منافع ابرقدرت‌ها وضعیت کنونی کوردستان و کرکوک را به‌وجود آورد

پروفسور دلشاد عمر شوانی اعلام کرد: "نتایج معاهده لوزان تا به امروز ادامه دارد و آن نیز شامل تقسیم کوردستان و ادامه تهدیدها علیه خلق کورد است".

پروفسور دلشاد عمر شوانی نویسنده و محقق تاریخی در دیداری با خبرگزاری فرات؛ ارزیابی‌هایی در رابطه با خطرات مداوم معاهده لوزان علیه کوردستان در کل و شهر کرکوک بالاخص، همچنین چگونگی برخورد خلق کورد با این معاهده و چندین مسئله دیگر انجام داد.

به دلیل ادامه معاهده لوزان، قتل عام و تهدید علیه خلق کورد ادامه دارد

دکتر دلشاد در رابطه با تاثیر مداوم معاهده لوزان بر کوردها  گفت: کنگره لوزان در ۲۴ ژوئن ۱۹۲۳ بسته شد و نتیجه آن وضعیت کنونی است. کنفرانس لوزان برنامه دولت‌های استعمارگر برای این منطقه بود. به همین دلیل وضعیتی که این معاهده به وجود آورده است هنوز هم ادامه دارد و آن هم تقسیم کوردستان است. تهدیدها و قتل‌عام علیه خلق کورد ادامه دارد تا زمانی که کوردها برای تعیین سرنوشت کورد و کوردستان تصمیم به تاسیس یک حکومت سیاسی بگیرند.

ابر قدرتها حاضر نیستند در مورد کرکوک سازش کنند

این نویسنده در رابطه با اهمیت شهر کرکوک برای ابر قدرتها گفت: "کرکوک شهر مهمی در خاک کوردستان است. سرنوشت کرکوک وابسته به سرنوشت کوردستان است. علاوه بر آن امروزه بیشتر کشورهای ابرقدرت و منطقه ای ممکن است در مورد سایر شهرهای اقلیم کوردستان سازش کنند، اما در رابطه با کرکوک به هیچ وجه حاضر به سازش نیستند تا کرکوک به بخشی از خاک کوردستان تبدیل شود".

منافع نفتی کرکوک وضعیت کنونی را به وجود آورده است

دکتر دلشاد عمر در پایان اعلام نمود: "هر موضوعی که مربوط به کرکوک باشد، دولت‌های ابرقدرت و منطقه‌ای به خط می‌آیند، و این به دلیل تبعات معاهده لوزان برای خفظ منافع دولتهای قدرتمند آن زمان است. معاهده لوزان همچنین حافظ منافع کشورهای منطقه است، بنابراین آنها اجازه بازگشت کرکوک به کوردستان را نخواهند داد. تأثیر مسئله کرکوک و نفت آن بر نتیجه معاهده لوزان به این واقعیت فعلی برای ما کوردها منجر شده است".

پروفسور دلشاد عمر شوانی نویسنده و پژوهشگر تاریخی است که در ده‌ها کنفرانس بین المللی شرکت کرده و ده‌ها مقاله در مجلات بین المللی و عربی به چاپ رسانده است. او چندین کتاب در زمینه تاریخ اقتصادی و اجتماعی کرکوک نوشته است، از جمله" نفت کرکوک و تضاد ابرقدرت‌ها".