در وان قیم محکوم شد

در شهر وان به کودتای قیم اعتراض صورت گرفت. کَسکین بایندِر، رئیس مشترک حزب مناطق دموکراتیک (د‌ب‌پ)، سخنرانی کرد و گفت: «اوجالان با ابتکارعملی عظیم در برهه‌های سخت راه‌حل ارائه می‌کند. وی برای تحقق صلح و آزادی در این کشور، اراده‌ای عظیم از خود نشان می‌دهد.»

شش روز از انتصاب قیم برای شهرداری کلانشهر وان می‌گذرد. از همان روز اول کنش‌ها در اعتراض به غصب اراده همچنان ادامه دارد. کسکین بایندر، رئیس مشترک د‌ب‌پ، هَوال دلبهار، سخنگوی مشترک کمیسیون زبان و فرهنگ حزب برابری و دموکراسی خل‌ ها (دم پارتی) و گلستان سونوک، شهردار مشترک اِلح، در این تجمع اعتراضی حضور داشتند. این تجمع به مناسبت ۲۱ فوریه، روز جهانی زبان مادری، انجام شد. در این کنش اعتراضی بنری حاوی نوشته «موقعیت سیاسی کورد، آموزش به زبان کوردی» به چشم می‌خورد و هوال دلبهار بیانیه‌ای قرائت کرد.

دلبهار ضمن اشاره به قدمت تاریخی خلق کورد و زبان کوردی، اعلام کرد که زبان کوردی از بسیاری جهات دچار ممنوعیت شد و با حملات آسیمیلاسیون مواجه است. وی افزود: «این قتل‌عام و جنایت علیه بشریت است. با وجود آنکه این سیاست‌ها در نتیجه مبارزات تاریخی خلق کورد موفقیت به دست نیاورد، اما از بسیاری جهات با ابزارها و روش‌های گوناگون ادامه دارد. میلیون‌ها کودک کورد هنوز با ظلمی بزرگ مواجه هستند و از زبان خود گسسته شده‌اند و نمی‌توانند با زبان مادری خود آموزش ببینند.»

دلبهار، نحوه رفتار با زبان کوردی را معیار رفتار ترکیه با زبان‌های مادری دانست و افزود: «به دلیل آنکه فشار و انزوای تحمیلی در هر عرصه‌ای به یکدیگر گره خورده‌اند. چشمگیرترین مثال نیز انزوای تحمیلی علیه آقای عبدالله اوجالان است. پارادایم آزادی‌خواهانه و اجتماعی آقای اوجالان، مبارزه‌ای بی‌نظیر در راستای آزادی تمامی زبان‌ها، فرهنگ‌ها و هویت‌ها از دوران کنونی تا دوران آینده، می‌باشد. آقای اوجالان بارها برای حفاظت از زبان کوردی و تمامی زبان‌ها، فراخوان‌های تاریخی داده است. به همین دلیل انروای تحمیلی علیه آقای اوجالان در عین حال انزوای تحمیلی علیه زبان کوردی و دیگر زبان‌ها است. مبارزه در راستای تحقق آزادی جسمانی آقای اوجالان بدون شک به آزادی زبان کوردی و دیگر زبان‌ها تبدیل خواهد شد.»آآ

گلستان سونوک نیز در این تجمع سخنرانی کرده و ضمن اشاره به فرا رسیدن پایان دوران حزب عدالت و توسعه (آ‌ک‌پ) و تمایل آ‌ک‌پ برای تداوم‌بخشی به عمر خود از طریق قتل‌عام کوردها، اعلام کرد که کوردها دیگر همان کوردهای سابق نیستند و مبارزه تا زمان آزادی کوردستان ادامه خواهد یافت. وی افزود: «حتی اگر یک نفر هم باقی مانده باشد، زبان، فرهنگ و تاریخ کورد نیز خواهد ماند. مقاومت خلق ما پیروز خواهد شد.»

در پایان کنش، کسکین بایندر نیز سخنرانی کرد و گفت: «آنان که صد سال است زبان و فرهنگ ما را ممنوع کرده‌اند، امروز باید به وان و کوردستان بنگرند. مقاومت هر روزه مردم وان، در عین حال مقاومت زبان و فرهنگ است.»

کسکین بایندر ضمن اشاره به تناقض موجود بین ادعای ترکیه مبنی بر تلاش برای برقراری صلح میان روسیه و اوکراین و سیاست‌های جنگ‌افروزانه در کوردستان، افزود: «آقای اوجالان در شرایط سخت با ابتکارعملی عظیم راه‌حل ارائه می‌کند. در این کشور برای صلح و آزادی از خود اراده نشان می‌دهد. کوردها در همه جای جهان نیت خود را نشان داده و حمایت خود از اراده آقای اوجالان را با صدایی رسا اعلام کردند.»

وی در پایان سخنانش اعلام کرد که کوردها خوستار صلح و چاره‌یابی هستند اما حکومت به سیاست‌های پلید انکارگرایانه خود ادامه می‌دهد.

تجمع با تشویق و سرداده شدن شعار پایان یافت.