گزارش بهمن ماه وضعیت حقوق بشر منتشر شد

شبکه حقوق بشر کوردستان آمار ماهیانه بهمن‌ماه ۱۴۰۳ در رابطه با نقض حقوق بشر در روژهلات کوردستان را منتشر کرد.

در گزارش ماهیانه بهمن‌ماه ۱۴۰۳ که از سوی شبکه حقوق بشر کوردستان تهیه و منتشر شده، آمده است: «۲ کولبر جان خود را از دست دادند و ۲ کولبر دیگر مجروح شدند. همچنین، دست‌کم ۴ شهروند کورد اعدام و دو زن و دختر ۱۷ ساله در استان‌های اورمیه و کرماشان توسط مردان عضو خانواده به قتل رسیدند.» در این گزارش همچنین به بازداشت شهروندان کورد از سوی نیروهای دولت ایران نیز پرداخته شده است.

گزارش نقض حقوق بشر در روژهلات کوردستان طی ماه بهمن ۱۴۰۳ این شبکه به شرح زیر است:

«کولبران

مهیار صفری بر اثر سرمازدگی و امین حسینی به دلیل سقوط بهمن هنگام کولبری در مناطق مرزی شهرستان مریوان، استان کردستان، جان خود را از دست دادند. همچنین، سارو ویسی و جمال عزیزی در مناطق مرزی بانه، استان کردستان، بر اثر تیراندازی نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی ایران مجروح شدند.

اعدام‌ها

حکم اعدام دست‌کم چهار زندانی اهل استان کرمانشاه در زندان‌های قزلحصار کرج و دیزل‌آباد کرمانشاه به اتهام‌های مرتبط با «مواد مخدر» اجرا شد.

صدور احکام

دو کنشگر و هنرمند کُرد به اتهام های سیاسی به حبس تعزیری محکوم شدند.

بازداشت‌ها

دست‌کم ۸۲ شهروند، از جمله فعالان سیاسی، مدنی، کارگری، فرهنگی و محیط‌زیست، در استان‌های آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه توسط نهادهای امنیتی و قضایی به اتهامات سیاسی بازداشت شده‌اند. پنج نفر از این افراد از اعضای خانواده‌های دادخواه بوده‌اند. همچنین، ۵ نفر از بازداشت‌شدگان برای اجرای حکم حبس به زندان‌های بوکان، سنندج و نقده منتقل شده‌اند.

هرچند تعدادی از بازداشت‌شدگان به‌صورت موقت آزاد شده‌اند، اما اکثر آنان همچنان در بازداشت به سر می‌برند و از محل و وضعیت نگهداری برخی از آن‌ها اطلاعی در دست نیست.

احضارها

دست‌کم ۹ شهروند و کنشگر به نام‌های پیام فتحی، فرانک رفیعی و رفیق کریمی، فعالان کارگری و مدنی اهل سنندج، هاجر آمیا، سیروان شاوله و نسیم وکیلی، همسران زندانیان و بازداشت‌شدگان سیاسی اهل مهاباد و قروه، ایوب (ئەرمیا) رنجبری، فعال محیط‌زیست اهل سقز، و یاور (زبید) حمیدزاده، شهروند اهل سلماس، توسط نهادهای امنیتی احضار و تحت بازجویی قرار گرفته‌اند.

زن‌کشی

دست‌کم ۲ زن و دختر کودک در استان‌های آذربایجان غربی و کرمانشاه توسط مردان خانواده به قتل رسیده‌اند. کانی عبداللهی، ۱۷ ساله و اهل پیرانشهر، توسط پدرش با ضربات چاقو به قتل رسید. انگیزه این قتل، «ارتباط پنهانی قربانی با یک پسر» عنوان شده است.

سیده دنیا حسینی، ۲۳ ساله و اهل کرمانشاه، پس از جدایی از همسرش، توسط پدر خود با ضربات چاقو به قتل رسید.

وضعیت زندانیان سیاسی

حسین عثمانی، زندانی سیاسی کُرد، که یازدهمین سال از حکم ۳۰ سال حبس خود را در زندان ارومیه می‌گذراند، اوایل بهمن‌ماه به دلیل بیماری به بهداری منتقل شد اما بدون اعزام به بیمارستان، به بند زندانیان سیاسی بازگردانده شد. او از چندین بیماری رنج می‌برد و از اسفند ۱۳۹۲ تاکنون تنها یک بار به مرخصی کوتاه‌مدت اعزام شده است.

پخشان عزیزی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، با رد اعاده دادرسی از سوی دیوان عالی کشور در خطر اجرای قریب‌الوقوع حکم قرار دارد. دستور توقف اجرای حکم اعدام او در ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ لغو شده است.

سعدا خدیرزاده، زندانی سیاسی کُرد، پس از ۴۰ ماه حبس، همراه با فرزند خردسالش، سولینا اسماعیلی، با وثیقه ۲.۵ میلیارد تومانی از زندان مرکزی ارومیه به مرخصی اعزام شد.

اعتصاب عمومی در اعتراض به حکم اعدام

در پی فراخوان احزاب سیاسی کردستان برای اعتصاب عمومی در ۳ بهمن ۱۴۰۳ در اعتراض به صدور حکم اعدام برای پخشان عزیزی و وریشه مرادی و دیگر زندانیان سیاسی کُرد، اعتصاب گسترده‌ای در سنندج، مهاباد، سقز، دیواندره و بخش‌هایی از بازار چند شهر دیگر برگزار شد. همزمان، ۳۵ زن زندانی سیاسی در بند زنان زندان اوین نیز در حمایت از این اعتصاب اعتصاب غذا کردند.

در روزهای پیش از اعتصاب، ده‌ها شهروند و فعال کُرد توسط سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات احضار، تهدید و بازجویی شدند و نهادهای امنیتی در شهرهایی مانند پیرانشهر و سردشت اقدام به بازداشت گسترده شهروندان کردند.

در جریان اعتصاب، اداره اماکن و دیگر نهادهای امنیتی در سنندج، سقز و دیواندره با علامت‌گذاری و پلمپ ده‌ها مغازه و تهدید کسبه از طریق تماس تلفنی و ارسال پیامک، تلاش کردند این حرکت اعتراضی را سرکوب کنند. در روزهای پس از اعتصاب نیز، ده‌ها نفر در رابطه با این اعتصاب در شهرهای مختلف کردستان احضار یا بازداشت شدند.»