نشست شورای انترناسیونال سوسیالیست در استانبول ادامه دارد. تولای حاتماوغوللاری، رئیس مشترک حزب برابری و دموکراسی خلقها (دم پارتی)، در سخنرانی خود در این نشست، یاد سری ثریا اوندر، عضو درگذشته هیئت امرالی دم پارتی را که در ۳ می درگذشت، گرامی داشت و اظهار داشت: «یاد سری ثریا اوندر را گرامی میدارم که از مبارزان مهم سوسیالیست و به نمادی در مبارزه صلح ترکیه تبدیل شده بود.»
تولای حاتماوغوللاری با اشاره به درگیریها و جنگهای منطقه، گفت: «همه ما به شدت حس میکنیم که ریسکها و دینامیکهای فاجعهبار در مقیاس جهانی چقدر نزدیک و سوزاننده هستند. میراث شوم استعمار که از قرن بیستم به قرن بیست و یکم منتقل شد، باعث شده است که اوکراین، روسیه، سوریه، لبنان، غزه، فلسطین و بسیاری از کشورهای منطقه تحت تاثیر جنگها و درگیریها باشند و در نتیجه میلیونها نفر مجبور به مهاجرت و بیخانمانی شوند.»
تولای حاتماوغوللاری، رئیس مشترک دم پارتی ادامه داد: «تغییر رژیم در سوریه رخ داده و دولت دمشق به دست هیئت تحریر الشام (HTS)، شاخهای از جبهه النصره و القاعده افتاده است. این دولت در وضعیت کنونی، هیچ شانسی برای تامین امنیت و دموکراسی سوریه ندارد. زیرا عملکرد بدی از خود نشان میدهد. دروزیها و علویهای عرب قتلعام شدند. زنان علوی عرب ربوده شدند و در قرن بیست و یکم عملا در بازارهای بردگی به فروش میرسند. شاهد قتل مسیحیان و حمله به اماکن مقدس آنها بودیم. ساختار ایدئولوژیک اسلامی رادیکال، تهدید بسیار بزرگی برای زنان در سوریه است. بسیار مهم است که دولتهای غربی در برابر این رژیمهایی که تحت عنوان اسلامگرایی میانهرو حمایت میشوند، هوشیارتر عمل کنند. به ویژه میخواهم تاکید کنم که اینها در واقع تحت نام اسلام میانهرو، اسلامگرایی رادیکال را انجام میدهند.»
تولای حاتماوغوللاری با اشاره به حملات اسرائیل به فلسطین، اظهار داشت: «در فلسطین یک فاجعه انسانی در جریان است. مسئله فلسطین یک مسئله بزرگ بشری است، در این زمینه باید موضعی بسیار روشن اتخاذ شود.»
پیام رهبر آپو
تولای حاتماوغوللاری به فراخوان رهبر آپو در ۲۷ فوریه با عنوان «فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک» اشاره کرد و تاکید کرد که رهبر آپو گفته است «هیچ راه حلی جز دموکراتیزه شدن ترکیه وجود ندارد.» تولای حاتماوغوللاری همچنین خاطرنشان کرد که رهبر آپو بر این نکته تاکید کرده است که «تمام خلقها و باورداشتهای مختلف ساکن ترکیه، به ویژه کوردها، باید بر اساس شهروندی برابر از حقوق خود برخوردار شوند.» حاتماوغوللاری افزود: «یک نکته دیگر نیز وجود دارد که هنگام بازدید از امرالی به صراحت با ما در میان گذاشته بود. آن هم این بود: 'این فراخوان از یک سو برای ترکیه و از سوی دیگر برای گسترش مبارزه با چشماندازی سوسیالیست-انترناسیونالیستی در جهان است. به این معنا، برای تحول ساختاری نیز هست.'»
تصمیمات کنگره پکک
تولای حاتماوغوللاری با اشاره به برگزاری کنگره حزب کارگران کوردستان (پکک) پس از این فراخوان، به نکات زیر اشاره کرد: «ما ایمان بینهایت داریم که این نقطه عطف تاریخی نه تنها برای ترکیه، بلکه برای کل منطقه آرامشبخش خواهد بود. به همین دلیل، به ویژه میخواهم تاکید کنم که در این زمینه از شما انتظار همبستگی و حمایت بسیار قوی داریم. ما معتقدیم ترکیه دموکراتیک و میهنی که مسائل داخلی خود را به میزان قابل توجهی حل کرده باشد، با حمایتی قویتر، پیشاهنگی (حل) بحرانهای منطقه را بر عهده خواهد گرفت. این گامی است که سیاست بینالمللی را نیز بسیار آرام خواهد کرد.
بحرانهای چندگانه در مقیاس جهانی به تدریج در حال عمیقتر شدن هستند. واضح است که جهانی که توسط افراطگرایی راست و شوونیسم شکل گرفته باشد، بحرانهای بسیار عمیقتری را ایجاد خواهد کرد. به همین دلیل، در برابر بحرانهای عمیقشونده، باید با مدلهای راه حل ریشهای و سازگار و روشهای مبارزه پیش برویم. در هر پلتفرمی در مبارزات خود در برابر رژیمهای توتالیتر یا بیعدالتیهای اجتماعی، با هم هستیم، دوشادوش هم و در همبستگی. در برابر سرمایهداری فاجعه، جنگ، استعمار، دیکتاتوری، فاشیسم و امپریالیسم، میتوانیم میراث همبستگی دویست ساله را دوباره احیا کنیم، به این نیاز داریم.
ما در حال گذراندن فرایندی هستیم که همزمان با برنامه مبارزه برای حقوق و عدالت ستمدیدگان و استثمارشدگان، باید مبارزه برای صلح را نیز ارتقا دهیم. تمام سخنرانان بیان کردند که ما در مقیاس جهانی با خطرات جنگ روبرو هستیم. بیایید با هم، مبارزه صلح انترناسیونالیستی را در مقیاس جهانی سازماندهی کنیم. همه ما به یک بلوک صلح جهانی نیاز داریم که برابری خلقهایمان را که در جنگها از فلسطین تا کوردستان، از کنگو تا اوکراین بیشترین آسیب را دیدهاند، اساس قرار دهد.»