فعالیتهای جاسوسی ترکیە در کشورهای اروپایی خشم دولتمردان این قارە را برانگیخت
رسانههای آلمانی در روزهای گذشته گزارشهایی را در رابطه با فعالیتهای سازمان اطلاعات و امنیت ملی ترکیه-میت منتشر کردند.
رسانههای آلمانی در روزهای گذشته گزارشهایی را در رابطه با فعالیتهای سازمان اطلاعات و امنیت ملی ترکیه-میت منتشر کردند.
رسانههای آلمانی در روزهای گذشته گزارشهایی را در رابطه با فعالیتهای سازمان اطلاعات و امنیت ملی ترکیه-میت منتشر کردند.
این گزارشها تاکید دارند که سازمان میت از صدها نفر شهروند ترکیهای در آلمان به ظن ارتباط با فتحالله گولن، روحانی ترک جاسوسی کرده است. ترکیه معتقد است که گولن عامل کودتای ناموفق در تابستان گذشته است. هرچند سازمان اطلاعات آلمان-بیاندی این ادعای ترکیه را قبول ندارد.
با این وجود، دادستانی فدرال آلمان اعلام کرد که تحقیقات رسمی درباره احتمال جاسوسی دولت ترکیه از شهروندان ساکنِ آلمان را آغاز کرده است. چرا که جاسوسی علیه شهروندان در آلمان خلاف قانون است. وزیر کشور آلمان هم تاکید دارد که جاسوسی ترکیه علیه ترکیهایهای مقیم آلمان خلاف قانون است و تحمل نخواهد شد. همه احزاب و مقامات آلمانی به این مسئله واکنش نشان دادند.
پرونده "میت" در مجموع اطلاعاتی را درباره بیش از سیصد نفر و دویست انجمن، مدرسه و نهاد دیگر که نزدیک به گولن تلقی شدهاند را شامل میشود.
بر اساس گزارش سه رسانهی مهم آلمانی یعنی روزنامه زوددویچه، شبکه خبری اندیآر و شبکه اول تلویزیون سراسری این کشور، ابعاد جاسوسی از این شهروندان پس از آن مشخص شد که میت، فهرستی از اسامی آنها را به سازمان اطلاعات آلمان تحویل داد.
فهرستی که در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ توسط رییس میت به برونو کاهل-رییس اطلاعات آلمان داده شده است، به جز اسامی شهروندان مورد نظر میت، حاوی شمارههای تلفن، ویدیو و عکسهایی از آنها بود که به طور مخفیانه گرفته شدهاند.
سازمان اطلاعات ترکیه این مدارک را با این امید به اطلاعات آلمان تحویل داده است که فعالیتهای جاسوسیاش مورد حمایت ادارات آلمانی قرار بگیرد اما از زمانی که سازمان امنیت داخلی، دولت و دادستانی کل در جریان ماجرا قرار گرفتند، تحقیقات درباره جاسوسی ترکیه آغاز شد.
فعالیت جاسوسی ترکیه در اروپا بیسابقه نیست و دادستانی آلمان مدتهاست که در رابطه با یک اتحادیهی مذهبی وابسته به دولت یعنی اتحادیه دیتیب تحقیق میکند. برخی فعالان "دیتیب"، به عنوان بزرگترین تشکیلات مسلمانان در آلمان، متهماند که هواداران گولن را در آلمان شناسایی کرده و اطلاعات خود را به دولت ترکیه تحویل دادهاند.
همزمان با این موضوع گزارشهایی در کشورهای سوئد و سوئیس هم منتشر شدند که از جاسوسی ترکیه علیه شهروندان در این کشورها میگویند.
دادستانی سوئیس هم میگوید شواهد کافی در دست دارد که نشان میدهد که جمعی از ترکیهایهای ساکن این کشور هدف جاسوسی قرار گرفتهاند و پیگیری قضایی درباره این موضوع آغاز شده است. از جمله دو سازمان اسلامی وابسته به حزب حاکم عدالت و توسعه، و دیپلماتهای ترکیه در این پرونده متهم هستند.
بخش خبری رادیو سوئد هم صبح دیروز در گزارشی اعلام کرد، به مدارکی دست یافته که نشان میدهد دولت ترکیه، برخی شهروندانش که تابعیت سوئدی دارند را به ظن همکاری با فتحالله گولن، تحت نظر گرفته است.
گزارش رادیو سوئد یکی از افرادی را که در موضوع جاسوسی ترکیه دست دارد را اوزر اکن معرفی کرده که سخنگوی یک لابی نزدیک به دولت ترکیه است. کسی که از دوستان نزدیک بینالی یلدریم، نخستوزیر ترکیه است و تلاش کرده تا اطلاعات مربوط یک مظنون به همکاری با شبکه گولن را به ترکیه منتقل کند.
مارگوت والستروم وزیر خارجهی سوئد گفته: است اگر این مسئله حقیقت داشته باشد، غیرقانونیست و مسئولیت پلیس است تا با دقت این موضوع را بررسی کند.