکاران و محاصره رژیم بعث مانع فعالیت‌های بهداشتی بود، ادامه داد: «محله‌های شیخ مقصود و اشرفیه دارای تاریخچه‌ای از مقاومت هستند، تبهکارانی که می‌خواستند اراده و خواست مردم را در محله درهم بشکنند، بی‌وقفه با انواع حملات خود به محله حمله می‌کردند. رژیم بعث سال‌های طولانی محاصره خود را بر محله تحمیل کرده بود و پزشکان و افرادی که در بخش بهداشت و درمان کار می‌کردند، هنگام ورود به محله مورد بازجویی قرار می‌گرفتند، همچنین افرادی که می‌خواستند وارد محله شوند و کمک کنند نیز توسط رژیم بعث متوقف می‌شدند. نه تنها این، بلکه در زمینه تامین دارو و نیازهای بهداشتی نیز مشکلات زیادی وجود داشت. همه اینها با هدف نابودی محله انجام می‌شد، اما علیرغم این اقدامات، در داخل محله اصراری برای شکستن تلاش‌های رژیم بعث وجود داشت و آنها پاسخگوی تمام مراحل بودند.»

دکتر عثمان شیخ عیسی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد که بیمارستان خالد فجر، مردم خارج از محله را نیز درمان می‌کند و گفت: «مدرسه یاسین یاسین که بعدا به عنوان بیمارستان بازسازی و به نام شهید خالد فجر نامگذاری شد، از زمان تاسیس تاکنون، مردم محله و خارج از محله را بدون پرسیدن هویت یا زبانشان پذیرش و درمان می‌کند، اولین نکته به عنوان این دیدگاه این است که آنها انسان هستند و بر اساس نیازهای بیمار اقدامات لازم انجام می‌شود.»

دکتر عثمان اظهار داشت که با سرنگونی رژیم بعث، آنها برای هر وضعیتی آماده شده بودند و گفت: «با سرنگونی رژیم بعث، ما برای هر وضعیتی آماده شده بودیم. با وقوع این امر تغییراتی رخ داد. قبلا بخشی از محله اشرفیه در قسمتی قرار داشت که ما در آن کار می‌کردیم، اما پس از سرنگونی رژیم، تمام محله وارد حوزه کاری ما شد. تعداد مردم در حال حاضر در هر دو محله بیش از ۴۰۰-۴۵۰ هزار نفر است. به ویژه در اواخر و با مهاجرت دوم مردم عفرین و بسیاری از مناطق دیگر سوریه، مردم به این محله روی آوردند. این امر باعث ایجاد فشار بر محله، از جمله در زمینه بهداشت و درمان شد. زیرا با شروع جنگ، تمام نیازهای بهداشتی قطع شد. همچنین بر اعضای بهداشت و درمان نیز تاثیر گذاشت، انبارهای دارو متوقف شد و این امر منجر به ایجاد بحران شد.»

دکتر عثمان شیخ عیسی، رئیس مشترک شورای بهداشت حلب، در پایان سخنان خود تصریح کرد که به جز اداره خودمدیریتی، هیچ حمايتی از آنها نمی‌شود و گفت: «تا این لحظه هیچ کس یا هیچ طرفی به جز اداره خودمدیریتی از ما حمایت نکرده است. از زمان سرنگونی رژیم، تمام بیمارستان‌های دولتی از سازمان‌های بین‌المللی حمایت دریافت می‌کنند، اما بیمارستان شهید خالد فجر سهمی از این حمایت‌ها ندارد. این نشان می‌دهد که نیروهای بین‌المللی جامعه را قربانی توافقات سیاسی می‌کنند. به همین دلیل، جامعه بین‌المللی و سازمان‌های بین‌المللی باید با عدالت در قبال محله‌های شیخ مقصود و اشرفیه رفتار کنند.»