تصویر

چاه اکتشافی در چراگاه؛ کوچ اجباری بر مردم تحمیل می‌شود

احمد فیدان با نشان دادن واکنش به چاه‌های اکتشافی که در مراتع لیجه حفر شده‌اند، گفت: «اگر این مکان نابود شود، هم منبع درآمد ما و هم فضای زندگی‌مان از بین خواهد رفت. اگر نتوانیم دامداری کنیم، مجبور به کوچ کردن خواهیم شد.»

شرکت سهامی نفت ترکیه (TPAO) و شرکتی به نام TPIC در ۵ سال اخیر در مناطق هَزرو، فارقین، لیجه و پاسور از توابع شهر آمد به دنبال نفت بوده‌اند.

شرکتی که از اکتبر سال گذشته در منطقه شروع به کار کرد، در مناطق لیجه و پاسور برای کار حفاری در منطقه جنگلی درختان را قطع کرد و بدین ترتیب راهی ایجاد کرد. این بار نیز چشم خود را به مراتع روستاییان دوخته است.

تیم‌های این شرکت که در منطقه کانتینری که در ورودی لیجه ایجاد کرده‌اند مستقر هستند، به منطقه می‌روند. هفته گذشته نیز در روستای بلیاسای علیا در لیجه در منطقه مرتع شروع به حفاری کردند.

تیم‌های این شرکت از دشت تا دامنه کوه در ده‌ها مکان مختلف چاه‌های اکتشافی حفر کردند. روستاییان به این وضعیت اعتراض نشان دادند و به آنها گفته شد: «اگر سعی کنید این کار را متوقف کنید، سربازان مداخله خواهند کرد، بروید شکایت کنید.»

چهار شهرستان به دلیل فعالیت‌های اکتشاف نفت آسیب می‌بینند

کانون وکلای آمد و سازمان‌های جامعه مدنی در بیانیه ۲۶ آوریل ۲۰۲۴ اعلام کردند که در پنج سال اخیر بیش از ۲۰۰ فعالیت اکتشاف نفت در شهر آمد انجام شده است.

بر اساس این بیانیه، اکتشاف نفت در زمین‌های کشاورزی، مراتع و مناطق جنگلی انجام شده است، به همین دلیل نیز منطقه کشاورزی آسیب‌دیده به ۲۵ هزار هکتار رسیده است.

شرکتی که با قطع هزاران درخت راه ایجاد کرده است، در روستای بلیاسای علیا در لیجه مراتع را هدف قرار داده است. احمد فیدان یکی از روستاییان منطقه به فعالیت‌های حفاری اعتراض نشان داد و اظهار داشت که این تنها مرتع دام‌های آنهاست و با این کار دیگر چیزی از زندگی روستاییان باقی نخواهد ماند. احمد فیدان اعلام کرد که کار در حال انجام بسیار نزدیک به روستاها است.

چاه اکتشافی در مراتع حفر شد

فیدان اظهار داشت که چند روز پیش با صدای ماشین‌آلات بیدار شده‌اند و گفت: «وقتی بیرون رفتم، دیدم که ماشین‌های حفاری را در سراسر دامنه کوه آورده‌اند. چاه‌های اکتشافی به عمق حدود یک و نیم متر حفر شده بودند.»

فیدان با بیان اینکه برای اطلاع از وضعیت با دهیار روستا تماس گرفته است، گفت که به او اطلاع داده شده است که در منطقه اکتشاف نفت انجام می‌شود، اما وقتی به محل کار رفته است، تیم‌ها گفته‌اند که هم نفت و هم معدن جستجو می‌کنند.

او پرسید: «وقتی با تیم‌ها صحبت کردم، به من گفتند: 'سربازان کنار ما هستند، شما نمی‌توانید مداخله کنید. اگر اعتراضی دارید، وکیل بگیرید و شکایت کنید.' این زمین‌ها تنها منبع درآمد و فضای زندگی ما هستند. چگونه می‌توانند بدون مشورت با روستاییان در مرتع ما چاه‌های اکتشافی حفر کنند؟»

منابع درآمد ما از بین خواهد رفت

بر اساس اطلاعاتی که فیدان ارائه داد، تعداد زیادی چاه اکتشافی از دشت تا دامنه کوه حفر شده و اطراف این چاه‌ها با بتن پوشانده شده است. او گفت: «اینجا تنها مرتع دام‌های ماست. اگر این مکان نابود شود، هم منبع درآمد ما و هم فضای زندگی‌مان به پایان می‌رسد. اگر این منطقه با سیم خاردار محصور شود، دیگر قادر به دامداری نخواهیم بود و مجبور به کوچ کردن از منطقه خواهیم شد.»

ما روند قانونی را آغاز خواهیم کرد

احمد فیدان با بیان اینکه تخریب در منطقه که مدت‌هاست ادامه دارد، اکنون با اکتشاف نفت و معدن بیشتر شده است، گفت: «ما نمی‌خواهیم از روستای خود کوچ کنیم. ما اینجا به دنیا آمده‌ایم و می‌خواهیم اینجا زندگی کنیم. هر چه شود، ما در روستای خود خواهیم ماند. به همین دلیل روند قانونی را آغاز کرده‌ایم. این زمین‌ها به سرمایه و شرکت‌ها واگذار می‌شود. ما نمی‌خواهیم کسی بیاید و اینجا را نابود کند. این منطقه به اندازه کافی غارت شده است. وقت آن رسیده که بگوییم بس است.»