ایران، سوریه و روسیه درباره درخواست ترکیه از ناتو برای استقرار موشکهای پاتریوت در مرز این کشور ابراز نگرانی کردهاند. جمهوری اسلامی گفته است این اقدام کمکی به حل بحران سوریه نمیکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز جمعه ۳ آذر درباره این درخواست ترکیه از ناتو گفت: «این موضوع نه تنها کمکی به حل مسئله سوریه نمیکند بلکه موجب سختتر و پیچیدهترشدن اوضاع هم میشود.»
به گزارش منابع خبری ایران رامین مهمان پرست اضافه کرد: «اصرار بر حل موضوع سوریه از طریق نظامی، از علل اصلی افزایش تشنج و تهدیدات در منطقه به شمار میرود و مناسب است که همه کشورها، به ویژه کشورهای موثر در تحولات سوریه، به دنبال یافتن راهحل سیاسی برای بحرانهای منطقهای باشند.»
ترکیه از ائتلاف نظامی پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، خواسته است که از بیم سرایت جنگ داخلی سوریه به مرزهای خود، موشکهای زمین به هوای پاتریوت را در مرزهایش با این کشورمستقر کند. ناتو گفته است که درحال بررسی این درخواست ترکیه است.
ترکیه و روسیه بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز زمینی مشترک دارند و در ۲۰ ماه گذشته و با بالا گرفتن جنگ داخلی در سوریه و حمایت ترکیه از معترضان و شورشیان در این کشور، تنشها بین این دو همسایه بالا گرفته است.
خبرگزاری رویترز درخواست اخیر ترکیه از ناتو را از این جهت برای سوریه و همپیمانانش نگرانکننده بر شمرده است که این اقدام میتواند گام اول به سوی اعمال منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه باشد.
در همین حال روسیه نیز با استقرار موشکهای پاتریوت در نزدیکی مرز سوریه در خاک ترکیه مخالفت کرده است. وزیر خارجه روسیه، سرگئی لاوروف در گفتوگوی تلفنی با دبیرکل ناتو آندرس فوگ راسموسن بر مخالفت کشورش با این اقدام تاکید کرده است.
سوریه نیز روز جمعه این درخواست ترکیه از ناتو را محکوم کرد و آن را «تحریککننده» خواند.
در اولین واکنش حکومت سوریه به این درخواست ترکیه، یکی از مقامات وزارت خارجه این کشور به تلویزیون دولتی سوریه گفته است که این کشور تمامیت ارضی ترکیه را به رسمیت میشناسد ولی در عین حال رجب طیب اردوغان نخستوزیر ترکیه را مسئول «نظامیکردن وضعیت در مرز ترکیه و سوریه و افزایش تنشها» میداند.