تلحمیص, نقطه پایان برای داعش
اگر بخوبی به خط پیشرویهای داعش نگاهی بیاندازیم, مشاهده میکنیم که نفت و منابع آبی را اساس کار قرار میدهد. نواحی تحت حاکمیت خود در عراق و سوریه را بنا به آن دو عامل انتخاب کرده است.
اگر بخوبی به خط پیشرویهای داعش نگاهی بیاندازیم, مشاهده میکنیم که نفت و منابع آبی را اساس کار قرار میدهد. نواحی تحت حاکمیت خود در عراق و سوریه را بنا به آن دو عامل انتخاب کرده است.
پیروزی مقاومت کوبانی, آغاز زوال داعش شد, اما محدود به کوبانی هم نخواهد شد.
در منطقه, در هرجا بحران و بنبستی در میان باشد, داعش همچو عامل اصلی تشدید بحران حضور دارد. این امر اثبات میکند که از داعش بعنوان «نیروی ویرانگر» استفاده میگردد. چه بسا حمله به کوبانی هم این را آشکارا اثبات میکند. جغرافیای کوبانی برای سازمانی چون داعش اهمیت زیادی ندارد. اگر بخوبی به خط پیشرویهای داعش نگاهی بیاندازیم, مشاهده میکنیم که نفت و منابع آبی را اساس کار قرار میدهد. نواحی تحت حاکمیت خود در عراق و سوریه را بنا به آن دو عامل انتخاب کرده است. هرچند کوبانی از آن دو عامل بیبهرهاست, اما مورد حمله قرار گرفت. این مسئله اثبات میکند که داعش گذشته از استراتژی کلی خود, میتواند به برخی اهداف دیگر هم حمله کند.
باید به این مسایل اشاره کرد که: هرچند سازماندهیای مرکزی میان داعشیهای سوری و عراقی وجود دارد, اما در جریان سیاستهای منطقهای مواضعی جداگانه دربرمیگیرند. لذا میتوان از دو سازمان جداگانه داعش در این دو کشور نام برد.
داعش در سوریه
ویژگی داعش عراق این است که بخاطر عدم عمل به برخی پیمانها, مناطق شیعی و جنوب کردستان را مورد هدف قرار میدهد. داعش, هرچند در سوریه هم گاهی به جنگ با رژیم میپردازد, اما میتوان گفت که میان آنها توافقی نسبی صورت گرفته است. رژیم سوریه و داعش در برخی مناطق سلاح و مهمات نظامی به هم میفروشند. چهبسا مناطقی که داعش در آن به رژیم سوریه حمله کرد, محل انبار مهمات و سلاح بودند. طبقا, عینعیسی و ملعبیه از جمله این مناطق هستند.
مناطقی که داعش هماکنون مرکز خود قرار داده, از دست ارتش آزاد و یا جبههالنصر خارج ساخته است. از جمله این مراکز, شهرهای رقه, منبج, جرابلس, باب, تلحمیص, حله, شداد و تلابیض هستند. داعش سوریه که از رژیم چشمپوشی میکند, شهرهای غرب کردستان بویژه گریسپی, کانیا دلیلا(جرابلس), منبج, باب و تلحمیص را اشغال کرده است, لذا اثبات میشود که هدف اصلی این سازمان تبهکار, غرب کردستان است.
قامشلو ـ حسک
داعش که در کوبانی با شکستی مفتضح روبرو شد, مدتی مدید است در جنوبشرقی قامشلو , شمال شرقی حسک یعنی تلحمیص, تلبراک, کوهستان کزوان(عبدالعزیز), تلتمر و حله مستقر شده و به حملات تروریستی خود ادامه میدهد. داعش از غرب سریکانی تا جنوبشرقی قامشلو کانتون جزیر را محاصره کرده است. گاهی اقدام به ربودن شهروندان میکند, با توسل به زور از آنها باج میگیرد و با استفاده از خودروهای بمبگذاری شده هم به شهرهای حسک, قامشلو و تربسپی حمله میکند.
درخواست مردم منطقه از ی.پ.گ
به مدت سه روز است در جنوبشرقی قامشلو نیروهای ی.پ.گ به مواضع تروریستهای داعش حمله میکنند. بنا به گزارشها و به گفته منابع محلی, خود مردم آن منطقه که تاب تحمل ظلم و ستم داعش را ندارند از ی.پ.گ برای انجام عملیات نظامی علیه داعش, دعوت کردهاند.
