شمارش آرای شرکتکنندگان در همهپرسی تغییر نظام پارلمانی ترکیه به ریاستی در ساعات شب گذشته به پایان رسید. حزب حاکم ترکیه با یک درصد آرای بیشتر موفق شد پیشنویس قانون اساسی مورد نظر خود را به تصویب برساند. کردها و مخالفان همهپرسی میگویند اردوغان تقلب کرده است.
۵۱ درصد در برابر ۴۹ درصد. رأی موافقان و مخالفان افزایش اختیارات اردوغان در همهپرسی دیروز. آنچه که نهادهای انتخاباتی دولت ترکیه اعلام کردەاند.
بیشترین آرای مخالف پیشنویس قانون اساسی جدید در کردستان بود. بسیاری از کردها هم از آنجا که اعتباری برای جمهوری ترکیه قائل نیستند، از همان ابتدا همهپرسی را بایکوت کردند و دیروز پای صندوق اخذ آرا نرفتند.
احزاب دمکراتیك خلقها و جمهوریخواه خلق به عنوان دو حزب بزرگ از مجموع چهار حزب موجود در پارلمان ترکیه، نتایج همهپرسی را زیر سئوال بردەاند.
از جمله عثمان بایدمیر سخنگوی حزب دمکراتیك خلقها در کنفرانس خبری خود در آنکارا گفت خروجی از صندوقهای رأی باید همان چیزی باشد که مردم اراده کردەاند. او گفت آمار ارائه شده از میزان آرای ۶۶۸ صندوق توسط شورای عالی انتخابات، با آنچه که ناظران ه.د.پ میگویند متفاوت است و اعلام نتیجه همهپرسی بدون بررسی اعتراضات اشتباه است.
کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهورخواه خلق هم عملکرد شورای عالی انتخابات در برگزاری همه پرسی را به باد انتقاد گرفت. او گفت همه پرسی با عدم شفافیت مواجه شده و شورای عالی انتخابات، آرای ممتنع را بجای آنکه باطل کند، به نفع اردوغان شمره است.
در همین ساعات، رجب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در استانبول در جمع حامیان حزب عدالت و توسعه سخنرانی کرد و گفت کارهای زیادی هست که برای کشور باید انجام داد.
او گفت به امید خدا به زودی با بنعلی یلدرم نخستوزیر و دولت باغچلی رهبر حزب حرکت ملی برای آوردن حکم اعدام به کشور وارد عمل خواهند شد.
اردوغان همچنین به کلیچداراوغلو طعنه زد و گفت اگر او به آوردن اعدام راضی نشود بازهم همهپرسی برگزار میکنیم.
او در ادامه، دوباره شعار یک وطن، یک ملت، یک پرچم و یک حکومت را تکرار کرد و بر طبق جنگ با پ.ک.ک کوبید.
با وجود اختلاف دو قطبی اردوگاه موافقان و مخالفان نظام ریاستی، انتظار میرود که موج سرکوب و مجازات مخالفان اردوغان شدت بگیرد و گرەی دمکراسی در ترکیه بیش از پیش فشرده شود.