گذرگاه انسانی
در عین حال, در این منطقه گذرگاه شنگال ـ غرب کردستان وجود دارد که پیشتر نیروهای ی.پ.گ در جریان فاجعه شنگال گشوده بودند. ی.پ.گ از طریق این گذرگاه جان صدها هزار ایزدی را نجات داده است. این گذرگاه بعدها بخاطر حملات گسترده تبهکاران, مسدود شده بود و بیش از دههزار شهروند ایزدی در کوهستان شنگال ماندند که با خطر گرسنگی و سرما روبرو شدند. آخرین بار این گذرگاه باردیگر گشوده شد, اما خطرات علیه آن همچنان ادامه دارد.
دلایل حمله ی.پ.گ در این منطقه و پاکسازی آن:
ـ ظلم و ستم بیش از حد داعش به مردم.
ـ رفع خطراتی که گذرگاه میان شنگال ـ غرب کردستان را تهدید میکرد.
ـ مقابله با حملات داعش به حسک و قامشلو.
لذا پاکسازی مناطقی که به مدت چهار سال است تحت اشغال داعش است, موجب آسودگی خاطر مردم خواهد شد.
کوهستان کزوان
حملات تروریستهای داعش به شهر حسک و حومه آن تنها به آن شهر محدود نشد. تروریستها که کوهستان کزوان را پناهگاه مرکزی خود قرار دادهاند, دوروز پیش از این کوهستان به روستاهای آشوریها و اعراب در جنوب تلتمر حمله کردند که در پی آن, شمار زیادی از آشوریها و اعراب را ربوده و یا به قتل رساندند.
در منطقهای میان حسک ـ تلتمر و سریکانی ـ تلتمر مدتی مدید است داعش به حمله دست میزند. عملیاتهای نظامی ی.پ.گ علیه داعش در آن مناطق هماکنون بیوقفه ادامه دارد. هرچند گاهی درگیریها متوقف میشود, اما آشکار است که مدتی مدید بطول خواهد انجامید.
تلحمیص؛ آغاز زوال داعش
ی.پ.گ سال گذشته برای رویارویی با هرگونه حملهای به تلحمیص در جنوبشرقی قامشلو, عملیاتهایی جدی را آغاز کرده بود. در جریان این عملیات بیش از 50 مبارز ی.پ.گ و ی.پ.ژ جان باختند. ی.پ.گ اعلام کرده بود که هدف از آن عملیات, تضعیف داعش در منطقه بوده و به هدف خود هم رسیدهاند. مسئله مهم دیگر هم این بود که پیکرهای شماری از جانباخگان در تلحمیص خاکسپاری شده بودند. عملیاتهای اخیر ی.پ.گ در تلحمیص هم برای ی.پ.گ و هم مردم غرب کردستان دارای اهمیتی معنوی است.
ی.پ.گ در مدتزمانی کوتاه تعداد زیادی از روستاهای تلحمیص را از لوث وجود تبهکاران داعش پاکسازی و خود را به نزدیکی شهر تلحمیص رساند. این امر نشان میدهد که پس از کوبانی, داعش در تلحمیص هم ضربهای مهلک دریافت خواهد کرد.
لذا محدود شدن عملیاتهای نظامی, موجب خواهد شد که تهدیدهای داعش علیه منطقه بطور کامل رفع نگردد. شهرستان حله واقع در میان حسکه و شنگال که دارای منابع غنی نفت و گاز است, تاوقتی که در دست داعش باشد, تهدیدهای آن هم ادامه خواهد یافت.
تنها منطقه مورد استفاده داعش برای ایجاد ارتباط با جهان خارج, گریسپی و کانیا دلیلا هستند. این دو شهرستان هم جزو خاک غرب کردستان محسوب میشوند که از سوی تبهکاران داعش اشغال شدهاند. برای تنگکردن عرصه بر داعش در منطقه, باید این شهرستانها آزاد شوند. به همین دلیل شهرستان «گریسپی(تلابیض)» یک نقطه استراتژیک است.
همپیمانی با رژیم بعث
بگذریم از اینکه داعش در منطقه جزیر به نام چه طرفی میجنگد, اما مشخص است که با رژیم بعث سوری همپیمان شده است. عیان است که نیرومند ساختن داعش در این منطقه بیش از پیش به رژیم سوریه آسیب خواهد رساند. زیرا اگر تهدیدات علیه غرب کردستان کاهش یابد, آنگاه داعش رژیم سوری را تحت فشارهای مضاعف قرار خواهد داد.